Iedereen heeft wel gehoord van Nutrilon. Wij hoeven je waarschijnlijk niet te overtuigen dat dit een goed alternatief is op het geven van borstvoeding. Hieronder vertellen wij waarom wij gekozen hebben voor het geven van Nutrilon flesvoeding voor onze extreem prematuur geboren tweeling.

Prematuur geboren & Nutrilon Nenatal

Onze tweeling, twee meiden, zijn extreem prematuur geboren. Lees hier meer over wat het betekend als je kindje (extreem) prematuur geboren wordt. De meiden zijn met 31 weken geboren. Dat is natuurlijk veel te vroeg.

Helaas is het door omstandigheden in het ziekenhuis van Veldhoven (MMC Veldhoven) niet goed gegeaan met borstvoeding geven. Ik werd daar als kraamvrouw niet in begeleid, wat ertoe heeft geleid dat ik geen idee had wat ik moest doen om borstvoeding te geven. Extreem jammer en zeer nalatig van het ziekenhuis.

Desalniettemin hebben onze tweeling in het ziekenhuis Nutrilon gekregen, wel speciale de Nutrilon Nenatal. Deze Nutrilon Nenatal is speciaal voor prematuur geboren baby’s. In het MMC Veldhoven en daarna in het Erasmus MC Rotterdam hebben onze tweeling Nutrilon Nenatal gekregen.

Thuis Nutrilon Nenatal & Nutrilon 1

Toen onze tweeling ontslagen waren uit het ziekenhuis, de ene na 7 weken en de andere na 9 weken, gingen we verder met het geven van Nutrilon Nenatal. Dat was voorgeschreven door het Erasmus MC Rotterdam, aangezien ze nog geen 3 kilo wogen. Dat is het minimum gewicht dat je baby dient te hebben om over te kunnen gaan op Nutrilon 1.

De kinderarts waar onze tweeling na het ontslag van het ziekenhuis onder vallen, die besluit uiteindelijk of je over kan gaan op Nutrilon 1 of andere flesvoeding. Ze heeft bij ons nooit aangegeven dat ze Nutrilon moeten hebben. Dat vonden we erg fijn, dat je niet gedwongen wordt om een bepaald merk te nemen.

Waarom Nutrilon 1

Wij hebben besloten om wel over te gaan op Nutrilon 1 omdat onze tweeling dan dezelfde flesvoeding konden krijgen. De ene baby had Nutrilon Nenatal en toen de andere baby werd ontslagen uit het ziekenhuis had die Nutrilon 1. Dat was natuurlijk niet handig, maar dat hebben we nog even zo gehouden totdat ze allebei boven de 3 kilo zaten. Daarna hebben we ze allebei op Nutrilon 1 flesvoeding gezet.

Een van onze meiden heeft een VP-drain. Dat betekend helaas dat we veel ziekenhuisbezoekjes hebben voor controles en helaas ook voor spoedopnames. Het kan en is ook voorgekomen dat we midden in de nacht naar het ziekenhuis moeten gaan voor onze dochter. Ontzettend heftig. We hebben altijd een luiertas klaar staan met alles erin dat je nodig moet hebben. Het enige dat dan mist is heet water voor de fles, maar dat is zo gemaakt.

Mocht het dan ook voorkomen dat we geen flesvoeding bij ons hebben, dan krijgen wij die in het ziekenhuis. In ons geval is dat het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Zij hebben, net als de meeste ziekenhuizen, Nutrilon flesvoeding. Dat betekend dat als wij de fles willen geven aan onze dochter dat het ziekenhuis dat voor ons maakt en dat het altijd Nutrilon is. Wij vonden het dan niet meer dan logisch dat wij dit thuis ook geven aan onze dochters. In Nederland verschillende de flesvoedingen niet veel van elkaar, maar dat kan wel met de smaak.

De hoofdreden dat wij voor Nutrilon 1 hebben gekozen is dat je dit ook in het ziekenhuis krijgt EN dat wij, door onze slechte start met alle omstandigheden, het allerbeste willen geven aan onze tweeling. Wij hebben dan ook geen andere flesvoedingen geprobeerd, omdat we dat niet wilde voor onze tweeling.

Ziekenhuis

Zoals ik hierboven al had aangegeven worden in de meeste ziekenhuizen in Nederland Nutrilon gegeven aan opgenomen baby’s. Wij hebben dit helaas voor onze dochter al meerdere malen mee gemaakt.

Bij de opname in het Sophia kinderziekenhuis op de SEH maar ook op de afdeling wordt er Nutrilon gegeven. De tijden van de fles worden genoteerd en daar wordt rekening mee gehouden. Je krijgt dan ook, als het van de artsen mag door de omstandigheden, op de aangegeven tijden een flesvoeding. Wij hebben altijd onze eigen fles bij ons, dus we gieten het dan over in onze fles en kunnen dan onze dochter flesvoeding geven.

Wij zijn op dat soort momenten heel dankbaar dat de flesvoeding  wordt geregeld door het ziekenhuis. Met alles wat er dan al speelt in het ziekenhuis, met alle behandelingen en onderzoeken is dat het laatste waar je je als ouders druk om wilt maken.

Verschil in kunstvoedingen

Het verschil in kunstvoedingen voor flesvoeding is in Nederland ontzettend klein. De eisen in Nederland zijn veel strenger dan in andere landen. Het is dus niet erg als je voor Nutrilon, Kruidvat of Albert Heijn merk kiest. In principe krijgt je baby dezelfde voedingswaardes binnen bij elk merk flesvoeding.

Onze ervaring

Uiteindelijk is de beste voeding borstvoeding. Helaas was dat bij ons niet goed gegaan doordat wij geen hulp hierbij kregen. Daarnaast zal het dan ook de vraag geweest zijn of ik genoeg melk zou hebben gehad om twee baby’s te voeden.

Dat wij gekozen hebben voor Nutrilon 1 en daarna ook voor opvolgmelk van Nutrilon, dat vinden wij heel fijn. Dat komt mede doordat we weten dat het een goed, bestaand en bewezen merk is. Je kan het altijd en overal verkrijgen, zowel online, als in de supermarkt of bij de apotheek. Daarnaast had ik al gezegd dat de ziekenhuizen voornamelijk Nutrilon geven aan opgenomen baby’s. Dit alles heeft onze keuze voor Nurtilon alleen maar duidelijker gemaakt.

Het nadeel is dat Nutrilon 1 best wel prijzig is. Zeker als je het vergelijkt met de flesvoeding van de Kruidvat of Albert Heijn. Dan nog het besef dat wij maximaal 3 dagen doen met 1 pot. Dat gaat de teller toch ontzettend hard. De goedkoopste plek om Nutrilon 1 te kopen is altijd bij de supermarkt Dirk van der Broek. Dat scheelt minimaal €2,- per pot.

Onze tweeling heeft daarnaast geen last gehad van buikkrampjes of andere ongemakken. Dat is een voordeel, maar dat staat volgens mij los van welke flesvoeding je dan ook gebruikt. Als je maar voor een flesvoeding gaat waar jij je prettig bij voelt.