Vrijwel iedereen die kinderen heeft gebruikt een slaapzak voor het slapen van je kinderen. Het geeft geborgenheid, veilig en je kindje ligt altijd onder een (soort) deken te slapen. Maar nu zijn er tegenwoordig natuurlijk zoveel soorten en maten slaapzakken. Hieronder vertel ik waarom wij altijd gekozen hebben voor slaapzakken zonder afritsbare mouwen.

Wij hebben een tweeling, twee meiden, maar dat weet je waarschijnlijk al wel door de verschillende soorten blogs die ik schrijf. Maar goed, dat betekend ook dat wij al redelijk veel dingen zijn tegengekomen en dat wij een duidelijke mening hebben waarom we iets wel of juist niet willen hebben. Dat is niet anders met de slaapzakken voor de meiden.

Wat betekend TOG?

Bij het kopen van een slaapzak voor baby’s en/of kinderen krijg je te maken met het woord TOG. Waarschijnlijk heeft niemand voor de komst van kinderen hier ooit van gehoord, tenminste wij helemaal niet. TOG betekend dat dikte van de slaapzak. Het geeft de mate aan dat een slaapzak de lichaamswarmte van je kindje vasthoudt. Dat is belangrijk om te weten. Als het hoog zomer is dan wil je dat je kindje zoveel mogelijk lichaamswarmte kwijt kan. In de winter wil je dat je kindje zoveel mogelijk lichaamswarmte vasthoudt, om lekker warm te blijven tijdens de koudere nachten. Let dus goed op de waarde van de TOG bij aankoop van een slaapzak.

Welke TOG waarde voor welk seizoen?

In de lente en zomermaanden gebruik je vaak een slaapzak van maximaal 0,5 TOG. Dat is de lichtste TOG waarde en het fijnste voor je kindje om in te slapen. Als het te warm in dan is het vaak fijner om alleen in een romper of luier te slapen, maar dat is afhankelijk van het weer en de temperatuur in de slaapkamer van je kindje.

In de herfst en wintermaanden gebruik je vaak een slaapzak met 3 TOG waarde. Dat is vaak de zwaarste en meest voorkomende TOG waarde. Deze slaapzak helpt bij het warm houden van je kindje bij koudere nachten. Vaak heb je tijdens de winter naast een slaapzak ook een deken over je kindje heen. Dat is helemaal niet erg, maar als je kindje ouder wordt dan gaat hij/zij meer bewegen. Met de slaapzak heeft je kindje altijd een warm deken om zich heen.

Slaapzakken met mouwen

Er zijn veel verschillende slaapzakken, zo ook slaapzakken met mouwen. Deze slaapzakken hebben vaste mouwen aan de slaapzak zitten, die er niet af kunnen. Slaapzakken met mouwen gebruik je vrijwel altijd in de herfst en winter maanden. Het is in de zomer niet nodig om gebruik te maken van een slaapzak met mouwen. Als je nagaat dat je zelf ook niet in de zomer gaat slapen met een shirt met lange mouwen.

In de herfst en wintermaanden is het wel verstandig om gebruik te maken van een slaapzak met lange mouwen. Dan is het wel zo fijn dat deze al aan de slaapzak zitten en je niet de mouwen erbij hoeft te zoeken, maar goed daar komen we zo verder op. Tijdens de koude nachten is het makkelijk en fijn om gebruik te maken van een slaapzak met mouwen, zodat de armen van je kindje ook de lichaamswarmte behoudt.

Wij gebruiken de slaapzakken met mouwen (die eraan blijft zitten en niet afritsbaar zijn) in de herfst en wintermaanden. Deze zijn makkelijk in gebruik en tijdens deze maanden wil je zelf ook slapen met lange mouwen. Het geeft je kindje de ruimte ok goed en veilig te kunnen bewegen, maar wel altijd bedekt en warm te blijven.

Slaapzakken zonder mouwen

Slaapzakken zonder mouwen gebruik je bijna altijd in de lente en zomermaanden. De enige momenten wanneer je geen gebruik maakt van de slaapzak zonder mouwen is als het boven de 25 graden is in de slaapkamer van je kindje en de temperatuur niet gaat dalen in de kamer. In dat soort gevallen doe je geen slaapzak om je kindje maar gaat je kindje slapen in alleen een luier. Je kindje zal het dan niet koud hebben omdat het zelf al warm genoeg is.

De slaapzak zonder mouwen hebben een 0,5 TOG. Als er dagen zijn dat je denkt dat de slaapzak alleen niet voldoende is, dan kun je altijd een romper aantrekken onder de slaapzak. Je kan daarin variëren tussen een romper met zonder mouwen, korte mouwen en lange mouwen. Over de romper die je dan de slaapzak, op die manier heeft je kindje een extra laagje en als het te warm wordt kan je die laag altijd weer uittrekken.

Slaapzakken met afritsbare mouwen

Slaapzaak met afritsbare mouwen. Wij hebben deze slaapzakken gehad, maar man wat een gedoe. Als je de slaapzak gaat wassen is het prima, dan laat je de mouwen er gewoon aanzitten. Je krijgt uit de wasmachine wel een hobbelige versie van de slaapzak terug. Persoonlijk doe ik de slaapzakken nooit in de droger omdat ik niet wil dat ze krimpen, daarnaast droger ze behoorlijk snel als je de slaapzakken op een droogrek legt.

De rits van de mouwen zitten altijd veilig, maar ze zitten wel onder hun oksels. Wij hebben twee dochters en de ene dochter draait continu in haar slaap en de andere ligt praktisch stil. Wel grappig, dat we van elk een hebben hahaha. Maar goed, dat betekend dat we een slaapzak willen hebben dat voor allebei zo fijn mogelijk is en waar ze geen last van hebben.

De mouwen en voornamelijk de ritsen vinden wij een gedoe om eraan te maken. Je ritst de mouwen eraf als het te warm is en weer eraan als je denkt dat het te koud gaat worden. Echter is het een gedoe om de mouwen er weer aan te doen en een mooie overlap te hebben.

Waarom juist kiezen voor slaapzakken zonder mouwen

Wij hebben na meerdere dingen geprobeerd te hebben, nu altijd slaapzakken zonder afritsbare mouwen. In de lente en zomer maanden gebruiken wij slaapzakken met 0,5 TOG zonder mouwen. Als het toch iets kouder is dan doe we een romper aan bij de meiden. Afhankelijk van het weer kunnen we kiezen voor verschillende soorten rompers of wellicht een laken extra.

In de herfst en winter maanden hebben wij slaapzakken met 3 TOG met mouwen (die niet afritsbaar zijn). Soms vaak gaan de meiden in de slaapzak met alleen een luier. In de hele koude maanden die we soms een romper aan met zonder mouwen, maar we doen dan liever een extra deken over hun heen. Vaak is het in de kamer van de meiden ook niet kouder dan 18 graden. Als het dan toch te koud is, dan doen we de kachel iets hoger. Al vinden wij het zelf ook niet fijn om in een hele warme kamer te slapen.

Tijdens de koude nachten in de winter doen we vaak een kruik in hun bed, alleen om hun bed op te warmen. Die halen we eruit zodra we ze in bed leggen. Op die manier hebben ze een extra warm bedje om mee te beginnen, dat scheelt voor hun al een hoop (en daardoor vallen ze net iets beter in slaap, ook heel fijn).

Sommige vrienden zeggen dat een slaapzak met afritsbare mouwen langer meegaat, maar persoonlijk snap ik dat niet. In de koude maanden gebruik je vaak een andere slaapzak met andere TOG waardes dan in de zomer. Misschien dat je de 0,5 TOG nog iets langer kan gebruiken in de herfst maar die paar dagen, dan kun je net zo goed dan andere slaapzak al tevoorschijn halen.
Daarnaast zou ik ook niet willen slapen in iets dan ongemakkelijk zit onder mijn oksel (of daar iets dikker is dan de rest).

Onze ervaring

Wij hebben gemerkt dat het beste helpt om na te gaan wat je persoonlijk zelf het lekkerste vind slapen. Jouw kinderen zijn namelijk mini versie van jullie twee samen. De kans is heel groot dat jouw kinderen het fijnste slaapt als je nagaat wat jij ook fijn vindt. In de winter gebruik ik een kruik bij mijn voeten, dus warmen wij de bedjes van de meiden op tijdens de koude nachten. In de zomer slaapt mij man zonder deken, laken of dergelijk. Tijdens deze maanden slapen onze meiden dan ook zonder deken of laken. Wij merkte dat hun daardoor ook beter slapen. Kijk, probeer en luister naar je eigen hart en gevoel dan doe je vaak al de beste manier voor je kindje en voor jezelf.