Zwanger van een tweeling! Gefeliciteerd! Heel erg leuk, maar wat heb je dubbel nodig en wat niet? Wij hebben zelf een tweeling en weten maar al te goed wat je wel en niet dubbel hoeft te kopen. Laten we gelijk beginnen.

Kleding

Ja, kleding heb je echt dubbel nodig. Je kan er zelf voor kiezen om ze exact hetzelfde aan te laten trekken. Wij hebben ervoor gekozen om ze wel iets aan te trekken dat matcht, zoals allebei iets met strepen of hetzelfde vestje. Heel schattig maar je kan helemaal los gaan natuurlijk. Maar goed, kleding!Sla zeker niet te veel in. Ze groeien namelijk heel erg snel en dus voor je het weet zit je in de volgende maat. Het is voldoende om voor ieder kind 4 stuks van alles te hebben. Totaal dus 8 rompertjes lange mouwen, korte mouwen, shirt, sokken enzovoort. De meeste kleding kan he namelijk twee dagen achter elkaar bij ze aantrekken. Ze drinken in de eerste maanden alleen melk en dat maakt niet zoveel vlekken als hapjes, dus heb je ook minder was.Kijk ook vooral naar tweedehands kleertjes, dat scheelt veel geld.

Wiegjes of Ledikantjes

Het is wel een dilemma, ga je voor wiegjes of ledikantjes? Wij raden je sterk aan om voor twee ledikantjes te gaan. Je kan de tweeling in de eerste maanden namelijk ook bij elkaar in dezelfde ledikant laten slapen. Als je tweeling lang in het ziekenhuis hebben gelegen dan hebben ze behoefte aan een eigen bedje en is het handiger om ze allebei in een eigen ledikant te laten slapen. De wiegjes zijn voor de eerste paar weken, misschien dat je het kan doorhalen tot 4 maanden. Daarna zijn ze toe aan een ledikant en moeten ze wennen aan hun nieuwe bedjes. Dat betekend ook dat je weer een paar slapeloze nachten tegemoet gaat. De ledikantjes kun je tegen elkaar aanzetten zodat ze toch dicht bij elkaar liggen maar hun eigen ruimte hebben.

Commode

Het is niet nodig om twee commodes te kopen. Het is wel handig om een commode te hebben en bijvoorbeeld nog een kast voor je voorraad. Maar een commode is zeker voldoende. Je kan ook kijken naar een dubbele commode, zoals de Hemmens van de Ikea. Die is wel handig voor een tweeling, maar daar heb je wel ruimte voor nodig in de kinderkamer

Verschoningskussen

Zeker twee verschoningskussen kopen ALS de slaapkamer van de tweeling op een andere etage is. Het is dan zeker een aanrader om een verschoningsstation te hebben in de woonkamer met aankleedkussen, luiers, luierdoekjes, spuugdoekjes en twee setjes extra kleding. Dat scheelt een hoop een en weer lopen naar boven en beneden.

Voedingskussen

Er zijn verschillende manieren om je tweeling eten te geven maar in een voedingskussen is toch wel heel handig. Je hebt speciale tweeling voedingskussens maar twee een(ling) voedingskussens is net zo handig. Je bent dan ook goedkoper uit.

Termometer

Het is vanuit de kraamzorg soort van verplicht om er twee te kopen maar dat is zeker ook verstandig. Je gaat vaak je tweeling temperaturen dus is het handig om twee termometers te hebben. Markeer wel alvast een termometer zodat je weet welke voor wie is. Dat is wel zo hygiënisch. Ondanks dat je de termometer na elke keer schoonmaakt met alcohol is het wel verstandig om er een te markeren. 

Badje

Koop maar een badje. Je hebt er zeker geen twee nodig. Je gaat de tweeling niet tegelijk in bad doen maar om en om. Als ze iets groter zijn doe je ze samen onder de douche of in een badje onder de douche. Als je thuis zelf een bad hebt dan hen je dat helemaal niet nodig.

Kruiken

Dat ligt eraan in welke periode van het jaar je tweeling wordt geboren. In de zomermaanden dan raad ik je aan om maar twee kruiken te kopen voor de eerste weken. Als je het dan misschien nodig hebt. In de winter kan je ze dan alsnog gebruiken. Als je tweeling in de herfst of winter wordt geboren, haal dan vier kruiken in huis. Ze hebben dan meer energie nodig om zichzelf warm te houden.