De aanpassing van zomertijd naar wintertijd (en andersom) is voor veel ouders een gedoe. De tijden zijn voor jou veranderd maar jouw kindje heeft nog het ‘oude’ ritme, met ook aangepaste tijden. Het is aan jullie als ouders om te bepalen welke keuze je maakt: aanpassing naar de wintertijd of blijf je in de zomertijden. Het is de vraag waar wij ook mee geworsteld hebben. Hieronder geven wij een kijkje hoe wij omgaan met de verandering van zomertijd naar wintertijd, maar dit kun je ook toepassen op van wintertijd naar zomertijd.

Zomertijd naar Wintertijd

Bij de wisseling van zomertijd naar wintertijd heb jij, als ouder, (waarschijnlijk) een uur lang slaap. De klok gaat een uur achteruit, dat betekend voor het merendeel van Nederland dat ze een uurtje langer kunnen slapen. De vraag is of dat bij jou ook het geval is. Logisch van de klok bij je kindje staat nog gewoon op zomertijd. De voeding van 07.00 uur is nu de voeding van 06.00 uur geworden, zo kijkt jouw kindje ernaar. Het is dus niet zo gek dat je van iedereen de wildste verhalen hoort over het vinden van een nieuw ritme.

Nieuw ritme vinden

Wees vooral niet gespannen of angstig over de aanpassingen van het nieuwe ritme van zomertijd naar wintertijd. Het is een kwestie van tijd. Dat geldt voor een baby altijd, zeker in de beginfase. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van een goed avondritueel, dat heeft ook tijd nodig gehad. Lees hier meer over ons avondritueel, dat helpt onze tweeling snel in slaap te vallen. Het verschil hierin zit het dat alle voedingen, slaapjes en speeltijden aangepast moet worden. Vaak vergeten veel ouders dat het niet alleen om de voedingen gaat. De voedingen uitstellen naar een uurtje later, dat is geen probleem. Het zijn ook de slaaptijden die aangepast worden. Het kan dan zijn dat je kindje overdag op andere tijden gaat slapen en spelen. Het kan ook voorkomen dat het in de avond niet wil gaan slapen omdat ze dan wakker is en wilt gaat spelen. Ja, het verschil is maar een uurtje, maar voor je kindje is dit een hele aanpassing.

Wel of niet over op de wintertijd

Veel ouders denken dat ze geen keuze hebben en op de wintertijd over moeten. Dat doet toch iedereen? De meeste ouders wel, maar veel ouders ook niet. Als je kindje op redelijke tijden zijn voedingen, slaapjes en speeltijden heeft dan is een uurtje verschil voor jou geen probleem. Het is zeker het overwegen waard om na te gaan of het overstappen van zomertijd op wintertijd voor jou, als ouder, geen probleem is. Als de nieuwe tijden zoals de voeding van 07.00 uur naar 06.00 uur voor jou geen probleem is, bedenk dan hoeveel tijd en energie het jou kan besparen om je kindje nieuwe tijden aan te laten passen. Het nieuwe ritme voor je kindje kan dagen duren, terwijl een aanpassing voor jou zo gedaan is. Het is wel even wennen, maar dat is minder erg voor jou. Je kindje zit al in een ritme, alleen moeten jouw wekkers even aangepast worden.

Onze ervaring

De meeste van jullie weten het al, maar wij hebben een tweeling. Dat betekend ook dat als we een verandering aanbrengen, waar dan ook, dat het gaat om twee baby’s. Wij zoeken dan ook naar de beste, handigste en ideale manier om zo goed mogelijk om te gaan met aanpassingen. Daarnaast zijn onze meiden extreem prematuur geboren, lees hier meer over wat het betekend om prematuur geboren te worden. Wij hebben ervoor gekozen om niet over te gaan op de wintertijd. Wij leven natuurlijk wel met de tijden zoals iedereen, maar onze tweeling zit nog steeds in de zomertijden. De meiden kregen in de zomertijden hun voedingen om 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur. Nu in de wintertijd krijgen zijn hun voedingen om 06.00 uur , 10.00 uur, 14.00 uur, 18.00 uur en 22.00 uur. Het was voor ons even aanpassen, maar uiteindelijk was dit voor ons het beste. De meiden blijven netjes in hun ritme, hebben geen last van de aanpassingen.

Wij moeten ons natuurlijk wel wat aanpassen. Mijn man komt rond 18.00 uur pas thuis van zijn werk. Dat betekend dat ik altijd de voorbereidingen doe voor de avond. Het betekend ook dat wij pas laat eten. Normaal deden wij dat voor hun voor van 19.00 uur. Nu eten wij pas na de voeding van 18.00 uur, dat is vrij laat. Het is voor ons even aanpassen, maar wij vinden het beter voor onze meiden om de zomertijden voorlopig aan te houden. Het was voor ons niet heel lastig om deze overstap te maken, voornamelijk omdat de tijden niet extreem vroeg of laat zijn. Voorheen gingen we soms naar bed tussen 20.30 uur en 22.45 uur, maar om dat nu al te doen rond 19.30 uur is wel erg vroeg. We kunnen dat altijd doen als het nodig is, maar nu blijven we vaak wakker tot 22.00 uur. We hebben dan even onze tijd om eigen dingen te doen.