Zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd! Er komt vast een hoop op je af. Logisch, want het zijn er twee. Maar betekend dat je daardoor alles twee keer moet kopen, NEE! Je hoeft zeker niet van alles twee te kopen. Wij hebben een tweeling, twee meiden, en hebben zeker niet van alles twee gekocht. Hieronder lees je daar meer over.

Welkom bij de club, en wat leuk dat jullie een tweeling krijgen. Bij sommige komt het als een schrok maar bij andere was het eigenlijk al te verwachten. Bij ons was dat ook het geval, de kans dat wij een tweeling zouden krijgen was al veel groter. Natuurlijk schrik je dan nog steeds wel, maar waarschijnlijk iets minder dan als je dat niet had verwacht.

Normale uitzetlijst

Een normale uitzetlijst voor 1 baby, een eenling, is overal eigenlijk hetzelfde. Waarschijnlijk is het hier en daar een hydrofiele luier meer of minder, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Daarom vonden wij het ontzettend lastig om te bepalen of we iets wel of niet twee keer in huis moesten halen. De ene zegt van wel en de andere van niet.

Je wilt als (nieuwe) ouder natuurlijk voorbereid zijn, maar in hoeverre ben je te voorbereid en heb je uiteindelijk dingen in huis gehaald die je niet nodig hebt of in sommige gevallen niet gaat gebruiken.
Hieronder hebben we het in kleine stukjes geknipd met enige uitleg, waarom iets wel of niet te kopen.

Kinderkamer

In de kinderkamer heb je al veel spullen nodig. Hieronder de spullen voor de kinderkamer.

Wiegjes of ledikantjes

Voor de kinderkamer heb je wel twee bedjes nodig. Hierin is veel discussie over wiegjes of ledikantjes. Wij hebben gekozen voor 2 ledikantjes. De eerste reden is dat het geld scheelt. Een ledikantje heb je uiteindelijk toch nodig, maar een wiegje is maar voor een paar maanden. Er zijn ook mensen die graag een wiegje voor de tweeling wil hebben omdat ze dan meer samen liggen. Dat kan ook in een ledikantje.

Los daarvan hebben wij een twee ledikantjes gekozen, en hebben dan gewoon via marktplaats gekocht. We hebben dan alleen de ledikantjes gekocht en hebben de matrassen zelf gekocht. Dat betekend in ons geval dat we twee verschillende ledikantjes hebben, maar dan vonden we eigenlijk wel makkelijk. Daarme kan je de tweelin uit elkaar halen, maar kan je ook uitvinden wat wie een fijn ledikantje vind. Je merkt vanzelf aan je kindjes wie welk ledikantje fijn vind.

Let daarbij op dat je zeker twee keer een Aerosleep topper koopt. Dat doe je bovenop het matras en daar overheen doe je de hoeslaken. Dit is namelijk om verstikkingsgevaar te voorkomen. Stel je kindje draaid zich snachts op zn buik, dan kan het nog niet zelfstandig omdraaien en weer goed liggen. Door het aerosleep kan je kindje goed ademen als het (perongeluk) op zn buikje is gedraaid tijdens het slapen. Zeker kopen!

Beddengoed

Het ligt eraan of je voor wiegjes gaan of direct voor twee ledikantjes. Als je voor twee ledikantjes gaat dan kan je meer kopen, voor een langere tijd. Voor de twee ledikantjes heb je nodig: 4 lakens, 4 dekens en 4 hoeslakens. Meer dan dit heb je voor de eerste tijd niet nodig. Als ze iets ouder zijn kan je misschien van alles nog een setje kopen, maar dat hoeft niet. Je hebt dan altijd een back-up voor het geval dat. Maar je hebt ook genoeg voor als je gaat wassen om alles te verschonen. Als een van de tweeling doorlekt, dan heb je namelijk 2 reserve hoezen. Dat is zat. De kans dat ze allebei doorlekken of iets vies maken is niet erg groot. Maar als dat gebruikt dan heb je ook nog steeds voldoende.

Commode

Een commode heb je wel nodig. Heb je er twee nodig, NEE. Wij hebben van ikea de Hemnes gekocht. Deze is de perfecte hoogte als een commode, en er is genoeg ruimte voor alles wat je nodig hebt voor de tweeling. Meer dan dit heb je echt niet nodig. Het is een heerlijk commode met genoeg ruimte in de lades en op de bovenkant om al je spullen te hebben om te kunnen verschonen.

Door deze commode hoef je geen aparte kledingkast te kopen, zonde van je geld. Zoveel ruimte neemt de kleding voor een tweeling, beddengoed, en alle andere dingen niet in beslag. Wij hebben deze commode gebruikt tot onze tweeling 2,5 jaar waren.

Aankleedkussen en hoezen

Een aankleedkussen. Je hebt maar een aankleedkussen nodig, maar voor de handigheid kan je er twee kopen. Wij hadden er toevallig twee gekregen van twee verschillende vriendinnen eentje. Hierdoor hadden wij altijd boven in hun slaapkamer eentje liggen en beneden om te verschonen. Hierdoor hebben we in huis twee aankleedkussens en twee verschoningsstations. dat was opzich wel handig, maar had niet echt gehoeven.

Aankleedhoezen is een heel ander verhaal. Voor de aankleedhoezen heb je er minimaal 4 nodig. Waarom heb je er 4 nodig, omdat je niet elke dag wilt wassen. Natuurlijk was je ze wel, maar je wilt niet dat je tweeling in de winter op je aankleedkussen ligt op een handdoek, maar dat ze goed en comfortabel liggen.

Babyfoon

Een babyfoon, ze zijn er in alle soorten en maten. Wij hebben maar een babyfoon, omdat de meiden samen op een kamer slapen. Wij hebben gekozen voor een babyfoon zonder camera. De meiden waren te vroeg geboren, dus je zou denken dat we het fijner hadden gevonden met camera. Ons gaf het meer rust om geen camera te hebben omdat je anders te veel blijft kijken of alles goed gaat. Daarnaast moet je camera op zo’n manier staan dat je allebei de kinderen ziet. Wij hebben dat dus niet gedaan, dat bespaard je uiteindelijk ook een hoop geld.

Nachtlampje

Een nachtlampje, je ziet ze overal in allerlei leuke vormen, kleurtjes en geluiden. Een nachtlampje heb je niet nodig. Als je tweeling op een kamer slapen, dan ga je ze niet verschonen waar de ander bij is om dan vervolgens een nachtlampje aan te doen om de ander weer wakker te maken.

Wij hebben wel Cody de Krab, lees hier meer over onze ervaring. Het is wel fijn om een lampje te hebben voor een avondroutine, maar daar heb je meer iets aan als je tweeling iets ouder is. Voor baby’s is het vooral veel geluid en afleiding om te gaan slapen. Zeker leuk om te kopen, maar niet direct nodig. Leuk voor als je tweeling iets ouder is.

Luieremmer

Een luieremmer is een must, maar daar heb je er maar eentje van nodig. De fijnste luieremmer is de Ubbi luieremmer. Wij hebben die gekregen van een familielid, als babyshower cadeau. Je hebt voor deze luieremmer geen speciale vuilniszakken nodig die je moet kopen. Er passen veel luiers is, dat is erg belangrijk. Daarnaast houdt het de stank echt in de emmer! De bovenkant kan je later ook op een kinderslot zetten, erg handig.

Als de tweeling wat ouder zijn dan verhuis je de luieremmer gewoon mee naar beneden. De luieremmer hoeft daar namelijk niet altijd te staan. Je gaat uiteindelijk de tweeling steeds minder verschonen, en ook niet meer verschonen op hun kamer. Dat gat vanzelf bijna allemal plaatsvinden in de woonkamer. Dus zeker geen twee van kopen, eentje is genoeg.

Kruiken en kruikhoezen

Ja, zeker 4 kruiken kopen. Of liever gezegt koop er twee en leen er twee. Twee kruiken heb je altijd nodig en is altijd handig om in huis te hebben. Onze tweeling is nu 2,5 jaar en we gebruiken soms nog een kruik, als ze ziek zijn.

De 4 kruiken ga je voornamelijk gebruiken als je tweeling nog maar een paar maanden oud zijn, en in de wintermaanden. Meer dan dat ga je ze niet gebruiken. Je kan ook vragen ook iemand of je ze voor de eerste tijd mag lenen, om te kijken of je ze echt nodig hebt.
Ons advies koop twee kruiken, en kijk an de geboorte pas of je er nog twee bij wilt kopen.

Voor de kruikhoezen is het eigenlijk hetzelfde als voor het beddengoed, koop 4x kruikhoezen.

Kleding

Kleding, natuurlijk heb je kleding nodig voor je tweeling, maar hoeveel is genoeg kleding. Je tweeling heeft kleding nodig en je mag volledig losgaan, maar hieronder ziet je wat je wel echt moet kopen voor je tweeling.

Slaapzakken

Slaapzakken voor je tweeling ga je nodig hebben. Lees hier meer over een gewone slaapzak of een Puckababy mini slaapzak. Dat kan je misschien helpen in je keuze. Los daarvan is het wel handig om drie slaapzakken te hebben. Twee slaapzakken heb je altijd nodig, voor ieder een. Een slaapzak heb je als reserve, meer heb je niet nodig.

De slaapzakken hebben ze alleen maar aan tijdens de avondslaap. We deden ze niet aan tijdens de andere slaapjes. Dat geeft ook genoeg tijd om alles te wassen als dat nodig mocht zijn.

Rompers

Altijd heb je rompers nodig. De rompers gan de tweeling nog aanhebben tot ze minimaal maat 86 hebben. Romper kan en mag je dan ook altijd inslaan, dus zie je een aanbieding gelijk meenemen die handel. Voor de tweeling is het handig om twee romper te hebben in maat 44 en maat 50. Voor maat 56 kun je al makkelijk zes stuks kopen.

Voor de rompers in maat 44 of kleiner is het zeker verstandig om overslag rompers te kopen. Deze hoeven dan niet over het hoofdje gedaan te worden. Dat scheel veel gedoe voor je tweeling en is ook prettiger voor je tweeling. Het kost iets meer tijd, maar dat hebt je vanzelf wel door en dan begrijp je pas hoe fijn het is. Zeker als je tweeling prematuur wordt geboren en je in het ziekenhuis rekening moet houden met snoertjes.

Het kan zijn dat je tweeling veel te vroeg wordt geboren, dan heb je alvast twee rompers die ze passen (of nog te groot vallen). Het kan natuurlijk ook het geval zijn dan je tweeling met 38 weken ter wereld komen, dan heb je die rompers niet nodig. Koop dan ook niet te veel in van die maat. Rompers kan je altijd en overal kopen, dus mocht je het nodig hebben dan kan je altijd bijkopen.

Rompers met mouwen, lange mouwen, korte mouwen of geen mouwen, dat ligt aan het seizoen. Als de tweeling in de herfst- en wintermaanden worden geboren, koop dan rompers met lange mouwen. Als je tweeling in de lente- en zomermaanden worden geboren koop dan rompers zonder mouwen of een mini over de schouder mouw.

Andere kleding stukken

Voor andere kledingstukken hebben we een lijstje gemaakt. Let hierbij wel op dat het handig is om van alles hieronder ook twee setjes te kopen in maat 44 of kleiner, voor het geval je tweeling eerder ter wereld komt. Het onderstaande is handig om in huis te hebben:

 • Sokken, 6 paar (maat 50/56)
 • Broeken, 6 paar (maat 50/56)
 • Shirts lange mouwen, 6 paar (maat 50/56)
 • Mutsjes, 2 paar (0-3 maanden)
 • Jas OF vest, 2 paar (0-3 maanden)

In de lijst worden geen jurkjes genoemd. Als je een of twee meiden hebt dan is dat natuurlijk wel heel leuk. Je zou dit kunnen kopen, vergeet dan ook geen maillot te kopen. Let dan ook op de dikte van de maillot. Het is wel lastig om jurkjes aan te trekken bij een baby, maar soms wel de moeite waard.

Badkamer

De badkamer. Wat heb je allemaal in de badkamer nodig voor je tweeling. Hierin heb je ook niet van alles twee keer nodig. Hieronder een lijstje van wat je wel of niet nodig heb en hoeveel:

 • Badje, 1 stuk
 • Badcape, 2 stuks
 • Thermometer, 1 stuk
 • Babyshampoo, 1 stuk
 • Baby douchegel, 1 stuk
 • Zinkzalf of sudocreme, 1 pot
 • Billendoekjes, 1 doos (of lees hier om ze zelf te maken)

Thermometer daar heb je er maar eentje van nodig. Iedereen zegt dat je er twee nodigt hebt, maar als je schoonmak alcohol 70% in huis hebt dan is het niet nodig. Je maakt na elke keer toch de thermometer schoon, dus dat hoeft niet. Een badthermometer heb je niet extra nodig, tenzij het bij het badje komt maar anders is je normale thermometer ook te gebruiken in het badje (en nauwkeuriger).

Een haarborstel en/of kammetje hadden wij in huis, maar hebben we nog niet een keer gebruikt. Wij hebben twee meiden, de ene heeft dun haar en de ander dik haar. De ene heeft een hele bos en de ander weinig haar. Ondanks dat heb ik het niet hoeven te gebruiken.

Tweeling uitzetlijst

Hieronder staat een lijst met alle beodigdheden voor een tweeling. Er staan geen dingen op die je niet nodig hebt. Als je extra dingen wilt kopen, dan vooral doen want doe wat goed voelt voor jou. Dat is het belangrijkste jullie moeten je prettig voelen bij de komst van jullie tweeling en het gevoel hebben zo voorbereid mogelijk te zijn.

 • 2x ledikant
 • 2x aerosleep
 • 4x lakens
 • 4x dekens
 • 4x hoeslakens
 • 1x commode Ikea Hemnes
 • 1x aankleedkussen
 • 4x aankleedhoezen
 • 1x babyfoon
 • 1x luieremmer Ubbi
 • 2x kruiken (metaal)
 • 2x kruikhoezen
 • 3x slaapzakken
 • 2x overslagrompers maat 44
 • 2x overslagrompers maat 50
 • 6x rompers maat 56
 • 6x sokken, maat 0-3 maanden
 • 6x broeken, maat 56
 • 6x shirts lange mouwen, maat 56
 • 2x mutsjes, 0-3 maanden
 • 2x jas OF vest, 0-3 maanden
 • 1x badje
 • 2x badcape
 • 1x thermometer
 • 1x babyshampoo
 • 1x baby douchegel
 • 1x zinkzalf of sudocreme
 • 1x doos billendoekjes (of lees hier om ze zelf te maken)
 • 6x spuugdoekjes
 • 2x herbruikbare slabbertjes
 • 12x hydorfiele doeken
 • 1x doos luiers (of herbruikbare luiers)
 • 1x nagelschaar setje (met nagelvijl)
 • 2x voedingsfles
 • 1x flessenborstel
 • 2x autostoeltje
 • 1x kinderwagen

Het is een hele lijst, maar het valt achteraf best mee. Alles wat op deze lijst staat heb je nodig voor het eerste jaar van je tweeling. Sommige dingen gebruiken wij nu nog voor onze tweeling, en die zijn inmiddels als bijna 2,5 jaar!
Het is wel een investering, maar wees je ervan bewust dat je niet alles nieuw hoeft te kopen.