Nadat je kindje in het ziekenhuis heeft gelegen komt er een dag dat je kindje mee naar huis mag. In de meeste gevallen krijg je thuis nog couveuse nazorg voor je kindje. Heel fijn, maar niet iedereen krijgt evenveel uren. Wij willen onze tips en adviezen met jullie delen om je premature kindje thuis zoveel mogelijk tot rust te laten komen. Na waarschijnlijk de weken dat jullie met je kindje in het ziekenhuis hebben gezeten, hebben jullie maar ook jullie kindje behoefte aan rust. Rust doet ontzettend veel. Het heelt en geneest de wonden, dat is het effect van rust en tijd.

Dag en nachtritme

Doordat je kindje te vroeg is geboren en in de couveuse heeft gelegen, heeft het vaak al een redelijk dag en nachtritme. Dat is vaak een klein positief puntje. Je kindje heeft dan al meer een idee dat het in de nacht moet doorslapen en niet wakker hoeft te zijn. Het is wel handig, zeker bij premature kindjes, om het licht langzaam om te bouwen. Als het nacht is zijn de gordijnen dicht en is het heel donker in de kamer. Probeer tijdens de nachtvoeding zo minder mogelijk licht te gebruiken. Doe bijvoorbeeld het licht in de badkamer aan, dat is een kamer verder en het licht schijnt niet direct in de kinderkamer. Jij kan nog genoeg zien om te voeden maar het is donker genoeg voor je kindje om in een slaapmodus te blijven.

Zorg voor een strak ritme

Dat klinkt misschien een beetje raar een strak ritme, maar het ziekenhuis had dit waarschijnlijk ook. Stel je kindje heeft 8 voedingen per dag, als het thuis komt uit het ziekenhuis. Zorg dan dat je voor elke voeding je kindje verschoond. Dan is je kindje wakker en weet het na een gegeven moment dat als het verschoond wordt dat hij daarna zijn voeding krijgt. Een ritme geeft namelijk rust. Er zijn geen andere handeling. Het is een bekend routine. Dat is een prettige ervaring voor je premature kindje.

Inbakeren om te slapen

Inbakeren van je kindje kan je kindje veel rust geven. Premature kindje hebben vaak de neiging om zich te overstrekken en ongecontroleerd met hun armpjes te bewegen. Hier schikken ze dan ook vaak van, waardoor ze gaan huilen of niet kunnen slapen. Het is dan fijn om je kindje in te bakeren. Het handigste om je kindje in te bakeren is in een 120 cm x 120 cm hydrofiele doek. Wij hebben deze door de helft geknipt, omdat je anders behoorlijk wat extra stof hebt die in de weg zit. Daarna je kindje goed inbakeren. Doe het inbakeren alleen als je in dezelfde kamer bent. Laat je kindje niet zo in bed slapen als je er zelf niet bij bent.

Inbakeren om te verschonen

Ja, het inbakeren om je kindje te verschonen geeft veel rust aan je kindje. Het is in het begin een beetje uitvogelen, maar het helpt echt! Wij hebben dit een aantal weken gedaan en het verschonen zelf was een stuk prettiger om te doen. In het ziekenhuis vonden onze kinderen het niet fijn om verschoond te worden, omdat dit vaak gepaard ging met andere medische handelingen. Door het inbakeren met een kleine hydrofiel doek van 60 cm x 60 cm, kun je makkelijk de onderkant vrijhouden en gaan verschonen. Let er wel op dat je dit allemaal rustig doet. Ja, dat kost ook tijd, Het duurde bij ons gemiddeld 15 minuten om te verschonen, per kindje. Elke stap en handeling vertelde wij wat we gingen doen aan onze baby. Hierdoor creëer je rust en raakt je kindje steeds meer gewend aan je stem, zeker als deze ook rust en kalmte spreekt.

Inbakeren om in bad te gaan

Ja, we blijven inbakeren! Je kindje is in het ziekenhuis niet vaak in bad geweest. Het ene ziekenhuis laat dit namelijk wel toe en bij het andere ziekenhuis wordt er alleen gebruik gemaakt van een washandje om je kindje te wassen. Het thuis in bad gaan is voor je kindje een hele onderneming. Het is dan ook niet zo gek dat dit veel energie kost en stress geeft. Het is vrij gemakkelijk om te doen. Je kleed je kindje helemaal uit en let hem op een hydrofiele doek van 60 cm x 60 cm, die gevouwen is in een driehoek. Dan ga je hem inbakeren, zodat de armpjes in het doek zitten. Vervolgens doe je je kindje rustig in bad. De benen eerst, daarna de kont en vervolgens de rest van het lichaam, zonder dat het hoofdje nat wordt. Dan pak je een washandje en doe je eerst heel rustig het hoofdje wassen. Vervolgens doe je een kant van het hydrofiele doek open en was je onder het armpje. Dan rustig de andere kant van het hydrofiele doek weghalen en het andere armpje wassen. Daarna de onderkant van je baby.
Als je kindje tijdens het badderen de kik krijgt, dan is het te veel voor hem. Stop dan met het badderen en ga hem weer afdrogen en aankleden. Het was dan nu even te veel voor hem en de volgende keer is dat waarschijnlijk al minder. Dit heeft net als de andere stappen tijd nodig.

Tijd geeft rust

Tijd geeft inderdaad rust. Hoe meer rust je kan geven en je de tijd neemt om handeling met de kindje te doen, zoals verschonen. Hoe mee rust de kindje zal ervaren. Wij hebben thuis een tweeling die allebei 9 weken te vroeg zijn geboren. Zij zijn dan ook extreem prematuur. Dat betekend dat zijn thuis veel rust nodig hadden en dat we de tijd moesten nemen met alle handelingen die wij met hun deden. Het duurder bij ons een maand voordat we konden stoppen met het inbakeren tijdens het verschonen. Daarvoor was het elke verschoningsbeurt te veel voor hun, dat merkte we doordat ze veel gingen huilen en vaak de kik kregen. Na de maand was het alleen nog huilen tijdens het verschonen als ze honger hadden. Het inbakeren voor het badderen duurde bij ons twee maanden voordat we daarmee konden stoppen. Best logisch, aangezien ze maar twee keer per week in bad gaan en luiers verschonen doen we 8 keer per dag.

Het lijkt misschien allemaal lang te duren, maar de stapjes zijn er echt. Wij hielden elke week een boekje bij met de stappen die ze die week hadden gezet. Het zijn allemaal kleine stapjes maar als we nu het verslagje lezen van een maand geleden dan zijn ze nu heel erg gegroeid en hebben ze veel stappen gemaakt. Rust is dan ook heel belangrijk als je thuis bent met een premature baby.