Een tweeling is een hoop werk, maar hoe doe je dat als je ook nog een volle werkweek hebt. Momenteel ben ik nog met zwangerschapsverlof maar dat houdt helaas binnenkort op. Mijn man is inmiddels alweer 40 uur per week aan het werk. Ik ga na mijn verlof terug naar 32 uur per week, waarvan één dag ouderschapsverlof. In deze blog vertellen we hoe wij onze werkweek met een tweeling voorbereiden en waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt, om het ons uiteindelijk makkelijker te maken.

Met een tweeling moeten we een hoop regelen, dus alten we bij het begin beginnen. We maken alle voorbereidingen in het weekend. Ja, onze zaterdag en zondag zijn wij op ons gemak aan het voorbereiden op de aankomende week.

Boodschappen

Op zondag doe ik meestal de boodschappen. Waarom bestel ik geen boodschappen? De eerste reden is dat het momenteel met corona niet mogelijk is om een plekje te krijgen met thuis de boodschappen laten bezorgen. Daarnaast is de tweede reden dat ik dat even een uitstapje buiten de deur heb, hoe raar dat misschien ook klinkt. In ieder geval doe ik op zondag boodschappen, meestal bij de Dirk, maar dat doet er niet zoveel toe. Ik ga op zondag omdat dan ook de nieuwe aanbiedingen voor de aankomende week starten en ik die nog net even kan meepakken, wel zo handig. Ik haal boodschappen voor de maaltijden die wij zondag gaan maken voor de aankomende week.

Maaltijden voorbereiden

In het weekend meestal op zondag omdat ik dan de boodschappen heb gedaan. Het kan natuurlijk ook een keer anders lopen en dat ik op zaterdag de boodschappen doe. Maar goed, maaltijden voorbereiden. We maken in het weekend verschillende maaltijden, zoals nasi, roti en pastasaus. We maken dan een grote pan voor minimaal 4 personen. Dan hebben we namelijk voor 2 dagen eten. Dat betekend dan niet dat we 2 dagen achter elkaar nasi eten, maar dat is dan voor 2 weken. We zijn er inmiddels achter wat wel en niet lekker is uit de vriezer. Zo is pasta uit de vriezer niet lekker, dus maken we alleen de pastasaus. Die maken we helemaal zelf en dus niet uit een potje.

Doordeweeks koken wij niet

Ja, je leest het goed. Doordeweeks koken wij niet, we warmen alleen ons eten op. Eten we daardoor ongezond, nee! In het weekend maken we dus de maaltijden en dat eten we dan doordeweeks. Dan halen we het eten uit de vriezer en hoeven dat alleen maar op te warmen. Dat scheelt heel veel tijd. Wij hebben namelijk niet de tijd om nog na een volle werkdag of een dag met de tweeling thuis, eten te gaan koken. Het scheelt dus veel gedoe, stress, meestal ook irritaties, maar vooral tijd. Die tijd gebruiken wij dan ook om rustig te kunnen eten, bijpraten over onze dag en de avond voor te bereiden.

Eten in het weekend

In het weekend eten we of een van de maaltijden die we aan het klaarmaken zijn. Het komt eerder voor dat we in het weekend wat lekkers eten, of dat we iets eten dat wat langer duurt om te maken. In het weekend zijn we allebei thuis, dus dan is het veel handiger om maaltijden te maken die wat langer duren om te maken maar die we niet gaan invriezen. Wij doen dan meestal een ovenschotel. Dat vinden wij doordeweeks een gedoe om klaar te maken en het is niet lekker als het uit de vriezer komt. Dat maken we dan in het weekend. Of natuurlijk pannenkoeken! Ja, daar hebben we dan de tijd voor. Om pannenkoeken te bakken!

Meer tijd

We zijn begonnen om in het weekend eten voor te bereiden zodat we doordeweeks meer tijd hebben. In het weekend kunnen we op ons gemak maaltijden klaar maken zonder dat we daar een hele dag mee bezig zijn of pas heel laat gaan eten. Doordeweeks komt mijn man pas rond 18.00 uur thuis, om dan nog eten te gaan maken is niet handig. Dan komen we namelijk in de knel met het eten van de tweeling, die eten om 19.00 uur. We beginnen met verschonen en ze in hun slaapzak stoppen rond 18.45 uur. Dat geeft ons dus maar 45 minuten om ons eten klaar te maken, te eten, de hond uit te laten en de tweeling te vermaken. Dat is te veel in te weinig tijd. Dit is voor ons dan de oplossing om gezond te eten en tijd over te hebben om rustig aan te doen. We voelen ons daardoor minder gestrest en dat is zoveel beter dan geïrriteerd. Daar wordt namelijk niemand blij van en geeft nog meer stress als de meiden ook aan het huilen zijn. Dan is het maken van maaltijden in het weekend voor ons geen probleem als het ons doordeweeks zoveel oplevert.

Wij raden en adviseren dit heel sterk aan, aan iedereen met jonge kinderen of andere ouders met een tweeling. Hoe meer je voorbereid een een strak schema hebt, hoe meer tijd je over hebt en je kinderen ook gewend raken aan dat schema. Wij hopen dan ook dat deze blog jullie helpt om meer tijd te krijgen en in alle rust te kunnen eten en genieten van elkaar.