Een tweeling! Wie had dat gedacht! Nu het zover is, hoe is het om alleen thuis te zijn met een tweeling? Hieronder vertel ik hoe een typische dag is, als ik alleen thuis ben met de tweeling. Dat betekend van het moment dat mijn man naar zijn werk gaat en ik thuis blijf met de tweeling, twee meiden in ons geval. Daarnaast krijgen jullie gelijk wat tips over het tegelijk voeden van een tweeling, altijd handig!

Onze tweeling zijn momenteel twee maanden oude (gecorrigeerde leeftijd). Ze krijgen flesvoeding, maar lopen daarin niet gelijk aan elkaar. De ene krijgt 5 voedingen en de ander 6 voedingen. Deze voedingen lopen door elkaar in de ochtend en vanaf de middag loopt de tweeling met hun voedingen weer gelijk. Dat betekend ook een hele drukke ochtend en de middag is het soms, met de nadruk op soms, wat rustiger. De tijden voor de eerste dochter met 6 voedingen is 06.00 uur, 09.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur. De tijden voor de tweede dochter met 5 voedingen is 07.00 uur, 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur.

Ondertussen is onze tweeling alweer een maandje ouder. Er is al het een en ander veranderd met de tweeling en wat daarbij komt kijken. Zo kan de tweeling al meer en willen ze meer aandacht hebben. Daarnaast doen we ook dagelijks oefeningen met de tweeling. Wil je weten hoe het nu gaat om alleen thuis te zijn met een tweeling van 3 maanden oud, klik dan hier.

Voeding 06.00 uur en 07.00 uur

In de ochtend voedt mijn man onze eerste dochter om 06.00 uur. Onze andere dochter is dan meestal wel wakker en dan probeer ik haar voeding uit te stellen tot 07.00 uur. Momenteel halen we de 06.45 uur. We zijn dus goed op weg om naar de 07.00 uur te gaan. Onze eerste dochter heeft last van reflux, dus na haar voeding houdt mijn man haar minimaal 30 minuten rechtop zodat haar eten goed kan zakken. Ondertussen ben ik onze tweede dochter al eten aan het geven. We zijn dan meestal tegelijk klaar met beide meiden, aangezien onze tweede dochter geen last heeft van reflux. Dat is wel een mooie bijkomstigheid.

Voorbereidingen

Na de 06.00 uur en (ongeveer) 07.00 uur voedingen leggen we de meiden terug op bed (nog steeds in hun slaapzak). De meiden slapen over het algemeen dan wel weer redelijk door. Ondertussen gaat mijn man zich klaar maken voor z’n werk, maak ik mezelf gereed voor de dag en bereiden we de dag samen zo goed mogelijk voor. Wat betekend dat? Nou best wel veel.
De twee flessenwarmers gaan van het kantoortje naar de woonkamer. De flessenwarmers staan snachts op het kantoortje en niet op hun slaapkamer omdat ze er wakker van werden.
Er worden 5 voedingen klaar gemaakt. Drie voor onze eerste dochter en twee voor onze tweede dochter. Ze krijgen wel allebei Nutrilon 1, maar de ene krijgt 135 ml en de andere 165 ml. Nu hou je dat wel gemakkelijk uit elkaar, maar voor de zekerheid hebben we alles voor onze eerste dochter gestickerd. Haar melkpoedertoren, thermometer en voorbereidde voedingen hebben allemaal een roze sticker erop. Zo houden we dat makkelijk uit elkaar. De voedingen bereiden we al helemaal voor. Dat betekend dat ze al klaar zijn voor gebruik, dus poeder en water al gemixt. deze laten we vervolgens afkoelen en zetten ze daarna in de koelkast. Dat bespaard een hoop tijd later op de dag. We bewaren de voorbereidde melk in Philips bakjes, die je ook kan gebruiken voor zelfgemaakte hapjes.
Luiers, spuugdoekjes, luierzakjes en hydrofiele doeken worden bijgevuld in ons verschoningsstation in de woonkamer. Al deze spullen liggen in de slaapkamer van de meiden en dan vullen we dan bij.
Billendoekjes worden gecontroleerd of bijgemaakt. Ja, bijgemaakt. Wij maken onze billendoekjes zelf. We hebben een tweeling en gaan maximaal door billendoekjes heen, maar de belangrijkste reden is dat ze geen luieruitslag krijgen als we zelf billendoekjes maken. Wil je weten hoe je zelf eigen wegwerp billendoekjes maakt, dat lees je hier.
Melkpoedertorens worden bijgevuld. Door de 5 voedingen die we net gemaakt hebben vullen we de melkpoedertoren gelijk weer bij. Ja, we maken elke dag bijzonder veel gebruik van de melkpoedertorens, We maken niet de flessen klaar door het poeder direct in de fles te doen. Wij gebruiken Dr. Brown flessen dan we vinden dat er dan te veel poeder in de hals van de fles blijft hangen, dus doen we dat niet direct vanuit de Nutrilon 1 pot maar vanuit een melkpoedertoren. Dan hebben we daar namelijk geen last van.
Lepeltjes klaar leggen voor hun vitamine D en spuitjes klaarleggen om hun ijzer (ferrofumaraat) in te geven. Niet dat we het hierdoor anders vergeten, maar dan ligt het alvast klaar. We strepen dit allemaal dagelijks af in een voedingsboekje. Heel handig, want dan hoeven we het alleen maar af te strepen.
Kleding klaarleggen naar het verschoningskussen in de woonkamer. Dan heb ik hun kleertjes direct binnen hand bereik als ik hun uit hun slaapzak haal.
Voedingskussens klaar leggen op de bank. Voor het voeden van de tweeling gebruik ik twee aparte voedingskussens die we op de bank neerleggen.

Mezelf klaar maken

Nu hebben we alles voorbereid voor de dag. Ondertussen ben ik gelijk, aangekleed, tandengepoetst, ontbeten en wel. Voordat mijn man naar z’n werk gaat laat ik de hond uit. Dat is voor mij nog even een momentje alleen, voordat mijn dag met alle drukte begint. Mijn man is klaar om naar z’n werk te gaan en dan blijf ik achter met de meiden en onze hond.

Het is ondertussen 07.45 uur. Ja, dit alles doen we binnen 45 minuten. Het is dus al hard doorwerken sinds het opstaan. Meestal wordt onze eerste dochter rond 08.00/08.15 uur wakker. Dan haal ik haar in de slaapzak naar beneden, zodat ik niet te lang sta te babbelen in hun slaapkamer, omdat onze andere dochter nog aan het slapen is. Het is de bedoeling dat die doorslaapt tot ongeveer 09.45/10.00 uur, al lukt dat natuurlijk niet altijd. Al is alles na 10.00 uur mooi meegenomen.

Voeding 09.00 uur

Om 08.00 uur is onze eerste dochter beneden. Om 08.00 uur zet ik de eerste voeding voor deze dochter in de flessenwarmer, zodat ik deze straks kan overgieten in haar fles. Ik laat haar in de slaapzak tot 08.45 uur. Ondertussen loop ik met haar heel de woonkamer door en kan ze rustig wakker worden. Voordat ik haar ga verschonen leg ik haar fles al klaar naast de flessenwarmer en doe ik haar eten er al in. Dan ga ik mijn dochter uit de slaapzak halen, aankleden en verschonen. Ik gebruik luiers van de Etos, ze zitten nu al in luier maat 3. Dat is misschien een beetje snel, maar die tussenmaten gebruiken wij eigenlijk niet. Voor de billendoekjes gebruik ik mijn eigen zelfgemaakte wegwerp billendoekjes. Lees hier hoe wij onze eigen wegwerp billendoekjes maken.

Na het verschonen en voor de fles geef ik haar vitamine D, en dan direct de fles. Dat duurt gemiddeld 45 minuten. dat is best veel, maar vanwege enkele complicaties tijdens de geboorte en daarna heeft zij daar iets meer tijd voor nodig. In de tussentijd slaapt mijn andere dochter nog op bed en heb ik de babyfoon aan staan. Ik hoop stiekem dat je dan niet wakker wordt, maar als dat wel gebeurd dan is dat geen probleem. Als ze wakker wordt als ik de fles geef dan onderbreek ik even de flesvoeding en ga ik haar halen om beneden bij ons te zitten. Door de reflux moet ik onze eerste dochter rechtop houden, anders komt de flesinhoud weer omhoog. Ik doe haar na de fles in een draagdoek, voor prematuren babys. Wij hebben de Manduca Twist, heel erg handig want hier kunnen ze al in vanaf 3,5 kilo. Het is een combinatie tussen een draagdoek en draagzak. Hierdoor blijft zij rechtop en kan ik ondertussen haar flesje schoonmaken.

IJzer (Ferrofumaraat) en vitamine D

Na de voeding van 09.00 uur is het inmiddels rond 09.45/10.00 uur. Dan haal ik mijn andere dochter uit bed, laat ik haar in haar slaapzak en neem ik haar mee naar beneden. Mijn andere dochter ligt dan gevoed en wel op het voedingskussen te wachten op ons. De andere dochter leg ik in het voedingskussen aan de andere kant van de bank. De meiden moeten nog ijzer (ferrofumaraat) krijgen, om hun ijzervoorraad omhoog te hebben (hier hebben ze ene te kort aan). Het ijzer (ferrofumaraat) mag ik niet geven met melk, heel handig omdat ze alleen maar melk drinken. Het beste is om het dan te geven tussen de voedingen door met zo lang mogelijk voor en na elke voeding. Ik ga ze hier niet speciaal voor wakker maken, maar als ze al wakker zijn dan geef ik het aan ze. Lees hier meet over het geven van ijzer (ferrofumaraat) aan je baby en hoe je dat het beste kan doen.

De dochter die net wakker is heeft haar laatste voeding om 07.00 uur gehad en dus ik het rond 10.00 uur een prima tijd om haar ijzer (ferrofumaraat) te geven, omdat haar volgende voeding om 11.00 uur is. Dan geef ik via een spuitje in haar mond. Ze krijgen allebei 1,2 ml. Na het ijzer (ferrofumaraat) moet je haar mond spoelen. Best lastig om een mondje van een baby te spoelen, maar dat gaat nu al makkelijker nu ze ouder zijn. Ik geef in een ander spuitje wat water en dan spoelt ze zelf haar mond. Heel handig, toch?! Om 10.00 uur zorg ik ook dat de voeding voor de tweede dochter in de flessenwarmer staat.

Voeding 11.00 uur

Ondertussen ben ik mijn eerste dochter aan het entertainen en zorg ik dat ze voldoende rechtop blijft zitten in haar voedingskussen zodat haar eten niet naar boven komt. Als zij nog wakker is om 10.30 uur dan geef ik haar ook haar ijzer (ferrofumaraat). Op dezelfde manier als bij mijn andere dochter. Zodra zij haar ijzer (ferrofumaraat) heeft gehad probeer ik haar te laten slapen. De ene keer gaat dat iets makkelijker dan de andere keer.

Om 10.45 uur ga ik beginnen om mijn tweede dochter uit de slaapzak te halen, aankleden en te verschonen. Dan leg ik haar even neer in het voedingskussen en geef ik haar de vitamine D. Zorg ik dat ik haar flesje helemaal klaar is. Als mijn eerste dochter slaapt, na haar ijzer (ferrofumaraat), dan geef ik mijn tweede dochter de fles op de arm. Als mijn eerste dochter wakker is en niet wilt slapen dan geef ik mijn tweede dochter de fles in het voedingskussen. Dat vind zij geen probleem. Zij drinkt dan ook goed haar fles. Meestal halverwege de fles is mijn eerste dochter in slaap gevallen en ga ik mijn tweede dochter boeren en ga ik door haar de fles te geven op de arm. Ik begin mijn tweede dochter de fles te geven om 11.00 uur en dat duurt tot ongeveer 11.30 uur.

Nu ben ik helemaal klaar met het geven van hun vitamine en medicatie. Ik heb het nu als een routine dat ik in de ochtend op redelijke vaste moment hun vitamine D en ijzer (ferrofumaraat) geef. Hierdoor hoef ik daar de rest van de dag niet meer over na te denken.

Hond uitlaten met de kinderwagen

Inmiddels is het 11.30 uur. De voeding voor de eerste dochter gaat weer in de flessenwarmer. Nu maak ik de kinderwagen klaar, de hond wakker en zorg ik dat het flesje van de voeding van 11.00 uur schoon is en kan drogen in het droogrek. De fles voor de 12.00 uur voeding zet ik alvast naast de flessenwarmer zodat ik die niet meer hoef te pakken. Nu doe ik de meiden een voor een in de kinderwagen en doe ik in de bak hun jasje aan. Het is tenslotte herfst en zelf vind ik het ook wel erg fris worden. We hebben een tussenjas gekocht bij de Hema. Heel erg schattig en ontzettend handig voor dit weer. De jasjes kunnen ook nog een maatje mee, aangezien ze naar mijn ervaring altijd iets groter zijn dan de aangegeven maat.

De meiden zitten in de kinderwagen, de hond is aangelijnd, de voeding staat al warm te worden. Dat betekend dat het tijd is om de middagwandeling te maken met de meiden om de hond uit te laten. Het is misschien een beetje een gedoe maar het is ook ontzettend fijn om even buiten te zijn en een frisse neus te halen. En ja, ik ga ook met ze naar buiten als het regent! Misschien iets minder fijn maar wel nog steeds even een momentje ertussen uit. De meiden vinden het ook wel leuk in de regen, omdat het heel gek is dat er allemaal dingen op de hoes vallen en het geluid maakt.

Voeding 12.00 uur

Na de wandeling is het 11.45/12.00 uur. De meiden haal ik weer uit de kinderwagen en hun jas. Onze tweede dochter ligt dan meestal al te slapen en leg ik in de box of in het voedingskussen op de bank. De eerste dochter moet om 12.00 uur eten, dus haar ga ik weer verschonen en geef ik de fles. Ohw ja, en de hond loopt weer heerlijk in het huis rond.

Soms wordt mijn tweede dochter wakker, tijdens de voeding van de ander, aangezien ze moet en wil slapen huilt ze dan ook de boel bij elkaar. Ik ga dan ook in een bizarre houding zitten op de bank zodat ik haar in het voedingskussen kan wiegen met m’n benen en ondertussen de andere verder de fles kan geven. Ik kan namelijk m’n eerste dochter geen fles geven in het voedingskussen aangezien ze dan maar 10 ml drinkt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus dan gaan we improviseren en doen we het op deze manier. Deze voeding duurt tot ongeveer 12.45 uur.

Lunch en slapen?!

Rond 13.00 uur probeer ik de meiden op bed te krijgen, soms lukt dat en soms niet. Ik ga eerste de eerste dochter weer in de draagdoek doen om vervolgens weer het flesje schoon te maken. Daarna ga ik om en om de meiden naar boven brengen om ze op bed te leggen. Dan hou ik mijn dochter nog zeker tot 13.15 uur in de draagdoek, zodat haar eten voldoende is gezakt. Nu is het natuurlijk afwachten of de meiden gaan slapen. Als ze slapen dan is dat heel fijn want dan heb ik even een momentje voor mezelf (zeker tot 14.30 uur) en kan ik rustig mijn lunch gaan klaar maken en eten. Als dat niet lukt dan haal ik ze weer naar beneden en ga ik ze daar vermaken. dan maak ik wel ondertussen snel iets te eten, gewoon een boterham met beleg want meer tijd heb ik niet.

De ene dochter vind het al heel leuk onder een houten mobiel, wij hebben thuis dit houten mobiel staan. De andere wil graag bij je zijn en contact hebben. Over het algemeen doe ik er eentje in het voedingskussen op de bank en de ander op m’n benen, zodat ik met allebei tegelijk contact kan maken. Dat wissel ik de gehele tijd een beetje af. Tenzij!!! er natuurlijk eentje in slaap valt. Dan leg ik haar in het voedingskussen en ga ik verder om contact te maken met de andere dochter. Ze beginnen nu met lachen en af en toe te brabbelen. Heel schattig! Ze beginnen door te krijgen dat we er zijn en dat ze geluid kunnen maken, los van het huilen.

Voeding 15.00 uur

Om 14.00 uur zet ik allebei hun voedingen in de flessenwarmers, aangezien ze om 15.00 uur allebei tegelijk te eten krijgen. In de tussentijd ben ik of even aan het bijkomen en het huis een beetje aan het opruimen, dat betekend niet stofzuigen ofzo maar luiers opruimen, de potjes met hun voedingen schoonmaken dat soort dingen. Veel meer zit er dan echt niet in. Rond 14.30 uur wordt er meestal al eentje wakker. Ik ga pas beginnen met verschonen en eten geven vanaf 14.45 uur. De eerste dochter voed ik altijd op de arm en de tweede dochter voed ik dan tegelijk op het voedingskussen. De fles ligt dan op een deken, zodat die precies goed ligt voor haar. Als zij dan moet boeren of iets anders dan leg ik de andere dochter even neer, boeren en dan hup weer verder. Dit duurt ongeveer tot 16.00 uur. Het duurt iets langer omdat je om en om bezig bent.

Na dit spektakel ga ik weer de flesjes schoonmaken, ALS dat lukt. Ja, want soms heb ik daar gewoon helemaal geen tijd voor. Waarom zou je denken? Nou, dat komt omdat ze vanaf 16.00/16.30 uur vaak compleet los gaan en veel huilen. Dan ben ik namelijk de hele tijd bezig om ze om en om te troosten. Dat is soms te doen en soms niet. Dat betekend ook dat ik het de ene keer makkelijker heb dan de andere keer. Soms denk ik dat ik wel 3 tweelingen tegelijk aan kan maar op sommige dagen kan ik zelf ook met hun meehuilen omdat het dan te veel is. Op dat soort momenten wens ik dat de tijd sneller gaat en mijn man heel snel van z’n werk naar huis komt. Niet dat het iets veranderd, maar twee mensen voor twee baby’s is op dat soort momenten ontzettend fijn. Dan is het vanaf dit moment wachten tot mijn lieve man thuis komt van z’n werk.

Mijn man is thuis van z’n werk

Als mijn man thuis komt dan gaan we samen eten. We koken doordeweeks niet, maar warmen elk het eten op. In deze blog lees je hier meer over. Lees hier staat alles over hoe wij de (werk)week voorbereiden met een tweeling. We hebben namelijk niet veel tijd samen en willen dit namelijk zoveel mogelijk goed spenderen. We hebben dan ook een redelijk straks schema, zodat wij een een avond hebben waar we nog iets van tijd voor onszelf of samen hebben. het ligt er natuurlijk aan waar we op dat moment behoefte aan hebben. Lees hier meer over ons avondritueel met de tweeling, en hoe wij ervoor zorgen dat ze in slaap vallen.