Je kindje is geboren en ligt in het ziekenhuis, wanneer ga je dan je geboortekaartje versturen? Dat is een vraag waar veel (couveuse) ouders mee worstelen. Waar doe je goed aan? Je wilt graag delen dat je kindje of kindjes geboren zijn maar er kan toch helemaal niemand langskomen en je wilt dat pas als je kindje thuis is. Er zijn verschillende mogelijkheden om rekening mee te houden, maar het gaat erom dat jullie je goed voelen bij het versturen van de kaart.

Opstellen van de geboortekaart

Het kan voorkomen dat je geboortekaartje nog niet klaar is als je kindje wordt geboren. Misschien was je er wel al mee bezig. Het geboortekaartje is in de meeste gevallen pas definitief als je kindje wordt geboren en de laatste aanpassingen gedaan moeten worden. Let bij het opstellen van het geboortekaartje of je er wellicht op wilt zetten dat bezoek welkom is als je kindje uit het ziekenhuis is. Vaak wordt dat aangeven als: “Kom en bewonder als we thuis zijn ons kleintje” of “Zodra we uit het ziekenhuis zijn, ben je welkom om langs te komen”. Je kan dit natuurlijk zo open neerzetten als je zelf wilt. Voel je daar ook vrij in om dat te doen. Wellicht wil je niet met iedereen delen dat je kindje in het ziekenhuis ligt omdat dit te veel vragen geeft, die je nu niet wilt beantwoorden. 

Versturen als je kindje in het ziekenhuis ligt

Een geboortekaartje versturen als je kindje nog in het ziekenhuis ligt gebeurd minder vaak dan je denkt. Veel couveuse ouders kiezen er namelijk voor om het geboortekaartje pas te versturen als het kindje thuis is. Het is fijn om, in een tijd met mogelijk veel zorgen, je te kunnen focussen op iets positiefs. Geboortekaartjes zijn namelijk een leuke aangelegenheid. Het is misschien een beetje zoeken naar wat je leuk vind en wat je op de kaart wilt hebben, maar het is een goede afleiding om te hebben. Houdt er wel rekening mee dat je enkel felicitatiekaarten ontvangt en geen bezoek. De mensen die weten waar jullie in zitten, die willen jullie zo min mogelijk belasten en daarnaast ligt je kindje nog in het ziekenhuis. Je hebt dus wel andere dingen aan je hoofd en kraambezoek komt dan later wel als je kindje uit het ziekenhuis is.

Versturen als je kindje thuis is

Veel couveuse ouders kiezen ervoor om het geboortekaartje klaar te hebben voordat je kindje thuis is, zodat je het geboortekaartje kan versturen als je kindje daadwerkelijk thuis is. Het kan zijn dat dit enkele weken duurt, maar het is een mooie mijlpaal om te vieren dat je kindje thuis is. De mensen om jullie heen weten dan ook dat jullie kindje thuis is en dat het een uitnodiging is om langs te komen, als jullie dat natuurlijk willen. Houdt er rekening mee dat een prematuur geboren kindje erg snel overprikkeld is. Plan het bezoek dus ruim in, niet iedereen op één dag maar verspreid dit liever over meerdere dagen. De NICU afdeling, waar je kindje heeft gelegen, vinden het ook altijd leuk om het geboortekaartje te ontvangen. Zij weten als geen ander dat dit een nieuwe stap/mijlpaal is en dat het betekend dat jullie eindelijk thuis zijn.

Onze ervaring

Onze tweeling was 9 weken te vroeg geboren. Wij waren op het moment dat de bevalling begon, bezig met het uitzoeken van verschillende stylen geboortekaartjes en proef geboortekaartjes aan het bestellen. Het was daarom helemaal niet duidelijk wat we wilde hebben, en in ons geval zelfs de kleuren niet. Wij wilde namelijk niet weten wat het geslacht was van onze tweeling. Wij hebben de geboortekaartjes uiteindelijk laten ontwerpen door een vriendin van ons en deze pas verstuurd toen allebei de meiden thuis waren. Dat betekende dat de geboortekaartjes pas verstuurd werden 10 weken na hun geboortedatum. De meeste mensen wisten dat onze tweeling was geboren en dat was het belangrijkste. Voor ons was het versturen van het geboortekaartje een mijlpaal met de betekenis dat onze meiden allebei thuis zijn. Dat wisten de mensen om ons heen ook, een enkeling niet.

Door corona hebben we vrijwel geen kraamvisite gehad. Voor ons was dat soms ook een zegen, aangezien we thuis konden wennen aan onze meiden en alles daar omheen. Op onze geboortekaartje hadden we een link gemaakt naar een digitale verlanglijst voor de kraamvisite. Een aantal mensen hebben dit online voor ons besteld, waardoor we thuis pakketjes kregen met allerlei cadeautjes. Heel leuk en totaal onverwacht. We hebben gedurende de 10 weken dat het duurde voordat de meiden thuis waren al felicitatie kaartjes ontvangen. Na het versturen van de geboortekaartjes komen die ook nog binnen druppelen. Het maakt dat het krijgen van post steeds een kleine verrassing is en iets leuks is om naar uit te kijken.

We willen iedereen erop wijzen dat het versturen van het geboortekaartjes een leuk moment is en geen verplichting. Verstuur het geboortekaartje op het moment dat het voor jullie goed voelt om te versturen. Als dat direct na de geboorte is, na een aantal weken of als je kindje thuis is. Het is allemaal goed, als je er zelf maar achter staat. Er is hierin geen goed of fout, alleen wat jullie willen en wanneer jullie dit willen delen.