Een tweeling! Wie had dat gedacht! Nu het zover is, hoe is het om alleen thuis te zijn met een tweeling? Hieronder vertel ik hoe een typische dag is, als ik alleen thuis ben met de tweeling. Dat betekend van het moment dat mijn man naar zijn werk gaat en ik thuis blijf met de tweeling, twee meiden in ons geval. Daarnaast krijgen jullie gelijk wat tips over tweelingen, altijd handig!

De tijd vliegt! Tenminste zo voelt het niet, maar door ineens weer een maandupdate te doen dan besef je het pas. Onze tweelingen, twee meiden, zijn nu 2 jaar oud. Dat is hun (on)gecorrigeerde leeftijd, volgens het ziekenhuis zijn ze nog 22 maanden oud zijn. Volgens alle ontwikkelingen en het ziekenhuis moeten we de gecorrigeerde leeftijd aanhouden, maar dat hebben we nu wel losgelaten.

Wat er ondertussen is veranderd ten opzichte van de eerste maanden van de tweeling. Ze kunnen steeds meer zelfstandig, praten meer en kunnen daardoor beter aangeven wat ze willen. Helaas is onze hond ook overleden, waardoor we minder vaak extra rondjes buiten lopen. Dat betekend niet dat we niet buiten komen, maar dat we minder naar buiten ‘moeten’.

Hieronder ga ik verder over de dag alleen thuis met een tweeling van 2 jaar oud. Wil je weten hoe het was toen ze 3 maanden oud waren, dat lees je hier.

Eten geen voedingen

Voedingen, nee eten! Ze eten bijna alles wat los en vast zit, niet normaal. Zelfs mijn schoonmoeder is verbaasd wat ze eten op een dag (als ze gaat oppassen). Wellicht dat mijn kinderen veel eten volgens het ‘standaard’ maar ze eten en e vinden het lekker.
Ondertussen eet de tweeling gewoon met ons mee en eten ze dus met de pot mee. Dat betekend wel dat we soms niet heel pittig eten als voorheen, maar dat bouwen we langzaam op.

Opstaan

De tweeling slapen ongeveer tot 7.30 uur of 8.00 uur. Ja, ze slapen uit! Heerlijk, maar dat kan gelukkig ook omdat ik thuis met hun ben en we niet naar een kinderdagverblijf hoeven te gaan of iets dergelijks.
Los daarvan mijn schoonouders passen een keer in de week op en die komen dan ook pas vanaf 8 uur bij ons.

We staan op. Ik pak hun kleding voor die dag en til een dochter uit bed, breng die naar beneden en zet haar op het potje. Daarna haal ik de andere dochter. Op het potje ga ik ze omkleden. Ze mogen dan kiezen wat ze aantrekken (uit de twee setjes die ik heb gepakt). Ondertussen weet ik wel wat ze kiezen en wat wie aantrekt, mar ik wil de keuze bij hun laten. Ze kiezen altijd eerst voor de ander en daarvan voor zichzelf (grappig tioch?!).

Vitamine

Voor het ontbijt, maar wel aan tafel, krijgen ze hun vitamines. Ze krijgen allebei van de Kruidvat A-Z kids 1+ (1 tablet per dag), dat zijn multivitamines met alles erin. Het is frambrozen smaak en zijn kauwtabletten. De een vond het vanaf het begin prima en at het direct op. De andere dochter vond het mara niets, daar deed ik het door het eten. Maar wel elke dag blijven aanbieden. Nu eet ze het gewoon op, zonder dat ik het door het eten hoef te doen.

Daarnaast krijgen ze nog wel Vitamine D. Als je het aan mij vraagt maakt het echt niet uit welk merk je hiervan neemt. Sommige ouders vinden het slecht om een huismerk te nemen, maar dat meekt echt niets uit. Overal zit hetzelfde in. Het gaat erom dat ze het binnenkrijgen, dus waarom dan niet minder betalen voor hetzelfde spul. Wij gebruiken ook de vitamine D van de Kruidvat Vitamine D druppel 0+ (6 druppels per dag).

Mocht je zelf vitamines gebruiken of medicatie, dan is het wellicht handig om dit te combineren. Wij doen dit zelf ook, daardoor is het nu voor de tweeling normaal geworden dat wij dit in de ochtend innemen.

Ontbijten

Als we aangekleed zijn gaan we ontbijten. We wisselen hun ontbijt af, tussen twee ontbijt opties. De ene dag eten ze yoghurt en de andere dag eten ze boterhammen. Dat doen we aan de eettafel. Ik dek de tafel, maar hun pakken het uit de keukenla. Wij proberen hun zoveel mogelijk te betrekken bij ons ritme en wat we normaal doen. Als we de tafel gaan dekken, dan helpen hun mee (op hun manier). Ik eet dan zelf ook mee met hun. Dat is anders dan hun eten, maar ze weten dat is mama-eten.

Boterhammen

Als de meiden, de tweeling, boterhammen eten als ontbijt dan krijgen ze ieder 3 boterhammen. Ik vraag aan hun wat ze erop willen en pas dit soms ook aan. Heel erg vind ik dat niet. Ze mogen twee boterhammen met gezond beleg en een boterham met ongezond beleg. Het maakt voor mij dan niet heel veel uit wat ze erop krijgen. Ik wissel dit zelf vaak al af en hun vinden dat ook niet heel erg. Sommige woorden kennen ze nog niet, maar dat komt vanzelf.

Het gezonde beleg is vaak heksnkaas (vegan), smeerworst (Kips vegan) of zelfgemaakt beleg met fruit.
Het ongezonde beleg is appelstroop, pindakaas, kokosbrood en soms chocopasta.

Yoghut

De yoghurt die de meiden eten is van de AH sojayoghurt ongezoet. Ik mix alles samen in een kom, en verdeel dit dan over 2 bakjes.
Ik schep 500 gram yoghurt, 60 gram havermout, 1 eetlepel suiker en 1 theelepel kaneel in een kom. Daarna verdelen, en vervolgens verdeel ik een banaan (of appel) over twee schaaltjes. Die schep ik dan niet helemaal door de yoghurt heen, maar een klein beetje zodat je deze nog wel ziet. Dat vinden ze leuk, want dan zeggen ze wat ze gaan eten.

Verder klaar maken

Na het ontbijt gaan we ons verder klaar maken voor de dag. We gaan onze tandenpoetsen. Ik doe eerst mijn tanden poetsen, dan helpt de tweeling mee. Daarna ga ik hun tandenpoetsen. Zij mogen dan de tandpasta ook vasthouden en alles onderzoeken.
Vervolgens ga ik hun haren kammen. Bij de ene dochter ben ik binnen 2 minuten klaar (stylhaar en dun haar) en bij de andere dochter ben ik zeker 10 minuten bezig (krullen en dik haar).
Daarna zijn we klaar om de dag te beginnen.

Spelen of iets ondernemen

Na dit ochtend ritme, gaan de meiden spelen. Ze mogen van mij binnen of buiten spelen. We kunnen ook naar buiten gaan een een kinderboerderij (dat is bij ons 5 minuten lopen).
Soms gaan we ook boodschappen doen. Dat is dan wel iets meer maar prima om te doen. Ze willen zelf lopen, dat is nog wel een ding. Maar we gaan heen in de buggy en terug gaan we lopend naar huis. Dat scheelt gedoe in de supermarkt.

Soms gaan we in de ochtend naar een speelzaal, bij ons zit de beestenboel in de buurt. Die is open vanaf 10.00 uur en heeft korting als je voor 11.30 uur binnen bent voor kinderen t/m 4 jaar.
Normaal ben je dan 10 euro kwijt, maar dan 3.50 euro. Dat scheelt in de kosten. Ik neem dan enkel hun flesjes mee en wat fruit voor daar.

Snack – fruit moment

Rond 10.00/10.30 uur gaan we nog iets eten. In de ochtend is dat altijd fruit. Gelukkig vinden de meiden eigenlijk alles wel lekker, dus ik haal vaak dingen die in het seizoen zijn of in de aanbieding. Ze eten bananen (allebei 1 hele), appels (allebei 1 1/2), druiven (halve pak), pruimen, kiwi’s en ga zo maar door. Let er wel op dat sommige stukken fruit vlekken achterlaten op kleding, zoals mandarijnen of pruimen. In dat geval is het handig om nog een slabber om te doen of te eten in de keuken ofzo.

Lunch

Tijdens de lunch eten de tweeling boterhammen of soep. De boterhammen zijn dan redelijk gelijk aan de ochtend, maar de soep is altijd anders.
Ik maak zelf de soep en vries ze altijd in porties in. Ik maak dat vaak in het weekend, dan maak ik een mega pan voor minimaal 6 porties in de vriezer. Ik hoef dan doordeweeks alleen iets uit de vriezer te halen en vervolgens op te warmen.
De soep is momenteel wel dikke soep. De meiden willen graag alles zelf eten, dan vind ik tomatensoep niet een succes. Daardoor eten ze nu pompoensoep, bloemkoolsoep of andere dikkere soepen.

Middagslaapje

De meiden hebben nog een middagslaapje, heerlijk! Ze gaan ergens tussen 12.00 uur en 12.30 uur naar bed. Ze slapen meestal tot 14.30 uur of 15.00 uur.
Ze mogen van mij maximaal slapen tot 15.30 uur. Als ze hebben nodig hebben dan is het nodig. Daarbij wel een kanttekening, want de meiden slapen op een kamer. Dat betekend dat de ene altijd eerder wakker is dan de andere. Bij ons is er dan niet iets aan de hand, want de ander vermaakt zich prima en gaat lekker aan de babbel. Totdat de ander wakker is en meer gaan babbelen. Je hoort dan de meest leuke gesprekken tussen die twee (echt een genietmoment).

Ik haal de tweeling dan ook pas uit bed als ze allebei wakker zijn. Ondertussen hoor je wel als ze op een bepaalde manier huilen dat er iets aan de hand is, natuurlijk ga ik dan naar ze toe. Maar voor alle andere dingen laat ik ze gewoon liggen totdat ze allebei wakker zijn. Dan weet ik dat ze allebei voldoende hebben geslapen. Daarnaast weet je rond deze leeftijd ook welke dochter er altijd eerder wakker is dan de ander, en welke meer slaap nodig heeft.

Nog even een klein opmerking. Bij sommige ouders slapen de tweeling apart. Wij hebben de meiden vanaf het begin al op een kamer laten slapen. Dat werkt voor ons perfect. De bedjes staan wel uit elkaar maar wel naast elkaar. We hebben een keer geprobeerd ze uit elkaar te halen, in de zin van allebei een andere kamer, maar dat was voor hun en voor ons totaal geen succes. Ze riepen alleen maar naar elkaar en deden geen oog dicht. Dus voor ons werkt het beste dat ze lekker bij elkaar slapen op een kamer.

Werken

Tijdens het middagslaapje ga ik werken. Ik heb met mijn werk afgesproken dat ik bereikbaar ben vanaf 12.30 uur, als de meiden naar bed gaan. Gelukkig is dat mogelijk sinds corona, want daarvoor was dat soort dingen helemaal niet denkbaar. Als de meiden naar bed gaan, ruim ik de tafel verder op, zet ik mijn spullen klaar en ga ik aan de slag. Soms kan het zijn dat de meiden eerder naar bed gaan omdat je ziet dat ze heel moe zijn of het zelf aangeven. In dat soort gevallen ga ik ook eerder beginnen, want waarom zou ik dan wachten tot 12.30 uur.

Spelen

Na het middagslaapje gaan de meiden spelen (binnen of buiten). Vaak ben ik ondertussen het eten aan het maken.
We hebben van het begin af aan de meiden ook geleerd dat papa en mama soms bezig zijn en niet mee kunnen spelen, maar we zijn altijd in de buurt. Dat betekend dat ik nu het eten kan klaarmaken en dat hun aan het spelen zijn in de woonkamer of tuin. Wij hebben een open keuken, dus ik kan ze altijd zien als ze aan het spelen zijn (wel zo veilig).

Avondeten

Wij eten tussen 17.00 uur en 17.30 uur. Dan is mijn man ook thuis, wel zo gezellig. We eten altijd samen met de tweeling aan tafel. We gaan ook pas van tafel als iedereen klaar is met eten.
De meiden eten zelf hun eten. Wij maken voor hun een bord klaar en hun krijgen net als ons een vork, mes, lepel of wat ze dan nodig hebben om te kunnen eten. Het enige wat er net iets anders doen is met pittig eten. Bij sommige gerechten willen wij lekker pittig eten, maar dat zijn de meiden nog niet gewend. Dan maak ik het eten klaar en net voordat ik het pittig maak, zet ik voor hun twee borden apart. Aan tafel weten de meiden dat wij hetzelfde eten als hun, dus dan eten ze ook makkelijker mee.

Als wij, als ouders, besluiten dat we iets anders willen eten dan ons ‘normale’ avondeten. Dan gaan we eerst bedenken of de meiden dat eten, of dat ze nog te jong zijn of dat we liever samen willen eten zonder de meiden (quality time).
Je zou het soms vergeten, maar tijd samen als ouders is heel belangrijk. Wij doen af en toe, niet elke week en ook niet standaard, dat wij eten bestellen of maken voor alleen ons. De meiden eten dan iets anders, en wij zijn dan gezellig aan tafel, maar wij gaan dan pas eten als de meiden op bed liggen.

Fles

Na het avondeten gaan we nog even spelen, kleuren, tekenen, bouwen en dergelijke. Papa is dan thuis, dus alles is geweldig en nieuw met hem. Te leuk om te zien!

Rond 18.30 uur krijgen de meiden nog een melkfles voor het slapen gaan. We geven geen melk, maar ze krijgen sojamelk ongezoet (200 ml). De flesvoeding, vinden wij voor deze leeftijd niet nodig. Je betaald te veel en krijgt enkel zoetere melk ervoor terug. Mocht je hier meer over willen weten dan is het handig om de aflevering te kijken van De Keuringsdienst van Waarde (klik hier, om deze te zien).
De sojamelk drinken de meiden gewoon op, en ze reageren hier niet anders op dan de flesvoeding (die ze voorheen kregen).

Tijdens de fles kijken we tv. Dit is overgens het enige moment dat de meiden tv kijken. De rest van de dag staat de tv uit. We kijken dan of naar Juf Roos of naar Sesamstraat.

Na de fles gaan we nog heel even spelen. Vervolgens op de pot, omkleden in hun pyjama en naar bed.

Avondritme

De meiden lopen zelf de trap op naar boven (wij lopen dan achter hun). Ze slapen met een aap (van Erasmus Spohia), takkie (van Jip & Janneke), en twee hazen. Die moeten natuurlijk allemaal meer naar boven.
Eenmaal boven, pakt mijn man een dochter en ik de andere. We doen Cody de Krab (klik hier, om hier meer over te lezen) aan, we zingen een liedje (altijd hetzelfde liedje), we bidden voor de meiden en vervolgens geven we ze een kusje en gaan ze slapen.

Het avondritme hebben we altijd best strak gedaan. Hierdoor weten de meiden precies wanneer ze moeten slapen en wat we dan doen. Er is wel een dergelijk verschil tussen het middagslaapje en de nachtslaap. We doen geen Cody de Krab aan, we gaan niet zingen maar alle knuffels gaan wel mee. Tja, anders kunnen we natuurlijk niet gaan slapen.

Drinken

Niet vergeten het drinken. Ik wilde dit even apart benoemen.
De meiden krijgen bij hun ontbijt een beker met water. Gedurende de ochtend hebben ze allebei een fles met alleen water. Ze hebben allebei hun eigen fles, want op dezelfde leeftijd willen ze wel die onderscheid hebben.
Vanaf de lunch, dus eigenlijk na hun middagslaap, krijgen ze allebei hun fles met water, siroop of een sapje. Bij een sapje zoals appelsap doe ik appelsap in de fles maar 1 op 10, het meerendeel is dan water.

Het is niet nodig om je kinderen nu al te laten wennen aan zoveel suiker, dat dan altijd nog. De meiden van ons zijn dan ook niet anders gewend dan water, siroop of iets gemengd met water. Dat betekend dat ze in de ochtend ook gewoon hun waterfles drinken, zonder gedoe.

Potje

Het potje. Ik heb het niet overal vermeld, omdat ik dat wat veel vond. Wel goed om even apart te vermelden, de meiden gaan op het potje en zijn zindelijk. Ze vinden het veel te leuk om daarop te gaan zitten. Ze hebben nog wel een luier om, maar dat hoeft eigenlijk niet.
De meiden gaan op het potje na elk slaapje, na het eten en voor het slapen gaan. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

 

Nu ik al meerdere van de dagritmes heb geschreven en heb gedeeld met jullie, kan ik nu ook zelf het onderscheid zien. Ik kan eerlijk zeggen dat elk dagritme leuk is en elk dagritme zwaar is.
Ja, alle dingen zijn waar. Ook als je maar een kindje hebt. Voor tweelingsouders geldt wel, het is veel en je ‘normaal’ is al hoger dan bij andere ouders. Maar weet dat het op een gegeven moment zoveel leuker wordt. Ze kunnen nu beter communiceren, ze geven antwoord op vragen, ze kunnen helpen en ze kunnen je vanaf vertellen over hun dag. Vanaf nu is het genieten en meer loslaten. Je hoeft niet alles meer te regelen en snel gehaast te doen. Als je iets bent vergeten dan geven ze dat vanzelf aan.