Een tweeling! Wie had dat gedacht! Nu het zover is, hoe is het om alleen thuis te zijn met een tweeling? Hieronder vertel ik hoe een typische dag is, als ik alleen thuis ben met de tweeling. Dat betekend van het moment dat mijn man naar zijn werk gaat en ik thuis blijf met de tweeling, twee meiden in ons geval. Daarnaast krijgen jullie gelijk wat tips over het tegelijk voeden van een tweeling, altijd handig!

We zijn alweer een maandje verder. Hoog tijd voor een nieuwe update over een dag alleen thuis met een tweeling. Onze tweelingen, twee meiden, zijn nu 3 maanden oud. Dat is hun gecorrigeerde leeftijd, aangezien ze officieel nu 5 maanden oud zijn. Volgens alle ontwikkelingen en het ziekenhuis moeten we de gecorrigeerde leeftijd aanhouden, dus dan doen we dat.

Hieronder ga ik verder over de dag alleen thuis met een tweeling van 3 maanden oud. Wil je weten hoe het was toen ze 2 maanden oud waren, dat lees je hier.

Aantal voedingen voor een tweeling

Het aantal voedingen per dag is nu totaal 5. Dat is heel erg handig omdat allebei de meiden nu 5 voedingen krijgen. Toen ze twee maanden waren zat de ene op 5 voedingen en de andere op 6 voedingen. Dat is niet erg maar nu wel over zijn op allebei 5 voedingen realiseer ik mij hoe zwaar, hectisch en veel het was. In het moment zelf valt het best mee, maar dan leef je eigenlijk met de dag. Het is nu weer een nieuwe fase, en dit bevalt wel prima.

Wintertijd

De tijden van hun voedingen waren om 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur. Door de wintertijd hebben we de ‘oude’ zomertijd aangehouden, dus dat betekend dat alle voedingen een uurtje eerder zijn. Lees hier meer waarom we daarvoor gekozen hebben. De tijden van de voedingen van de tweeling zijn nu om 06.00 uur, 10.00 uur, 14.00 uur, 18.00 uur en 22.00 uur (en eentje om 00.00 uur/01.00 uur).

Voedingen om 06.00 uur

De voedingen van onze tweeling om 06.00 uur doen we samen. Mijn man en ik voeden dan ieder een kind. Mijn man staat dan iets eerder op om te ontbijten en de voedingen klaar te maken van 06.00 uur. Dan kan ik nog ietsjes later blijven liggen, ondanks dat ik al wakker ben. We hebben de verdeling gemaakt dat de ene da voedingen maakt, de ander de meiden verschoond, we samen de fles geven en daarna samen gaan voorbereiden voor de dag. Dat is wel zo fijn. Een van onze dochters heeft last van reflux, dus na haar voeding houdt mijn man haar minimaal 30 minuten rechtop zodat haar eten goed kan zakken. Ondertussen heb ik de andere dochter gevoed en leg ik haar weer op bed. Daarna blijft mijn man nog op de kamer zitten met de andere dochter, vervolgens legt hij haar ook op bed. De tweeling blijft trouwens in hun slaapzak.

Voorbereidingen voor de dag alleen

De tweeling slaapt over het algemeen dan wel weer redelijk door. Dat varieert per dag hoe lang, de ene keer tot half 8 en soms zelfs tot half 10. Ik ga ze niet wakker maken, tenzij het tijd is voor een voeding. Ondertussen gaat mijn man zich klaar maken voor z’n werk, maak ik mezelf gereed voor de dag en bereiden we de dag samen zo goed mogelijk voor. Wat betekend dat? Nou best wel veel.
– Er staat tegenwoordig één flessenwarmer in het kantoortje, en die moet weer naar de woonkamer. Dan staan er beneden weer twee en kan ik ze gebruiken tijdens de dagvoedingen.
– Er worden 4 voedingen klaar gemaakt. Voor allebei de tweeling twee voedingen. Ze krijgen allebei Nutrilon 1 en sinds een klein weekje ook allebei 200 ml per voeding. Ontzettend makkelijk, want dan hoeven we geen voedingen meer uit elkaar te houden (helaas moest dat tot voorheen wel, maar dat kun je teruglezen toen ze twee maanden oud waren). De voedingen bereiden we al helemaal voor. Dat betekend dat ze al klaar zijn voor gebruik, dus poeder en water al gemixt. Deze laten we vervolgens afkoelen en zetten ze daarna in de koelkast. Dat bespaard een hoop tijd later op de dag. We bewaren de voorbereidde melk in Philips bakjes, die je ook kan gebruiken voor zelfgemaakte hapjes.
– Luiers, spuugdoekjes, luierzakjes en hydrofiele doeken worden bijgevuld in ons verschoningsstation in de woonkamer. Al deze spullen liggen in de slaapkamer van de meiden en dan vullen we dan bij.
– Billendoekjes worden gecontroleerd of bijgemaakt. Ja, bijgemaakt. Wij maken onze billendoekjes zelf. We hebben een tweeling en gaan maximaal door billendoekjes heen, maar de belangrijkste reden is dat ze geen luieruitslag krijgen als we zelf billendoekjes maken. Wil je weten hoe je zelf eigen wegwerp billendoekjes maakt, dat lees je hier.
– Melkpoedertorens worden bijgevuld. Door de 4 voedingen die we net gemaakt hebben vullen we de melkpoedertoren gelijk weer bij.
– Lepeltjes klaar leggen voor hun vitamine D en spuitjes klaarleggen om hun ijzer in te geven. De spuitjes voor het ijzer moet uitgekookt worden. Daar heb ik overdag vaak geen tijd voor, dus dat doe ik in de ochtend.
– Kleding klaarleggen naar het verschoningskussen in de woonkamer. Dan heb ik hun kleertjes direct binnen hand bereik als ik hun uit hun slaapzak haal. De kleertjes dragen hun altijd twee dagen, dus de ene dag ligt het al klaar en de andere dag moet ik het weer bij elkaar zoeken.
– Voedingskussens klaar leggen op de bank. Voor het voeden van de tweeling gebruik ik twee aparte voedingskussens die we op de bank neerleggen. We voeden ze nog steeds in het voedingskussen, al duurt het waarschijnlijk niet langer meer voordat ze hier niet meer in kunnen. Ze worden er al iets te groot voor, maar rechtop voeden in een wipstoeltje is nog een stap te ver.

Tijd voor mezelf

De eerste voeding van de tweeling is om 10.00 uur. Dat betekend natuurlijk niet dat ik pas vanaf 10.00 uur iets te doen heb. Het betekend wel dat ik iets meer tijd voor mezelf heb. Daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van, want dat is eigenlijk het enige momentje op de dag dat voor mezelf is. Ik laat in de ochtend de hond uit, dan ben ik al even buiten geweest. Het is heerlijk rustig en ontspannen wakker worden, even een rondje buiten lopen voordat de dag begint.

Na het uitlaten van de hond zet ik de waterkoker aan. De helft van het water gebruik ik om de spuiten van gisteren, voor het geven van hun ijzer, uit te koken en eventueel hun spenen. Een dochter gebruikt een speen en de andere niet. We gaan nu al proberen om het gebruik van de speen af te bouwen. Daar hebben wij later alleen maar meer profijt van. de andere helft van het water is voor mezelf. Ja, het enige kopje thee dat ik op de dag kan/wil drinken. Ik geniet er des te meer van. Momenteel vind ik het nog te spannend om thee te drinken met de tweeling, ze zijn maar 3 maanden oud. Ze kunnen nog niets omgooien of omstoten maar ik vind dat erg spannend. Ik heb het geprobeerd, maar uiteindelijk vergeet ik zelfs thee te drinken en heb ik koude thee.

Als ik dan nog een momentje de tijd heb voor mezelf, dan ga ik iets doen wat ik leuk vind om te doen. Ik doe dan wel dingen die ik in de woonkamer kan doen en die niet te veel geluid maken. Een van mijn hobby’s is naaien, achter de naaimachine quilts en dekens maken. In de ochtend kan ik in de woonkamer dan stoffen uittekenen, snijden en klaarleggen. Zo kan ik in het weekend als mijn man thuis is, achter de naaimachine iets maken. Doordeweeks heb ik dan alles al voorbereid om te doen en vervolgens kan ik in het weekend genieten van het naaien.

IJzer (Ferrofumaraat) geven aan een tweeling

Het ligt eraan hoe laat de tweeling wakker wordt. Ze worden in de ochtend zelden tegelijk wakker. Dat is voor mij ook wel fijn, dan heb ik een momentje alleen met een van de meiden. Als ze voor 09.00 uur wakker worden, dan geef ik hun ijzer. Dat moet namelijk het liefste op een lege maag, 2 uur na een voeding en daarna 30 minuten niets eten. Het beste is dus om het na 08.00 uur te geven, dat is 2 uur na de 06.00 uur voeding. De voeding daarna is pas om 10.00 uur, dan geeft het lichaam genoeg de tijd om het ijzer op te nemen. Ik hou mij aan de tijd van 09.00 uur, omdat het ijzer niet goed wordt opgenomen in combinatie met melkproducten. Ze drinken alleen maar melk, dus dat is erg handig. Als ik hun ijzer niet voor 09.00 uur kan geven dan geef ik het tussen 12.00 uur en 13.00 uur in de middag.

Allebei de meiden krijgen 1,8 ml ijzer per dag. Dat geef ik nog steeds met een spuitje in hun mond. De ene dochter vind dat prima en houdt alles binnen. De andere dochter spuugt de helft weer uit, dan geef ik altijd een beetje meer. dan weet ik dat ze voldoende binnen heeft gekregen. Na het geven van het ijzer moet ik nog steeds hun mond spoelen. Dan vul ik een ander spuitje met water en geef ik dat daarna. Dan hebben ze tenminste al iets binnen gekregen en soort van hun mond gespoeld. Lees hier over hoe je het beste ijzer (ferrofumaraat) aan je baby kan geven.

Na het geven van hun ijzer ga ik hun omkleden. Het is dan uit de slaapzak en boxpakje. Daarna ga ik ze aankleden met kleertjes. Ik ga ze dan niet verschonen, omdat ik dat doe voordat ze gaan eten. De kleertjes liggen al klaar naast het verschoningskussen, dus dat is al handig en fijn.

Buikoefeningen

Voor elke voeding, meestal een klein uurtje voor de voedingen, doe ik buikoefeningen met de tweeling. Wij krijgen regelmatig bezoek van een TOP-fysiotherapeut, lees hier meer over. Wij hebben sinds een week nu de oefeningen kregen om op de buik te gaan liggen. Ze moeten dan voorzichtig hun hoofdje omhoog doen, niet helemaal want dat is overstrekken. Gewoon een klein beetje omhoog dat ze om hun heen kunnen kijken. De armpjes moeten goed onder hun lichaam zitten zodat ze daar op kunnen steunen. Al met al voor hun een onderneming, maar ook voor mij. Ik doe deze oefening voor de 10.00 uur, 14.00 uur en 18.00 uur voeding. Dan zijn ze goed wakker en hebben ze de energie om oefeningen te doen. De buikoefeningen doe ik om en om. Eerst de ene dochter ongeveer 3 minuten en daarna de andere dochter 3 minuten op hun buik. De focus ligt dan echt bij elk kind. Ik kan ze niet allebei tegelijk doen, dan kan ik niet goed op hun houding letten. Daarna kijk ik of ze nog een keertje kunnen, maar voorlopig blijft het vaak bij één keer 3 minuten. Daarna zijn ze vaak al moe aan het worden en vinden ze het niet meer leuk. De ene dochter vind het ook leuker dan de andere dochter.

Voetoefeningen

Na de buikoefeningen moeten we van de TOP-fysiotherapeut ook oefeningen doen met hun voeten/heupen. Als ze in de box liggen (of ergens anders) dan moet er een kussen onder hun beentjes liggen. Op die manier wordt het gestimuleerd dat ze hun voeten in de lucht kunnen houden zonder de grond te voelen. Als ik toch al met ze op de grond bezig ben om de buikoefeningen te doen, dan doe ik deze meestal gelijk erbij. Ik doe hun sokjes uit, pak allebei hun beentjes vast en ga met hun voetjes spelen. Dit probeer ik zo te doen dan ze hun voetjes ook zien en dat ze er naar kunnen grijpen. Het is namelijk de bedoeling dat ze uiteindelijk hun voet in hun mond kunnen stoppen. Dat was voor ons ook een raar idee, maar het is een goed stap voordat ze gaan kruipen en lopen. Op deze manier ontdekken ze hun eigen voeten en de bewegingen die ze kunnen doen. Hierdoor heb ik ook ontzettend leuk contact en interactie met de tweeling, zo leuk om te zien. Deze oefening vind ik het leukste om te doen. De tweeling, nou dat verschilt. De ene dochter vind deze oefening geweldig en ligt de hele tijd te lachen en de andere dochter kijkt allemaal maar om haar heen en totaal niet naar haar voeten.

Door zowel de buik- als voetoefeningen te doen bij de tweeling, ben ik steeds langer met ze bezig en heb ik steeds minder tijd voor andere dingen. Het is daarnaast heel leuk om hun ontwikkeling te zien en elke kleine vooruitgang mee te maken. Daar ben ik dan ook heel erg dankbaar voor.

Voedingen om 10.00 uur & vitamine D

Voor de voeding van 10.00 uur, zet ik hun voedingen in de Philips bakjes in de flessenwarmers rond 09.00 uur. Dan heeft het langzaam de tijd om warme te worden. Daarnaast is het handig dat het al warm staat, zodat als een van de meiden het niet volhoudt tot 10.00 uur dan heb ik al voedingen klaar staan om direct te geven.

Als de voeding om 10.00 uur begint dan heb ik vaak al een dag erop zitten, tenminste zo voelt het. Voor de voeding van 10.00 uur zijn ze dan al omgekleed en klaar voor de dag. Dan ga ik ze verschonen (nog steeds luier maat 3), krijgen ze vitamine D (10 druppels op een lepeltje) en vervolgens de fles. Doordat ik ze allebei tegelijk hun voedingen geef in het voedingskussen is het soms lastig om alles in de gaten te houden. Op een gegeven moment krijg je dat wel door. Ze liggen ieder in hun eigen voedingskussen op de bank en ik zit in het midden. Dan kan ik ze allebei in de gaten houden en helpen waar nodig. Zo doe ik de fles weer goed als ze bewegen, ga ik om en om met ze boeren en zorg ik dat ze goed blijven liggen.

Wandelen met de hond

Na de voeding van 10.00 uur is het rond 11.00 uur. De tweeling is dan nog wakker, dan is het tijd om te wandelen met de hond. De hond heeft het nu wel door dat als ik de kinderwagen pak, dat hij mee gaat voor een wandeling. Ontzettend leuk want hij heeft dan ook zin om te wandelen, en ik ook. Na de ochtend is dit voor mij ook een pauze van alle hectiek en ben ik toe aan wat frisse lucht. De tweeling liggen in de Bugaboo Donkey Twin kinderwagen, dat is een dubbelkinderwagen waar ze naast elkaar liggen. Onder het bedje van de ene dochter ligt een dik deken, zodat ze ietsjes rechtop ligt en geen last heeft van reflux. Dat werkt perfect!

We gaan met de hond ongeveer een half uurtje lopen, weer of geen weer. De regenhoezen heb ik altijd onderin de kinderwagen liggen, zodat ik ze kan pakken als het nodig is. Dat betekend dat ik ook in de regen met de tweeling buiten loop. Voor mij is dat geen ramp, ik loop tot een rondje en kan mij thuis omkleden als dat nodig is. De tweeling vind het maar al te interessant in de regen, al die druppels en dat geluid.

Middagslaapje

De wandeling met de hond zit erop. Heel raar, maar in de kinderwagen slapen ze soms maar zodra ik voor de voordeur sta worden ze altijd wakker. De eerste week heb ik ze laten slapen in de kinderwagen zodat ze weten dat het nu tijd wordt voor een middagdutje. Nu werkt dat natuurlijk niet altijd. Al heb ik een dochter zover gekregen dat ik haar na de wandeling op bed kan leggen. Dan is ze eerst nog aan het babbelen en daarna valt ze in slaap. Jeej! Zij blijft dan van 12.00 uur tot 13.45 uur op bed liggen, ook als ze wakker is. De andere dochter heeft daar nog moeite mee en wordt binnen 5 minuten wakker als ze op bed ligt. Dan wil ik niet, want dan maakt ze ook de andere dochter weer wakker. Ik houdt haar dan vaak beneden en doe haar dan in de Manduca Twist. Dat is een ander soort draagzak waar het meer een buidelen gevoel maakt. Hierdoor heeft zij maar een kwartier nodig om bij mij in slaap te vallen.

Ondertussen haal ik een boterham uit de vriezer en iets van beleg uit de koelkast. Meestal eet ik al wandelend in de woonkamer mijn boterham op. Dat is niet erg, want ik heb dan rustig de tijd om te eten. Ik eet geen gekke dingen, gewoon twee boterhammen met beleg. Daar hoef ik dan ook niet moeilijk om te doen en veel tijd te hebben om het klaar te maken.

Voeding 14.00 uur

Voor de voeding van 14.00 uur zet ik de voedingen klaar in de flessenwarmers rond 13.00 uur. Als een van de tweeling of allebei wakker zijn dan ga ik weer de oefeningen doen. Dan heb ik ze vandaag al twee keer gedaan. De voeding van 14.00 uur gaat hetzelfde als de voeding van 10.00 uur. Daar is niet veel anders aan. Het verschil is alleen dat de ene dochter al wat uurtjes geslapen heeft en daardoor best druk kan zijn. Het voeden duurt tot ongeveer 15.00 uur.

Vermaken, wachten en wandelen

Daarna is het vermaken. Ik leg ze in de box om te spelen en elkaar te ontdekken. Ze beginnen nu pas door te krijgen dat de ander er ook is. Ze gaan ook tegen elkaar babbelen, heel schattig! Ze kunnen ook in een schommelstoel of wipstoeltje, dan zien ze de woonkamer van een ander perspectief. Ik lees veel voor. Soms doe ik ze op schoot en soms doe ik dat als ze in de stoeltjes zitten. Dan pak ik een leuk boekje en ga ik voorlezen. Dat is goed voor hun taalontwikkeling en stimuleert hun om meer te babbelen. Het is leuk om te zien hoe ze daarop reageren. De ene vind het boekje maar al te interessant en de andere dochter zit mij alleen maar aan te staren. Ondanks dat zie je dat ze het contact allebei heel fijn vinden en het leuk vinden om mijn stem te horen.

Het is nu een soort wachten totdat mijn man thuis komt. Het lijkt wel of de tijd tussen de 14.00 uur en 18.00 uur voeding altijd het langste duurt. Misschien omdat je dan toch wacht om te gaan eten, samen de meiden te voeden en even bij te komen. Ondertussen geef ik trouwens de hond te geven. Het varieert wat de hond eet, aangezien wij zijn eten soms ook zelf maken. Als je daar meer over wilt weten laat dit dan weten, dan zal ik daar wat meer over vertellen.

Uiteindelijk gaan we nog een keer wandelen met de hond. Dat is meestal tussen 16.00 uur en 17.00 uur. Het ligt eraan hoe de tweeling het thuis doet. Als ik het thuis even niet meer volhoudt dan gaan we rond 16.00 uur lopen en als het allemaal goed gaat dan pas rond 17.00 uur. Deze wandelen doe ik altijd groter dan de lunchwandeling. Voor de hond is dat er fijn, omdat dit de wandeling is na zijn eten en voor de laatste avondwandeling. De avondwandeling met de hond is dan vaak ook een wat kleiner rondje door de wijk. Onze wandeling gaat door de wijk, langs een stukje bos, voetbalvelden en andere leuke stukjes. Ik probeer te wandelen waar veel bomen zijn, zodat de hond veel kan snuffelen maar ook dat de tweeling veel te zien heeft in de kinderwagen. Deze wandeling duurt ongeveer een uur. Voor mij is dat heerlijk. Het is ook nog even een wandeling voor het avondeten, om tijd te overbruggen en dit is vaak ook een moment dat ik even iemand bel (handsfree, aangezien een kinderwagen en een hond uitlaten al je handen vol is).

Samen eten

Wij proberen vaak doordeweeks samen te eten, al lukt dat niet altijd. Wij koken af en toe, maar het meeste hebben we al klaar zodat dit geen extra tijd en moeite kost, lees hier meer over hoe wij de week voorbereiden met een tweeling. Als ik thuis kom van de wandeling zet ik de waterkoker aan voor de kruiken. Ze krijgen allebei om 18.00 uur een kruik in bed en om 22.00 uur de tweede (nieuwe) kruik. Dan gaat de 18.00 uur kruik uit hun bed, tenzij we aan hun voelen dat ze wat kouder zijn dan laten we die liggen. Ik verschoon de meiden, kleed ze uit, boxpakje aan, slaapzak aan en dan is het alweer tijd om ze te voeden.

Avondvoedingen

Nog als kleine afsluiter, maar dat los staat van een dag alleen met een tweeling, is de avondvoedingen. Allebei de meiden krijgen normaal om 22.00 uur de laatste voeding en zouden dan moeten slapen tot 06.00 uur de volgende ochtend. De ene dochter heeft dit al helemaal uitgevonden en die slaapt snachts lekker door, daar hebben we zo gezegd geen last van. De andere dochter die heeft de laatste week een nieuw ritme dat ze vanaf 01.00 uur snachts wakker is en niet meer wilt gaan slapen. Wij doen voor haar de 22.00 uur voeding later. We laten haar slapen als we de ene dochter eten geven. Wij geven haar voeding rond 01.00 uur tenzij zij eerder honger heeft en dit laat weten. Nu we dit onder de knie hebben slaapt ze daarna gewoon door. Best grappig om dit zo uit te vinden. Wel apart dat allebei de meiden hun eigen pad volgen en daarna allebei eigen mensjes zijn. Heerlijk, en soms een beetje spannend. Toch genieten we elke dag dat wij thuis zijn en niet meer in het ziekenhuis hoeven te zijn met de tweeling, dat is voor ons al een hele zegen.