Het maken van je eigen wegwerp billendoekjes kan en is heel gemakkelijk om te doen. Daarnaast hoef ik je zeker niet te vertellen dat dit heel veel geld scheelt ten opzicht van billendoekjes kopen. Je hebt maar twee ingrediënten nodig en dan kun je aan de slag om zelf je eigen wegwerp billendoekjes te maken.

 

Waarom zelf je eigen wegwerp billendoekjes maken?

Vroeger werd er helemaal geen gebruik gemaakt van billendoekjes, maar van een natte doek met wat water. Tegenwoordig vind je billendoekjes in alle soorten en maten op de markt. Zelfs de consumentenbond heeft er onderzoek naar gedaan. Wat blijkt, dat er in veel billendoekjes onnodige toevoegingen zitten die slecht zijn voor de huid van je baby en irritaties veroorzaken. Het is dan ook niet zo raar dat veel mensen steeds meer gebruik maken van billendoekjes op waterbasis. Denk hierbij wel aan dat hier ook nog veel onnodig veel parfum en parabenen inzitten. Op de website van de consumentenbond staat een lijst van ingrediënten in de billendoekjes en welke het beste zijn voor de huid van je baby (WaterWipes).
Als je zelf je eigen wegwerp billendoekjes maakt dan weet je precies wat er in de billendoekjes zit en heb je daar invloed op. Als je deze billendoekjes maakt met kokosolie, dan heb je na elke verschoningsbeurt zelf ook zachte handen. Het is echt veel fijner dan billendoekjes die je koopt in de winkel, welke dan ook. Het fijnste van je eigen wegwerp billendoekjes is de reactie van je baby op de billendoekjes. Namelijk een kalme reactie. Mijn baby’s laten geen schrik reactie zien. Dat doen ze wel als ze een gekocht billendoekje tegen hun billen aan krijgen. De eigen wegwerp billendoekjes zijn namelijk niet koud, maar op kamertemperatuur. Dat is ontzettend fijn voor hun billen en voor hun. Ze hebben er namelijk geen last van.

 

Luieruitslag van eigen wegwerp billendoekjes?

Nee, zolang als wij onze eigen wegwerp billendoekjes gebruikten hebben onze kinderen helemaal geen luieruitslag gehad. Bij andere merken hebben ze wel reacties gehad. Ze hebben namelijk een hele gevoelige huid en reageren snel op parfum en dergelijke. Het is mede daarom dat we over zijn gegaan op onze eigen wegwerp billendoekjes.

 

Hoe lang ben je bezig met het maken van eigen wegwerp billendoekjes?

Ondanks alle verschillende billendoekjes is het zeker verstandig om zelf wegwerp billendoekjes te maken. Het kost de eerste keer misschien een kwartiertje van je tijd maar daarna ben je binnen 5 minuten klaar met het maken van je eigen wegwerp billendoekjes.

 

Wat heb je nodig?

 

Wij maken al enige tijd eigen wegwerp billendoekjes en zijn er achter gekomen dat de keukenrol van het merk Nalys het beste werkt. Deze nemen het water goed op, zijn stevig genoeg om niet te scheuren als je ze pakt en ze zijn na het absorberen nog zacht voor de billen van je baby. Voor de kokosolie maakt het niet veel uit welke je koopt, het gaat hier wel om de kokosolie die niet al vloeibaar is. Op het etiket moet staan dat het onverhit is en geschikt is voor de huid. Dan weet je dat je de goede hebt.
Voor een bakje voor de billendoekjes hebben wij deze gehaald bij de Zeeman. Daar heb je verschillende bakjes. Zorg ervoor dat je een bakje koopt met een goede deksel, die goed aansluit. Dan blijven de billendoekjes langer goed.

 

Hoe maak je billendoekjes

  1. Scheur alle vellen van de keukenrol. Knip de vellen door de helft, zodat je een klein formaat billendoekje hebt.

   Leg de geknipte vellen om en om (zie de foto). Dit doe je zodat je de billendoekjes straks makkelijker kan pakken als ze klaar zijn voor gebruik.
   Stukjes keukenpapier

  2. Kook water in een pan of waterkoker. Zorg dat je een theekopje bij de hand hebt. Vul de theekop met gekookte water.
   kokosolie voor billendoekjes

  3. Doe één theelepel kokosolie in het gekookte water en roe deze totdat het kokosolie volledig is opgelost.

  4. Giet vervolgens het (warme) mengsel in het bakje waar je de billendoekjes in gaat bewaren. Let wel op dit is gekookt water en dus heel heet.zelf gemaakte billendoekjes

  5. Doe vervolgens de geknipte doekjes in het bakje en laat de keukenrol het mengsel langzaam opnemen. Je hoeft niet de doekjes aan te drukken, dit gaat vanzelf. Laat de doekjes afkoelen voordat je de deksel op het bakje doet. Als ze zijn afgekoeld dan doe je de deksel erop en is het klaar voor gebruik.

 

Hoe lang kun je de doekjes bewaren?

De billendoekjes gaan maximaal 3 dagen mee, voordat je ze weg moet doen en nieuwe moet maken. Al heb ik nog niet gehad dat ik ze weg moest gooien, zo snel gaan ze bij mij op. Daarnaast maakte ik op een gegeven moment minder doekjes in een keer, zodat ze alsnog maar 3 dagen meegaan. Dat scheelt je ook weer een gedoe.

 

Is zelf billendoekjes maken gekoper dan billendoekjes kopen?

Het is vast geen verrassing dat zelf gemaakte billendoekjes vele maten goedkoper zijn dan gekochte billendoekjes. Dat is zelfs ongeacht welk merk je kiest. Hieronder even een korte berekening.

Kosten eigen billendoekjes:
Keukenrol van Nalys, 2 rollen €3,99
Er zitten 2 rollen in een verpakking. Er zitten 130 vellen op één rol, dat knip ik door het midden. Totaal 260 billendoekjes uit een rol. Uit een pak met twee rollen haal je 520 billendoekjes in totaal.
Dan zijn er nog de kosten voor kokosolie (onverhit), de kosten zijn €5,49. Dat is misschien wel aan de hoge kant, maar hier maak je bakken vol met billendoekjes mee. Voor ongeveer 100 billendoekjes gebruik je maar één theelepel aan kokosolie. Dat gaat dus bizar lang mee.
Totaal kost het €9,48 maar dan kun je de kokosolie nog voor vele andere billendoekjes gebruiken.

WaterWipes, in één pak billendoekjes zitten 60 doekjes en kosten €3,99.
In het bovenstaande voorbeeld hadden we 520 billendoekjes uit twee rollen keukenpapier. Een doos met 9 pakken van WaterWipes kost €28,99. Totaal heb je dan 540 billendoekjes.

Het is dus zeker voordeliger om eigen wegwerp billendoekjes te maken dan ze te kopen. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.

 

Extra tip

Een extra tip voor het maken van eigen wegwerp billendoekjes is een voorraadje geknipte keukenrol velen achter de hand te hebben. Dat mocht je ineens zonder billendoekjes zitten en je ze opnieuw moet maken, dan hoef je alleen water te koken en dit te mengen met kokosolie om de billendoekjes klaar te hebben. Dat scheelt weer tijd. Je verbruikt niet de hele keukenrol in een keer, maar deze kun je wel alvast klaar maken. Ik heb altijd een bak achter de hand met geknipte keukenrol vellen. Ik knip een hele keukenrol in één keer, maak er een deel billendoekjes van en de rest bewaar ik voor de volgende keer.

 

Billendoekjes voor onderweg

Wij gebruiken de eigen wegwerp billendoekjes voor thuis. Daar zijn onze kinderen het meeste van hun tijd en gaan we het hardste door de billendoekjes. Voor onderweg gebruiken we WaterWipes. Dit zijn de billendoekjes die het beste uit de test zijn gekomen bij de Consumentenbond en waar enkel water in zit. Wij bestellen deze online, dat is namelijk goedkoper dan in de winkel. Wij hebben dus wel billendoekjes, maar deze gebruiken we alleen als we onderweg zijn.

 

Onze ervaring

Onze ervaring met eigen wegwerp billendoekjes, fantastisch! Wij hebben thuis een tweeling en je gaat als een speer door billendoekjes. Dat is ongeacht of je de billendoekjes zelf maakt of koop. Wij zijn zelf gaan zoeken naar de ingrediënten van billendoekjes, aangezien onze meiden uitslag kregen van sommige doekjes. Hierdoor zijn wij uitgekomen bij WaterWipes, en dat was zeker een uitkomst. Tenminste wij gaan minimaal door 1,5 pakje WaterWipes billendoekjes als we thuis zijn. Dat zijn de enige doekjes waar onze meiden geen uitslag van kregen. We gaan door veel meer dingen snel heen, maar na wat onderzoek vonden wij de kosten van de gekocht billendoekjes niet opwegen tegen eigen wegwerp billendoekjes. Na een paar keer proberen zijn we dan ook overgestapt naar onze eigen wegwerp billendoekjes. Onze meiden krijgen hier geen uitslag van, zij reageren hier niet op omdat de billendoekjes niet koud zijn, wij hebben zachte handen en het bespaard ons veel geld. Gemiddeld doen wij 2 dagen met eigen wegwerp billendoekjes. We maken niet te veel, en gaan er snel doorheen. Er zitten geen conserveringsmiddelen in, dus dan zorgen we ervoor dat ze max. 3 dagen meegaan (niet dat we dat halen, maar goed). Wij zijn er nu helemaal aan gewend en het kost geen moeite om dit te maken. Wij zouden het dan ook iedereen aanraden om hiermee te beginnen.