Zelf koken voor je baby (of kinderen) dat is het fijnste om te doen, maar waar moet je beginnen. In het boek Slim koken voor je baby vind je allerlei recepten voor de verschillende fases van je baby. Wij hebben het boek en de recepten uitgeprobeerd en willen dat hieronder met je delen. Lees meer over waar wij tegenaan liepen of wat juist heel handig was uit dit boek.

Slim koken voor je baby

De naam van het boek zegt het al, dat je slim gaat koken voor je baby. Je hoeft maar één keer te koken en je hebt eten voor de gehele week. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je nog alles moet uitzoeken ook. Daarnaast hebben wij een tweeling, dus de verhoudingen waren net iets anders dan gedacht.

Verschillende (eet)fases van je baby

Om slim te koken voor je baby moet je ook uitgaan van de verschillende fases waar je baby in zit. Kan je baby al kauwen of moet je alles tot een gladde puree maken? Dit boek heeft daar gelukkig rekening mee gehouden.

In de eerste hoofdstukken wordt heel netjes uitgelegd in welke fase een baby zit en hoe glad het eten moet zijn. Er staan ook beschreven wanneer je langzaam kan beginnen met het minder fijn malen van het eten. Hierdoor kan je baby langzaam gaan wennen aan de verschillende texturen. Wil je meer weten over hoe een dag eruit ziet met een tweeling, dat lees je hier.

Wat heb je allemaal nodig?

Volgens het boek ‘Slim koken voor je baby’ heb je een braadpan, stomer, blender, keukenmachine, ijsblokjes bakjes nodig. Ja, dat is ook nog een hele aankoop als je dat allemaal moet hebben voor je baby om het voedsel te kunnen maken. Wij hebben gebruik gemaakt van de Philips stomer en blender. Dan snij je het voedsel in kleine stukjes, doe het op de stoom functie en daarna kan je het pureren (zo glad je het wilt hebben). Heel handig, dat bespaard je uiteindelijk ook nog al die verschillende pannen en je hebt alles in een.

Bewaren van het eten van je baby

Heb je speciaal ijsblokjes bakjes nodig? Nee, totaal niet! Tenzij je deze al in huis hebt, dan kan je het makkelijk gebruiken. Wij hebben dit nooit gedaan en dat komt niet omdat wij een tweeling hebben. Wij hebben kleine bakjes, die je gewoon bij de Wibra of Kruidvat kunt kopen. Daar hebben wij het eten in kleine hoeveelheden in gedaan. Ja, een tweeling eet iets meer, maar in het begin heb je het over één eetlepel. Dat is het verschil dus niet.

Jouw eten bewaar je ook in bakjes in de vriezer, dat kan je ook makkelijk gebruiken voor jouw baby. Het is onzin om daarvoor speciaal nieuwe dingen te kopen. Als jouw eten in de vriezer in zulke bakjes al goed blijft, dan blijft het ook goed voor jouw baby. Maak je daarover geen zorgen, dat is helemaal geen punt. Dus gewoon normale bakjes gebruiken die je al gebruikt voor de vriezer.

Slim koken

Het boek Slim koken voor je baby komt al met hele weekmenu’s voor verschillende leeftijden. Eten voor tot 6 maanden, 6-9 maanden, 9-12 maanden en 12+ maanden. Dat is heel handig gedaan. Je kan precies de boodschappenlijst volgen die bij het betreffende weekmenu hoort. Het slimme koken zit er meer in dat je alles op zondag maakt voor je baby en de rest van de week het minimale hoeft te doen.

Volgens het boek ben je op zondag gemiddeld 1.5 tot 2 uur bezig om slim te koken voor je baby. Om eerlijk te zijn komen wij daar totaal niet aan. Dat komt ook omdat wij het net iets anders bereiden, al moet ik zeggen dat ik ook niet denk dat je het anders binnen die tijd zou kunnen. De tijden zijn behoorlijk strak en waarschijnlijk is het niet echt haalbaar. Los daarvan is het wel handig om al eten klaar te maken voor de gehele week.

Recepten

Er zijn veel recepten in dit boek: ‘Slim kok voor je baby’ te vinden. Alleen al daardoor is het een handig boek om nieuwe ideeën op te doen. Het laat je baby in fases wennen aan smaken, kruiden en de verschillende texturen van eten. De recepten die in het boek staan zijn niet de dingen die wij normaal zouden eten of waar we over nagedacht zouden hebben om dat aan onze tweeling te geven. Dat is vaak het leukste aan nieuwe dingen proberen.

Vegetarische of Vegan recepten

In het boek vind je vrijwel geen vegetarische of vegan recepten. Je zou ze wel vegetatisch kunnen maken door vlees, vis of kip weg te laten. In sommige gevallen kan je de recepten ook vegan maken, al doen wij dat niet.

Onze tweeling voeden wij vegan op, aangezien wij zelf ook vegan zijn. Nee, dat betekend niet dat zij later niet zelf mogen kiezen. Al kiest geen enkel kind in zijn jonge jaren wat hij/zij wel of niet eet. Wij hebben deze keuze gemaakt voor ons, onze kinderen, onze gezondheid, de natuur en het dierenleed. Wij eten ontzettend gevarieerd en krijgen voldoende voeding en voedingsstoffen tot ons, dus onze kinderen ook.

Los van deze kleine uitleg, nu verder met het boek. Hierin staan verschillende recepten die leuk zijn om uit te proberen, maar je vind er dus niet altijd vegetarische of vegan gerechten.

De hoeveelheid eten

De recepten die wij gemaakt hebben vonden onze tweelingen meiden erg lekker. We hebben een tweeling dus we maakte al twee keer zoveel eten als het recept had. Al zijn we er wel achtergekomen dat de hoeveelheid aan de magere kant is. Wij merkte dat als wij precies de hoeveelheid deden als in de recepten dat onze meiden nog meer wilde eten.

Ik raad je dan ook aan om altijd meer te maken dan in het recept staat aangegeven. Als het niet op gaat dan kan je het altijd nog invriezen of dan kunnen ze het de volgende dag ook eten. Soms als we maar een klein beetje over hadden dan krijgen ze dat de volgende dag als een hapje tussendoor. Zo is het handig om te kijken wat ze lekker vinden en dan hoef je het eten ook niet weg te gooien.

Aankoop en prijs

Het boek: ‘Slim koken voor je baby’ kan je bijna wel in elke boekwinkel vinden. Online is deze overal te koop. Het boek komt uit 2019 en is vrij nieuw op de markt. Wij hebben het boek nog niet kunnen vinden tweedehands, dus hebben wij het nieuw gekocht.

De prijs van het boek is €22 en die prijs vind je overal terug. Dat komt ook omdat het nog nieuw boek is. Je krijgt er wel een groot boek voor terug met veel verschillende recepten en weekmenu’s.

Onze ervaring

Onze ervaring met dit boek is eigenlijk best wel goed. Het geeft een goede richting en handigheidjes om slim te koken voor je baby. Voor een tweeling moet je dan wel enkele aanpassingen doen, ook als je een baby hebt dat meer eet. De richtlijnen voor het koken zelf hebben wij niet gedaan, dat was te veel gedoe en moest je nog extra dingen voor kopen.

Ik weet niet of ik dit boek zou aanraden. Het is wel een boek dat prima is om even door te spitten of wellicht bij de bibliotheek te lenen. Waarschijnlijk had ik het boek dan niet gekocht maar even geleend en na een week of twee weer terug gebracht. Oke, misschien zeg ik hiermee eigenlijk wel dat ik het niet zou aanraden. Het is een boek voor inspiratie en handige recepten, maar echt kopen zou ik het niet.