Een tweeling! De tweeling is nu 6 maanden jong. Hoe is het dagritme van de tweeling en hoe is het om alleen thuis te zijn met een tweeling? Hieronder vertel ik hoe een typische dag is, als ik alleen thuis ben met de tweeling. Dat betekend van het moment dat mijn man naar zijn werk gaat en ik thuis blijf met de tweeling, twee meiden in ons geval. Daarnaast krijgen jullie gelijk wat tips, altijd handig!

Elke maand schrijf ik een update over het dagritme van onze tweeling. Momenteel ben ik thuis met de tweeling en is mijn man full-time aan het werk. Het dagritme is dan ook zo ingericht zodat het goed werkt voor de tweeling en dat ik het ook alleen kan doen. Het is niet dat ik geen hulp wil hebben, maar dat is niet altijd mogelijk.
Daarnaast is het met corona nu niet verstandig om mensen over de vloer te hebben. Daardoor hebben we ook besloten dat het goed is om alles zo te doen dan ik het alleen kan (en het vol te houden is).

De tweelingen, twee meiden, zijn nu 6 maanden oud. Dat is hun gecorrigeerde leeftijd, aangezien ze officieel nu 8 maanden oud zijn. Volgens alle ontwikkelingen en het ziekenhuis moeten we de gecorrigeerde leeftijd aanhouden, dus dan doen we dat. Dat betekend ook dat we wachten met bepaalde dingen totdat ze pas met hun gecorrigeerd leeftijd zo oud zijn, zoals met het geven van hapjes.

Hieronder ga ik verder over de dag alleen thuis met een tweeling van 6 maanden oud. Wil je weten hoe het was toen ze 2 maanden oud waren, dat lees je hier.

Aantal voedingen en hapjes voor een tweeling

Het aantal voedingen per dag is vier, voor de gehele dag. Dat is heel erg handig omdat allebei de meiden nu 4 voedingen krijgen. Toen ze twee maanden waren zat de ene op 5 voedingen en de andere op 6 voedingen. Dat is niet erg maar wel zwaar, hectisch en veel. In het moment zelf valt het best mee, maar dan leef je eigenlijk met de dag. Het is nu weer een nieuwe fase, en dit bevalt wel prima.

De tweeling krijgen nu 3 hapjes per dag. Sommige mensen vinden dat veel, maar voor ons werkt dat prima. Ze zijn natuurlijk eigenlijk 8 maanden, maar niet in alles. De hapjes gaat dus bij ons nu iets sneller dan bij andere baby´s van 6 maanden. De tweeling krijgt één keer fruit, één keer groente en één keer avondeten (een mix).

Eten en drink tijden

De tijden van de flesvoedingen en hapjes van de tweeling gaan door elkaar. De flesvoedingen zijn om 05.00/06.00 uur, 11.00 uur, 14.30 uur en 21.30 uur. De hapjes zijn om 08.30/09.30 uur, 13.00 uur en 17.00 uur. Dat is een redelijke verdeling over de gehele dag.

Voedingen om 05.00/06.00 uur

Helaas zijn we in de ochtend al vroeg bezig. De ene dochter wordt om 05.00 uur al wakker en krijgt dan al de fles. Die geven we in onze slaapkamer, zodat ze daarna weer naar bed kan. We geven verschonen en geven de fles niet op hun slaapkamer, anders wordt de andere al wakker. De fles drinkt ze vrijwel leeg en daarna gaat ze direct naar bed (en ja, zij valt heel snel in slaap).

De andere dochter wordt rond 06.00 uur wakker. Ik haal haar dan uit bed en geef haar beneden in de woonkamer de fles. Zij gaat direct babbelen en ik klaar wakker. Zij drinkt de fles altijd leeg. Daarna ga ik haar omkleden en gaat ze in de box spelen. We hebben geen idee waarom, maar zij wil na de 06.00 uur fles niet meer verder slapen.

Voorbereidingen voor de dag

De ene dochter ligt boven in bed te slapen, dat doet ze vaak tot 08.00 uur. De andere dochter ligt zichzelf te vermaken in de box. Dat betekend dat ik mij kan voorbereiden op de dag. Deze tijd gebruik ik om zelf te ontbijten, om te kleden en hapjes te maken.

Daarna controleer ik of alle spullen bijgevuld zijn in de woonkamer. Dat zijn de luiers, billendoekjes, hydrofiele doeken en hun kleertjes. Wij maken geen flesvoedingen meer van te voren kaar, maar we zorgen er wel voor dat we melkpoedertorens gevuld zijn. Dat is dan wel zo handig om klaar te hebben. Op de salontafel leg ik altijd een lepel met hun vitamine D en twee spuitjes met hun ferrofumaraat (ijzer) klaar. Dan weet ik zeker dat ik het niet vergeet aan de tweeling te geven.

De voedingskussen leg ik wel al klaar op de bank, want die gebruiken we nog steeds om hun de flesvoeding te geven. De tweeling drinkt de fles nog niet zelfstandig, dus heb ik de voedingskussens zeker nog nodig. Het zal wel een mijlpaal zijn als ze zelf hun fles kunnen vasthouden en ik dat niet meer zo aan hun hoef te geven.

Geen flessenwarmers

In de afgelopen maanden hadden we elke dag wel de flessenwarmers gebruikt voor het klaar zetten van hun voedingen. Ontzettend handig en zeker een mega aanrader om te hebben vanaf het begin. Nu zijn we inmiddels zover dat ik het niet meer nodig vindt om die te gebruiken.

De flessenwarmers staan wel klaar, voor het geval dat maar ze worden zelden meer gebruikt. Het huilen van de tweeling voordat ze de fles krijgen is bijna weg. Als ze dan huilen dan duurt het maar heel even, omdat je de snelheid van het maken van flesjes al onder de knie hebt.

Voor de hapjes warm te maken gebruik ik gewoon de magnetron en geen flessenwarmer. Wij maken alle hapjes zelf en we kunnen dat wel opwarmen in een flessenwarmer, maar nee. Weet je hoe ontzettend lang het duurt voordat het dan warm is. In de magnetron duurt het nog geen 20 seconden voordat al het eten voor hun warm is.

Fruithapje met vitamine D & ferrofumaraat (ijzer)

De tweeling krijgt rond 08.30/09.30 uur hun fruithapje. Ze krijgen trouwens allebei hetzelfde, daar maken wij geen onderscheid in. Allebei de meiden zijn dan wakker. Ondertussen heb ik mijn andere dochter uit bed gehaald en omgekleed. Ze krijgen dan twee stuks fruit, dat van te voren gestoomd en gepureerd is. Ik warm het wel op in de magnetron zodat het niet al te koud is.

De combinaties die wij geven zijn banaan met sinaasappelsap, appel met peer, banaan met appel, banaan met peer of fruit met volle yoghurt. De tweeling krijgt dan allebei één banaan met één sinaasappel gemixt. Dat betekend wel dat er behoorlijk wat kilo’s fruit doorheen gaat, maar dat krijgt je al snel met een tweeling.

Voordat ik hun fruithapje geef krijgen de meiden eerst hun vitamine D op een lepeltje. Daarna ga ik gelijk verder met het geven van hun fruithapje.

Ongeveer een kwartier na hun fruithapje geef ik de tweeling ferrofumaraat (ijzer) via een spuitje in hun mond. De tweeling krijgt ieder nog steeds 1,8 ml per dag. Daarna spoel ik hun mondje weer met water. Lees hier over hoe je het beste ijzer (ferrofumaraat) aan je baby kan geven.

Wandelen en Buikoefeningen

Na het geven van hun fruithapje en het ijzer, gaan we wandelen met de hond. Het is dan heerlijk om buiten te wandelen, en ja weer of geen weer wij lopen buiten (ook als het regent). Tijdens deze wandeling slaapt de dochter die al wakker is vanaf 06.00 uur. De andere dochter vindt wandelen maar al te leuk en die doet geen oog dicht.

Zodra ik voor de deur sta met de kinderwagen zijn allebei de meiden weer helemaal wakker. Na de wandeling gaan we buikoefeningen doen. Wij krijgen nog steeds regelmatig bezoek van een TOP-fysiotherapeut, lees hier meer over. Momenteel focussen we op het leren omrollen van rugligging naar buikligging. We oefenen om de spulletjes om hun heen dan beter te pakken. We gaan ook langzaam beginnen om recht op te gaan zitten, maar dat duurt nog wel even.

Flesvoeding en middagdutje

Na de oefeningen worden ze lekker moe en hebben ze behoefte aan hun flesvoeding. Het is dan weer even druk met verschonen en ondertussen hun flesjes klaar maken. Dan installeer ik de tweeling in hun voedingskussen en drinken ze hun fles. De ene dochter drinkt deze altijd leeg en de andere laat vaak de fles al staan.

Na de flesvoeding laat ik ze nog heel even spelen, maximaal 30 minuten. Vervolgens leg ik ze allebei op bed en gaan ze slapen. De ene dochter is een makkelijke slaper, dus die is zo weg. De andere heeft nooit zin om te slapen, maar die gaat dan uitgebreid babbelen tegen haar zus die al ligt te slapen. Vervolgens valt zij daarna gewoon in slaap.

Lunch en groentehapje

Ik kan gaan lunchen! Jeej! De tweeling slaapt altijd 1 uur, maar dat kan ook langer zijn. Het is dan altijd even zoeken. Het is wel fijn om even de tijd te hebben om rustig te kunnen lunchen. Die tijd neem ik dan ook graag.

Ondertussen maak ik hun groentehapje klaar, als ik dat nog niet had gedaan. Ze krijgen dan vaak maar één soort groente. Het maakt voor hun niet uit wat, maar bloemkool vinden ze het allerlekkerste. Ze krijgen ongeveer 80 gram per baby en dat gaat vaak ook helemaal op.

De eerste wordt rond 13.00 uur wakker. Ik haal haar uit bed en laat haar dan een half uurtje spelen voordat ze haar groentehapje krijgt. De andere wordt standaard een half uur later wakker. Zij krijgt dan iets eerder haar groentehapje, anders zit deze te dicht op haar flesvoeding en dan drinkt ze die niet goed.

Spelen en flesvoeding

Na het groentehapje is het weer spelen en vermaken. Dit stuk is vaak uitstellen, uitstellen en uitstellen. Ze vermaken zich wel oke, maar zodra ik niet bij hun op het speelkleed zit dan is het huilen. Dat betekend wel dat ik verder niets kan doen. Rond 14.30/15.00 uur geef ik hun flesvoeding, tegelijk in het voedingskussen.

Lange wandeling

Als de flesvoeding op is, dan gaan we wandelen. Deze wandeling vind ik echt heerlijk. De hond gaat natuurlijk ook weer mee. Deze wandeling is een lange en grote wandeling. Ik loop minimaal 1 uur met de tweeling buiten maar soms wel 1,5 uur. De tweeling slaapt niet altijd maar soms wel. Dat geeft helemaal niet, maar het is dan heerlijk om zo groot buiten te wandelen.

Avondeten en naar bed

We gaan na de lange wandeling thuis nog even spelen. Ze kunnen dan zichzelf makkelijker vermaken. Dat geeft mij de tijd om hun eten warm te maken, slabbertjes te pakken, een waterfles neer te zetten en een bakje met warm water en een washandje. Dan ben ik klaar om hun eten te geven.

Het avondeten is voor hun altijd een mix van verschillende soorten groente. Dan kan variëren van sperziebonen met sinaasappelsap, kip en pasta. De andere dag is het zoete aardappel met bloemkool en zalm. Wij maken alles klaar in een Philips stomer en blender. Dat scheelt veel tijd en alles wordt gelijk gepureerd, heel handig.

Deze avondhap gaat er altijd met grote vreugde in. Het is heel leuk om de meiden zo te zien ontwikkelen en te zien wat ze wel en niet lekker vinden. Na het eten gaan verschonen we ze en gaan ze weer in hun slaapzak. Vervolgens gaan ze apart nog even spelen. De ene in de box en de andere op het speelkleed. Op die manier kunnen ze spelen maar ook tot rust komen. Daarna gaan ze naar bed. we zingen dan hun liedje voor het slapen gaan en bidden voor ze.

Samen eten

Tijdens het spelen ben ik bezig met het koken van ons avondeten. Heel handig, want dat scheelt later weer wat tijd. De meiden breng ik naar boven en het eten is dan vaak al klaar. Mijn man komt vaak tijdens het avondeten van de meiden binnen en kan dan ook meehelpen.

Het is heerlijk dat we nu weer meer tijd samen hebben, daar laad ik echt van op. We eten nu samen en hebben daarna de tijd om rustig met elkaar te zitten en bij te praten. Natuurlijk niet te vergeten om te genieten, van bijvoorbeeld een heerlijk kopje thee.

Avondvoeding

Nog als kleine afsluiter, maar dat los staat van een dag alleen met een tweeling, is de avondvoeding. Allebei de meiden krijgen om 21.30 uur de laatste voeding. Die flesvoeding geven mijn man en ik altijd samen aan de tweeling in hun slaapkamer. Vervolgens is het tanden poetsen en naar bed. Na deze flesvoeding vallen ze allebei binnen 5 minuten weer in slaap. Daarna kunnen wij ook gaan slapen. Misschien wel fijn om te weten. De tweeling slaapt gewoon door tot 05.00/06.00 uur en worden niet meer midden in de nacht wakker. Hoe heerlijk is dat! Dat is wel het vermelden waard!