Een avondritueel of structuur is erg belangrijk voor jouw kindje. Door een strak ritueel te hebben weet je kindje dat het tijd is om zich klaar te maken voor de nacht. Een strak ritueel is dan ook essentieel aan het goed en snel in slaap laten vallen van jouw kindje. Hieronder vertellen wij ons avondritueel voor onze tweeling.

Verschillende types

Wij hebben een tweeling, twee meiden. Erg leuk natuurlijk en ook best druk. Het betekend echter niet dat wij twee dezelfde baby’s hebben. Ze hebben ieder hun eigen persoonlijkheid en ritme. Houdt daar rekening mee, elk kind is anders. Wat voor het ene kind werkt, kan voor het andere kind niet werken. Zo weten wij dat onze ene dochter in slaap valt als ze haar bed al ziet. De andere dochter heeft meer tijd nodig om even alle energie er nog uit te gooien voordat ze kan gaan slapen. Dat is allemaal prima en oke.

Alle energie eruit

Om goed te kunnen slapen moet je kindje wel moe zijn, om het idee krijgen dat het moe moet gaan worden. Het is dan ook niet erg als je kindje moet huilen als het in bed ligt of nog vrolijk aan het babbelen is. Dat is de energie die  nog uit het lichaam moet. Dat betekend natuurlijk niet dat je kindje de hele tijd moet gaan huilen. Even een moment van: ‘ik wil niet slapen, maar oke het moet’. Dat is prima.

Voeden in het donker

Onze tweeling krijgen in de avond een voeding om 18.00 uur en 22.00 uur. Bij allebei de voedingen geven we de tweeling in het donker hun fles. Dat betekend niet dat wij niet kunnen zien, maar dat het donker genoeg is om voor hun tot rust te komen. De voeding om 18.00 uur geven wij in de woonkamer. Dan staat de tv uit en hebben we alleen de keukenlamp aan staan. Dat geeft voldoende licht om de woonkamer te verlichten dat wij genoeg zien.

Avondvoedingen in pyjama en slaapzak

De tweeling heeft gedurende de dag vrolijke kleertjes aan. Voor de voeding om 18.00 uur geven wij ze een schone luier, en kleden we ze al helemaal om. Hun kleertjes gaan uit, boxpakje en slaapzak gaan aan. Op deze manier zijn ze al lekker warm in hun slaapzak als ze naar bed gaan na de voeding en hoeven wij ze niet meer om te kleden.

Op bed moe worden

Zoals we al aangeven heeft een dochter moeite om in slaap te vallen. Na de 18.00 uur zijn we rond 18.30 uur klaar. Dan gaat een van ons al met haar naar de slaapkamer. Hun slaapkamer is dan al helemaal donker. Dan leggen wij haar in haar bed en zetten dan Cody de Krab aan. Lees hier meer over Cody de Krab en onze ervaring. Onze dochter vindt dit maar al te interessant en kan dan haar energie nog even kwijt door naar het plafond te staren en te babbelen. Ondertussen kunnen wij ons verder klaarmaken voor de avond/nacht. Zodra zij flink gaat huilen dan weten wij dat Cody de Krab te veel is geworden en haar nu afleid om te gaan slapen. Dan gaan we weer naar de slaapkamer toe en doen Cody de Krab uit.

Liedjes zingen en bidden

Als we Cody de Krab uit hebben gezet, gaat onze andere dochter ook naar bed. Ondertussen is het rond 19.00 uur. De andere dochter komt dan pas naar bed omdat ze last heeft van reflux. Na de voedingen houden we haar ongeveer nog 30 minuten rechtop/omhoog zodat haar eten goed genoeg kan zakken. Als onze tweelingen in hun eigen bedjes liggen, staat alleen het badkamer licht aan. Dat geeft ook net voldoende licht voor ons en houdt hun slaapkamer donker genoeg om te gaan slapen. Als ze in hun bedje liggen gaan wij voor ze zingen. Wij zingen elke avond dezelfde liedjes, deze liedjes zingen wij niet overdag om verwarring te voorkomen. Na het zingen gaan wij altijd voor onze kinderen bidden. Daarna misschien nog een liedje en dan zijn ze al in slaap.

Extra tip

Het is wellicht het noemen waard. Wij hebben twee verschillende kinderen en zij hebben ieder hun eigen behoeftes. De ene dochter vind een speen heel fijn en de ander wil er niets van weten. De speen hebben wij in de avond wel nog nodig zodat zij rustig in slaap kan vallen. Tijdens Cody de Krab heeft zij deze niet omdat ze dan lekker aan het babbelen is. Als we liedjes aan het zingen zijn dan heeft zij wel haar speen. Om haar van haar speen af te halen en dit niet een te lange gewoonte te laten worden, halen wij haar speen eruit als ze slaapt. Let wel, we halen haar speen uit haar mond ook als ze er nog flink op loopt te zuigen. Dit doen we als ze bijna in slaap valt. Zij is dan toch al moe en heeft haar speen niet nodig. Dit heeft als resultaat dat zij alleen haar speen nog heeft als ze in de avond gaat slapen en dat is hooguit 30 minuten.

Een rustige avond

Nu hebben de meeste ouders na het slapen van hun kindje een rustige avond. Wij gaan dan verder om alles voor de tweeling klaar te maken en voor te bereiden voor de avond, nacht en volgende ochtend. Een idee van wat wij allemaal doen is: voedingen klaar maken, luiers opruimen, kleding voor de volgende dag klaar leggen, melkpoedertoren bijvullen en ga zo maar door.

Hopelijk hebben jullie een beetje een idee hoe onze avonden eruit zien en wat ons helpt om onze tweeling te laten slapen. Het belangrijkste is voornamelijk herhaling, ritme en geduld. Het duurt misschien een paar avonden voordat het werkt, maar uiteindelijk heeft je kindje het straks door en slapen ze hierdoor sneller.