Als je kind te vroeg is geboren en in het ziekenhuis heeft gelegen of een laag geboortegewicht heeft gehad, dan heeft jouw kind recht op TOP Fysiotherapie. Het is fysiotherapie aan huis om je te helpen bij de ontwikkeling van je kindje. Wij hebben dit zelf ook gehad voor onze te vroeg geboren tweeling en het heeft enorm geholpen.

Onze tweeling was negen weken te vroeg geboren. Hierdoor hadden wij recht op TOP Fysiotherapie aan huis voor onze tweeling. Je hebt hier recht op als je kind voor 32 weken is geboren en/of een geboortegewicht heeft van minder dan 1500 gram. Veel premature baby’s komen dus voor deze regeling in aanmerking.

Wat gebeurd er tijdens een TOP Fysiotherapie afspraak?

Er komt een fysiotherapeut aan huis die gespecialiseerd is in premature kindjes. Deze fysiotherapeuten hebben dan ook al een hoop gezien en kunnen je veel vertellen over de ontwikkeling van je kindje. Dat is ontzettend fijn. Tijdens een afspraak kijkt de fysiotherapeut met je mee. Ondertussen ben je aan het verschonen of de fles/borst aan het geven. Dan kijkt zij mee en kan ze je tips en adviezen geven om ergens op te letten. Deze adviezen worden uitgelegd of laten ze je zien. Na de afspraak krijg je per post of per mail (wat je zelf aangeeft hoe je het wilt hebben) de tips en adviezen van de afspraak. Dan kun je alles rust nalezen en kun je terughalen wat er werd gezegd en uitgelegd. Wij vonden dat ook erg handig omdat je makkelijk kunt terughalen hoe een handeling was en waarvoor het handig was voor jouw kindje. Daarnaast is het ook heel fijn om later terug te zien, omdat je dan de voortgang ook heel duidelijk terugziet. Dat is heel leuk om te zien. Op dat moment hebt je het zelf misschien nog niet heel erg door maar uiteindelijk wel.

Helpt TOP Fysiotherapie voor mijn premature baby?

Als je de adviezen van de TOP Fysiotherapeut volgt en deze met je kindje zorgvuldig doet, dan helpt de TOP Fysiotherapie je kindje zeker. Wij hebben het uit eigen ervaring meegemaakt hoe het is en het is zeker de moeite waard om hieraan mee te doen. Er worden hele handiger en praktische tips en adviezen gegeven. Deze gaan dan ook zeker helpen om je kindje tot rust te laten komen na een heftige ziekenhuisperiode. Als je ziet dat je kindje tot rust komt, dan kom je zelf ook meer tot rust

Hoe meld je je aan voor TOP Fysiotherapie?

Op de website staan verschillende contactgegevens van fysiotherapeuten in jouw buurt. Bij sommige staan contactgegevens en zou je direct kunnen bellen en/of mailen. Bij andere kost dat misschien iets meer tijd en moeite. Dat kun je het beste uitzoeken via de website www.top-eop.nl. Daarnaast kun je ook met ze in contact komen via de kinderarts. Veel kinderartsen in het ziekenhuis hebben al een vaste TOP Fysiotherapeut waarmee ze samenwerken. Dan is het al helemaal handig als je dezelfde persoon hebt. Veel premature kindjes lopen voor een lange tijd nog in een ziekenhuis bij een kinderarts, dan zou je de vraag ook daar kunnen doorspelen. Hierdoor weet je zeker dat je in contact komt met je juist (en dezelfde) persoon. Wel zo handig.

Waar kan ik meer informatie vinden over TOP Fysiotherapie?

Het is de bedoeling dat het ziekenhuis waar je kindje legen heeft je een folder geven van TOP Fysiotherapie. Sommige ziekenhuizen vergeten dit helaas mee te geven voordat je kindje wordt ontslagen.
Op de website van TOP Fysiotherapie (www.top-eop.nl) zou je alle informatie kunnen vinden.
De eerste afspraak zou namelijk binnen de eerste twee weken na ontslag uit het ziekenhuis moeten plaatsvinden. Hou hier rekening mee en laat dit ook weten aan de fysiotherapeut.