Kraamvisite moet een leuke, fijne en ontspannen tijd zijn om je baby aan familie en vrienden te laten zien. Helaas is dat tijdens corona een ander verhaal. Hoe ga je om met kraamvisite tijdens corona? Wil je wel visite tijdens corona? Wij zetten het voor je op een rijtje en vertellen onze ervaring.

Wel of geen kraamvisite

Het is lastig om te besluiten om wel of juist geen bezoek te laten komen tijdens corona. Heel dubbel want je wil natuurlijk aan iedereen je prachtige baby laten zien. De andere kant is ook dat een baby kwetsbaar is, zeker een pasgeboren baby. Het is dan ook de vraag wat verstandig is in deze situatie. Er is niet veel duidelijk met corona en het is vaak je gevoel volgen. Dat is dan ook het beste om te doen. Volg je gevoel en maak het bespreekbaar.

Besluit is een besluit

Raar misschien, een besluit is is een besluit. Als je besluit dat je geen kraamvisite wilt tijdens corona dan is dat jouw besluit. Het is vaak dat vrienden snappen en begrijpen waarom je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Helaas komt het vaker voor dat familie het niet begrijpt en je eigen besluit ga proberen om te zetten. Je kan vragen krijgen van: “Waarom mogen je niet op kraamvisite komen? Waarom moet ik een mondkapje binnen dragen? Waarom mag ik mijn kleinkind niet vasthouden?”. Het kan ook zijn dat je minder leuke opmerkingen krijgt. Dat was bij ons ook het geval van sommige mensen maar trek je daar niets van aan. Het is jullie besluit en het allerbelangrijkste is dat jullie je prettig voelen bij dat besluit. Dat is ongeacht wat jullie manier is om wel of geen kraamvisite te ontvangen tijdens corona.

Raambezoek tijdens corona

Je hoort het maar al te vaak, een raambezoek. Dat is tegenwoordig het nieuwe kraambezoek tijdens corona. Het is een nieuwe en leuke manier om je baby aan je familie en vrienden te laten zien. Let er wel op dat het dan maar in een klein hoekje zit om even naar buiten/binnen te lopen. Veel mensen houden het raam dan open om te kunnen praten, maar dan kun je ook visite binnen laten. Als je voor het raam staat kun je vaak gewoon praten en dan horen ze je wel.

Er zijn ook andere mensen die dan beschuit met muisjes voor de deur neerzetten, zodat het toch nog een beetje lijkt op een kraambezoek. Het zijn allemaal leuke ideeën, maar let wel op. Als je een bordje met beschuit met muisje buiten neerzet, dan moet je doe ook weer naar binnen brengen. Vergeet dan niet om direct daarna je handen te wassen. Het zit tenslotte maar in een klein hoekje.

Kraamvisite met mondkapjes

Het kan zijn dan je wel kraamvisite over de vloer wilt hebben. Dan kan het een fijne optie zijn om het bezoek te vragen om een mondkapje te dragen. Het is tegenwoordig geen gek idee om een mondkapje te dragen en veel mensen hebben deze al thuis liggen. Als je dit besluit is het wel handig om wat mondkapjes achter de hand te hebben, voor het geval dat iemand het vergeet. Wij hebben deze thuis liggen voor als er kraamvisite langs komt, klik hier om deze te bekijken.

Bewaar dan wel je afstand. Kraamvisite of raamvisite, het gaat erom dat je baby beschermd blijft op deze jonge leeftijd. Het is dan ook aan te raden dat als je kraamvisite ontvangt, je vraagt om: bij binnenkomst de handen te wassen, een mondkapje te dragen en afstand te bewaren. Het is verstandig om vooraf stoelen neer te zetten in de woonkamer met voldoende afstand. Op die manier is het duidelijk waar iedereen kan gaan zitten en waar jullie met de baby zitten.

Onze ervaring

Onze ervaring met kraamvisite is heel wisselend. Wij hebben een tweeling, twee meiden, die geboren zijn tijdens corona. Dat gaf al veel onduidelijkheid en onzekerheid. Daarnaast zijn onze tweeling 9 weken te vroeg geboren en waren er enkele complicaties, waardoor een dochter al meerdere operaties had gehad. Wij waren dan ook extra voorzichtig met kraamvisite, niet alleen door corona maar ook omdat de operatiewond nog moest herstellen. De kans op een infectie bij een baby is dan 1 op 3. Die kansen zijn bizar hoog en wij wilden dan ook geen enkel risico lopen.

De eerste 2 a 3 weken toen ze thuis waren hebben wij dan ook vrijwel geen bezoek gehad. De enige die op visite is gekomen waren mijn schoonouders. Wij hebben gevraagd om bij binnenkomst direct de handen te wassen, een mondkapje te dragen en afstand te bewaren. Zij mochten van ons dan ook niet hun kleinkinderen vasthouden. Ja, dat is inderdaad vervelend maar dat was onze regel. Het risico weegt bij ons niet op tegen het vasthouden van de kleinkinderen. Voor ons was het belangrijkste dat de ene dochter goed zou herstellen en geen infectie op zou lopen.

Als wij een berichtje kregen van familie of vrienden die op visite wilde komen dan vroegen wij ook of iemand klachten had. Bij een verkoudheid of hoestje vonden wij het niet verstandig dat iemand op kraamvisite zou komen. De meeste mensen vonden dat geen probleem en we hebben toen gewoon een nieuwe afspraak gemaakt.

Wij hebben eigenlijk alleen onze directe familie, onze ouders en broers/zussen, en beste vrienden op bezoek gehad. De andere mensen die iets verder van ons af staan die hebben niet gereageerd op het geboortekaartje om langs te komen. Dat vinden wij aan de ene kant erg jammer, maar aan de andere kant gaf dat ons ook minder zorgen. Als er meer mensen langskomen dan betekend dat wij (en de tweeling) meer risico lopen en dat we ook uit ons ritme gehaald worden.

Achteraf was het raar om zwanger te zijn tijdens corona, maar ook om kraamvisite te hebben tijdens corona. Het is wel iets dat je aan het denken zet. Waarom zou je eigenlijk zoveel mensen langs laten komen tijdens je kraamtijd. Je bent zelf nog zoveel aan het ontdekken, dan is het ook heel fijn dat daar je focus ligt. Natuurlijk is het leuk om je baby te laten zien aan je dierbaren, maar rust is ook heel erg belangrijk voor moeder, vader en baby. Een nieuw leven brengt altijd verandering met zich mee en daar moet iedereen even aan wennen.

Als ik nu weer zwanger zou zijn en er zou geen corona zijn, dan zou ik enkele maatregelen toch meenemen voor kraamvisite. Het handen wassen is een onderdeel wat er bij ons in blijft. Het is een fijne gedachte dat iemand bij binnenkomst zijn handen wast omdat je dan weet dat die schoon zijn als je jouw baby geeft om even vast te houden. Het is gewoon iets om over na te denken.