Er zijn verschillende soorten flesjes op de markt om voeding te kunnen geven aan je kindje. Dr. Brown is een van deze flesjes en een bekend merk. Wij hebben een tweeling en verschillende soorten flesjes geprobeerd, voordat we uiteindelijk gekozen hebben voor de Dr. Brown flessen. Hieronder vind je onze ervaring van de flessen en waar je rekening mee moet houden als je van plan bent deze flesje te kopen.

Onderdelen

Dr. Brown is een gemakkelijke fles om in elkaar te zetten voor de voedingen. Er zijn totaal 5 onderdelen die het totale flesje maken. Bij de aankoop krijg je 6 onderdelen, met een meeneem dop erbij (deze heb je thuis niet nodig). De fles, twee onderdelen voor het ventielsysteem en de hals met daarin de speen. De fles heeft het aantal ml genoteerd met streepjes en vanaf 30 ml staat er om de 20 ml een bolletje met het aantal, dus 30 ml, 50 ml en 70 ml. Het ventielsysteem heeft dezelfde kleur, niet dat je het ergens anders voor zou gebruiken maar goed. Het is gemakkelijk om deze gelijk in elkaar te zetten, door ze op elkaar te duwen. Minder dan 20 seconden heb je nodig om de Dr. Brown fles in elkaar te zetten. In elke fles die je aankoopt zit standaard speen 1 in, dat is voor 0 tot 3 maanden. Voor prematuur geboren kindjes is het handig om deze nog te gebruiken tot ze 6 maanden zijn.

Flesje maken

Het maken van een voeding is de Dr. Brown flessen is vrij gemakkelijk. De onderdelen van de Dr. Brown fles zet je vooraf in elkaar, zodat het al klaar ligt. Vervolgens doe je water in de fles. Je kan kiezen voor afgekoeld gekookt water of koud water opwarmen in de magnetron. Vervolgens doen wij er 5 scheppen Nutrilon 1 in. De opening van de Dr. Brown fles is iets smaller waardoor het niet heel gemakkelijk in de fles valt. Om dit voor ons makkelijker te maken doen wij de Nutrilon 1 poeder al in melktorens. Dan hoeven we die alleen maar om te draaien en niet meer na te denken hoeveel scheppen er al in de fles zitten. Wij schudden de fles niet omdat er dan veel bellen en lucht in de fles komt. Wij roeren het water en de poeder door elkaar met een vork. Dat gaat met de Dr. Brown flessen heel gemakkelijk. Er valt vrijwel niets tegen de zijkant van de fles aan en je kan overal bij. In vergelijking met de Difrax flessen is dat een mega pluspunt voor Dr. Brown. Lees hier meer over onze ervaring met de Difrax flessen.

De Dr. Brown flessen kunnen niet lekken. Het ventielsysteem doe je in de fles en vervolgens draai je de dop met de speen erop. De enige manier waar er melk uit de fles komt is via de speen. Tenzij je de dop er niet goed opdraait, maar dat is bij ons nog nooit voorgekomen.

Verschillende maten (120 ml & 250 ml)

Er zijn twee verschillende Dr. Brown flessen 120 ml en 250 ml. Het is handig om met de fles van 120 ml te beginnen, maar dat hoeft niet. Wij raden je aan om gelijk al de 120 ml fles te kopen en niet te gaan voor de 120 ml fles. De Dr. Brown flessen, net als ander merken, hebben hier voor gekozen om jou te voorzien. Wij hadden ze wel in huis, maar achteraf kun je beter direct beginnen met de 250 ml. Deze heeft ook al vanaf 30 ml genoteerd op de fles. Deze kun je makkelijk gebruiken totdat je kindje geen flesvoeding meer nodig heeft of als deze aan vervanging toe is.

Reiniging

Het reinigen van de Dr. Brown flessen is vrij gemakkelijk. Elke flessenreiniger, een borstel, kan gemakkelijk in de fles om het flesje goed schoon te maken. Bij de aankoop van een Dr. Brown fles krijg je ook een mini borstel om het ventielsysteem mee te reinigen. Het is een klein borsteltje die gemakkelijk in alle stukjes van het ventielsysteem kan komen. Hierdoor hoef je niet nog iets extra’s aan te schaffen en moeilijk te doen om dit schoon te maken.

Kleuren

De Dr. Brown flessen kun je in de winkel alleen kopen in het groen. Dat is de standaard kleur die ze overal verkopen. Er zijn ook nog andere kleuren verkrijgbaar online, zoals roze en blauw. Super leuk, de cijfers op de fles, het ventielsysteem, schroefdop zijn dan in het roze. Wij hebben een tweeling, twee meiden, en wij hebben de flesjes in het roze. Als we jongens hadden dan had ik ze zeker ook gekocht in het blauw.

Plastic of glas

Je komt het niet vaak meer voor maar Dr. Brorn heeft als een van de weinige merken een glazen fles. De fles is natuurlijk zwaarder dan een plastic fles, maar de glazen fles gaat wel eindeloos mee en hoeft niet meer vervangen te worden. Dat is zeker een plus punt voor Dr. Brown. De glazen flessen van Dr. Brown kun je alleen online bestellen en zijn niet in de winkel te koop. Je kan deze hier vinden.

De plastic Dr. Brown flessen kun je wel overal verkrijgen, maar hebben vrij snel een witte aanslag van de melk. Dat komt ook door het vele gebruik van de flesjes. De glazen Dr. Brown flessen hebben dat niet.

Kosten

De Dr. Brown flesjes zijn niet veel duurder dan andere bekende merken zoals Difrax flessen. In de winkel ben je altijd meer kwijt dan dat je dat online zou bestellen. Online hebben wij wel gevonden dat het goedkoper is om een voordeelpakket te kopen. Je krijgt dan meerdere flesjes in een keer. Dat is handig om je eens in de 6 weken de speen moet vervangen, en je na een tijd gebruik van de Dr. Brown fles deze ook aan vervanging toe is. Uiteindelijk moet je ze toch kopen, waarom dan niet in één koop. Je kan deze voordeelpakketten hier vinden.

De spenen komen altijd in een set van twee. Je kan als je één kindje hebt dus 12 weken (3 maanden) doen met één setjes. Dat valt in de kosten best mee. Let er wel op dat je ze koopt voor de smalle halsfles. Hier vind je de spenen online. Het ventielsysteem hoef je niet te vervangen, maar als dat nodig is kun je deze ook online makkelijk bestellen en zijn deze niet duur. Bij het ventielsysteem zitten er ook altijd twee in één verpakking.

De rest van de onderdelen hoef je niet te vervangen als je deze goed schoonmaakt na elke voeding. Het is goed om de fles minimaal één keer per week uit te koken of te steriliseren.

Onderdelen bij bestellen

Als je een specifiek onderdeel van je Dr. Brown fles moet vervangen dan kan dat gemakkelijk. Online kun je makkelijk een nieuwe fles of speen bestellen. De spenen kun je overal kopen en terug vinden. Deze moet je uit hygiënisch elke 6 weken vervangen. Dat is voor elke fles, niet specifiek voor de Dr. Brown flessen. Het ventielsysteem kan je ook vervangen dat kun je alleen online bestellen, zoals hier.

Premature kindjes

Voor prematuur geboren kindjes worden de Difrax flessen en Dr. Brown flessen geadviseerd. De kinderartsen in de ziekenhuizen waar wij onder behandeling zijn met onze tweeling raden deze flessen aan, Erasmus Sophia kinderziekenhuis, Fransicus Vlietland en MMC Veldhoven. De spenen zijn makkelijker te accepteren door prematuur geboren kinderen. Deze flesjes gebruiken ze ook in het ziekenhuis om te oefenen.

Onze ervaring

Wij raden Dr. Brown flessen aan iedereen aan. Zeker in vergelijking met de Difrax flessen zijn wij helemaal om. Lees hier meer over onze ervaring met de Difrax flessen. Wij zijn dan ook niet meer over gegaan op een ander merk en blijven bij Dr. Brown. De onderdelen zijn makkelijk schoon te houden en te bestellen online. In de agenda hebben wij genoteerd wanneer wij de spenen en dergelijke willen vervangen. Hierdoor kunnen we ruim op tijd de onderdelen online bestellen. De Dr. Brown flessen zijn in het beginnen ook vrij handig om te positioneren als je kindje zelf de fles nog niet kan vasthouden. Bij een tweeling heb je altijd handen te kort, dus dat is een belangrijk punt waar wij op letten. Als je kindje later de fles zelf ka vasthouden dan is het een gemakkelijker en handzame fles om te leren vasthouden voor je kindje. Het is een lange dunne fles, dus ook erg praktisch voor in de luiertas.

Voor onze tweeling zijn wij veel onderweg voor afspraken in het ziekenhuis, omdat ze extreem prematuur zijn. Daardoor hebben ze enkele complicaties en veel ziekenhuis controles en afspraken. De Dr. Brown flessen voor 250 ml zijn dan zelf klein genoeg om in de luiertas te passen. Dat is voor ons ook een groot pluspunt. Kortom wij willen geen andere flessen meer hebben dan de Dr. Brown fles.