Wij hebben een tweeling en de tweeling is al zindelijk met 1 jaar. Kan dat, JA! Hierin vertellen hoe dat mogelijk is en waarom je niet hoeft te wachten tot je kindje 3 jaar is om zindelijk te worden. Het is makkelijker dan je denkt, maar net als alles heb je geduld nodig.

Zindelijk worden, iedereen heeft ermee te maken die kinderen heeft. Het bizarre is dat de kinderen steeds later zindelijk worden, dat zelfs de schooljuffen zich bezig moeten houden met de zindelijkheid van kinderen i.p.v. de lesstof. De luiers zijn te verkrijgen voor meer dan 30 kg, dat betekend dat de kinderen van 6 a 7 jaar nog niet helemaal zindelijk zijn. Dat is het meeste vervelend voor de kinderen, dat wil natuurlijk niemand.

Vanaf welke leeftijd zindelijk worden

Je kan beginnen vanaf elke leeftijd. Sommige mensen doen het zelfs al vanaf de geboorte. Al vraag ik mezelf dan af waar je de energie vandaan haalt, maar petje af als je dat doet. Het makkelijkste is om te beginnen met de zindelijkheidstraining als je kindje kan zitten. Je kindje ga je op een potje zetten of op een verkleinde wc-bril, dan is het handig dat je kindje al zelfstandig kan zitten (het liefste zonder om te vallen).

Wat heb je nodig om zindelijk te worden

Een potje of verkleinde wc-bril. Verder heb je niets nodig. Het is niet nodig om een dure, speciale, leuke, gezellige, thema potje te kopen. Helemaal niet nodig, als je zelf op de toilet zit hoeft deze ook niet paars te zijn met liedjes. Het gaat er voornamelijk om dat er een moment rust is dat je kindje kan ontspannen om zijn/haar behoefte te doen op het potje.

Er zijn verschillende potje en wc-bril verkleiners. Op het merk hoef je niet te letten en op de prijs ook niet, want hoe goedkoper hoe beter in dit geval. Let er wel op dat de opening (het gat) niet te groot is. Een rond gat is fijn als je een meisje hebt en een ovaal gat is fijner als je een jongetje hebt. Dat heeft meer te maken met het plassen, omdat het voor jongens ovaler fijner is en er iets meer ruimte is. Los van dat, ga vooral voor de goedkoopste.

Tweedehands potje of wc-bril verkleiner

Als je de mogelijkheid hebt om een tweedehands potje pf wc-bril verkleiner te kopen of krijgen, dan vooral doen. Het is een keer goed schoonmaken met heet water en wat zeep, en daarna kun je het gewoon gebruiken. Helemaal niet nodig om een nieuwe te kopen.

Voor een tweeling is het wel handig om twee dezelfde te hebben, die zijn wat moeilijker tweedehands te kopen. Wij hebben de twee potjes gekocht bij de Prenatal voor €4,- per stuk. De wc-bril verkleiner hebben wij gekregen van een vriendin, die had ze nog op zolder liggen. Heel fijn!
Daar hebben wij er toevallig ook twee van. Dat komt omdat wij een toilet beneden hebben en boven. Je wilt namelijk niet de hele tijd heen en weer lopen met die dingen, dus twee is dan net iets makkelijker (maar hoeft natuurlijk niet).

Hoe begin je met zindelijke maken

Je denkt vast dat het heel ingewikkeld is om te beginnen met zindelijke maken van je kindje of tweeling. Dat valt allemaal wel mee, zeker als je het in stapjes doet. Het gaat er vooral om dat je de tijd neemt en je kindje laat wennen in alle rust. Het potje begint dan een onderdeel te worden van het ritme en de dag. Het is een moment van rust en een moment samen. Als je daar vanuit gaat dan gaat het vaak vanzelf.

Op twee manieren zou je kunnen beginnen. Een is om elke week een extra moment te kiezen voor het potje en de tweede optie is om vanaf vandaag elk moment op het potje te gaan. Allebei de manieren zijn goed, maar je moet er wel de tijd voor hebben en dit direct goed in het ritme krijgen. Wij hebben gekozen om elke week een extra moment op het potje te doen. Dat duurt iets langer, maar dan kan je zelf ook wennen aan het idee en het nieuwe ritme.

Starten met zindelijk maken op het potje

Een tweeling zindelijk maken lijkt een hele opgave. Ja, dat is het ook maar het is zeker te doen. Ja, ook als je tweeling nog maar 1 jaar zijn. De eerste paar keer is het even wennen, zeker de eerste keer dat je ze tegelijk op het potje wil doen. Daarna valt het allemaal mee, en gaat het eigenlijk vanzelf.

De start van het zindelijk maken van je tweeling. Kies het eerste moment vooral voor een gemakkelijk moment, niet gelijk kiezen voor na het eten of als je straks de deur uit moet. Kies bijvoorbeeld als eerste keer voor na het middagslaapje. Dan zijn ze net wakker, dan heb je de tijd.
Wat ik hierin deed is eerste de ene dochter uit bed halen, naar beneden gaan, luier uit en op de pot zetten. Daarna naar boven lopen en de tweede dochter uit bed halen, luier uit en gelijk op de pot zetten naast de andere dochter.
Onze tweeling vond dit maar raar in het begin, wat is dit en wat moet je hier doen? Maar het gaat in het begin vooral om het moment van rust en ontspanning. Het zijn net mensen (hahaha), want wij kunnen ook alleen maar naar de toilet gaan in rust en ons ding doen met ontspanning. Ga gerust een boekje lezen, maak een puzzel of pak dingen die anders niet mogen. Ik pakte mijn toilettas. Daar mogen ze anders niet aankomen, maar samen ontdekken als je erbij bent dat is prima!

Voor je het weet zit er ineens plas of poep in het potje.

Jouw reacties op het potje

Het is belangrijk om te weten dat jouw reactie en hun reacties op het potje heel erg belangrijk zijn. De ene dochter vind het namelijk helemaal prima op de pot als ze iets gedaan heeft. In dat geval kan ik zeggen: “Goed gedaan, lieverd. Je hebt geplast, kijk maar.”. Vervolgens laat ik haar haar plas zien om dit te bevestigen en doe ik een schone luier bij haar om.

Mijn andere dochter vind het eng en weet niet goed wat ze moet doen. Bij haar neem ik meer de tijd om haar gerust te stellen. Ik leg haar wel al uit waarom ze op het potje zit en dat ze daarop kan plassen en poepen. Ik ga met haar lezen, dat vind ze heel leuk en wordt ze rustig van. Als ze moet poepen dan spand ze alles aan en gaat het heel moeilijk. Ik stel haar dan gerust: “Ga maar ontspannen, lieverd. Mama is bij je. Je doet het heel goed.” Als ik dat zeg, dan gaat ze ontspannen en gaat het vanzelf. Daarna laat ik ook haar haar poep zien en zeg ik natuurlijk dat ze het goed gedaan heeft en heeft gepoept.

Het is belangrijk om te kijken naar je kinderen en aan te voelen wat hun nodig hebben. Jij kent je kinderen het beste.

Wanneer op het potje

Waneer moeten de kinderen op het potje. Hele goede vraag, dat is eigenlijk alle momenten na het slapen en na het eten/drinken.

In ons geval is dat na hun ochtendslaap, na het ontbijt, rond 10.00 uur na het fruit, na de lunch, na hun middagslaapje, na de middagsnack, na het avondeten en als laatste na de laatste avondfles (dus voor de nachtslaap).
Het lijkt heel veel, dat is het ook. Ze gaan inderdaad 9x op het potje. Maar dat betekend ook dat ik maar 3 luiers per dag verschoon i.p.v. 9 luiers. Ze krijgen een schone luier na de nachtslaap, na de lunch en voordat ze naar bed gaan voor hun nachtslaap.
Ik het het meer als verschonen als ik zelf ongesteld zou zijn. Dan loop je ook niet de hele dag met hetzelfde maandverband in. Dat verschoon je ook gedurende de dag, dat geldt hetzelfde voor luiers.
Misschien heel gek, maar de luiers zijn droog dus waarom telkens een nieuwe luier doen. Dat scheelt behoorlijk in de kosten en de tweeling vind het op een gegeven moment ook leuk.

Kijk dus goed naar jullie eigen ritme en bedenk wanneer het beste is voor jouw kinderen om op het potje te gaan.

Reacties van anderen

Helaas krijg je in dit soort gevallen ook veel reacties van anderen. Vaak zijn het geen leuke reaties, maar doe vooral je eigen ding. Daar gaat het vaak om, maar voor tweeling ouders is dit erg belangrijk.
Je wilt gewoon je eigen ding doen en niet na hoeven te denken wat anderen daar van vinden.

Wij hebben dan ook vaak gehoord. Ze zijn te jong, waarom doe je dit, dit gaat toch niet werken, dat is niet goed voor de tweeling. Dit zijn allemaal voorbeelden wat je zou kunnen horen.
Misschien geen leuke dingen om te horen, maar wij hebben dit wel gedaan. Ondanks wat iedereen om ons heen heeft gezegd.

Onze conclusie

Onze tweeling gaat elke dag op het potje. Wij hoeven geen poepluiers te verschonen. Wij weten hoe ze plassen en poepen en zien aan onze tweeling dat ze het goed doen. Ze vinden het potje niet erg, het poepen gaat daar ook veel makkelijker op dan in een luier.
Wij maken het potje leeg in onze toilet, spoelen het om en dat was het. Verder geen emmer vol met luiers.

Het bespaard dus enorm in de kosten. Als tweelingouders betaal je veel meer, omdat je meer tegelijk hebt namelijk twee! Als dat betekend dat als je tweeling op een potje gaat je minder luiers, en luierdoekjes hoeft te kopen, dan is dat ook een enorme lastenpost die minder wordt.
In het begin is het wel aanpoten, maar naar verloop van tijd gaat alles vanzelf en zijn jouw kinderen het ook gewend als iets dat bij het ritme thuis hoort.

Het is en was voor ons een investering dat even tijd kost, maar ook voor leuke momenten samen zorgt met je tweeling. Het is een moment samen die je met je tweeling hebt.
Nu hoeven we ons ook dit soort dingen geen zorgen meer te maken.