Als je kindje prematuur wordt geboren dan zal hij bij een kinderarts of neonatoloog lopen. Hier worden enkele ontwikkelingen in de gaten gehouden. De kinderarts zal voor de eerst winter(maanden) Synagis aanbevelen voor je kindje en hem dan aanmelden voor de Synagis prikken. Dat is een extra prik, elke vier weken, om het RS-virus te voorkomen. Hieronder vertellen we je meer over hoe het in z’n werk gaat.

Wat is het RS-virus?

RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieel Virus. Het is een virus dat infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. Voor volwassen zijn dit vaak verkoudheidsklachten, en daardoor vaak onschuldig. Bij premature kindjes is het RS-virus meer dan een verkoudheid. Het zorgt ervoor dat het kindje erg ziek wordt. Het kan verschillen van een milde verkoudheid tot ernstige benauwdheid, waardoor het kindje soms opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Dit kan er ook voor zorgen dat het kindje te veel energie kwijt is om het RS-virus te bestrijden dat er soms ook sondevoeding nodig is. Drinken uit een flesje kost tenslotte ook energie.

Synagis prik tegen het RS-virus

De Syangis prik (Palivizumab) is het enige medicijn dat de kans op het RS-virus verkleint. Het medicijn heeft antistoffen tegen het RS-virus, hierdoor wordt de weerstand van het kidnje verhoogd en de kans op het RS-virus kleiner. De werking van de Synagis prik neemt a na vier weken. Er is daarom gekozen om dit elke vier weken te geven aan het kindje.

Waarom wordt de Synagis prik in de winter(maanden) gegeven?

Het RS-virus komt het vaakst voor in de herfst en winter, vandaar dat er gekozen is om vanaf oktober t/m maart de Synagis prikken te geven. De Synagis prikken worden elke vier weken thuis gegeven door een kinderverpleegkundige.

Wat gebeurd er als het kindje het RS-virus heeft?

Als een kindje het RS-virus heeft dan is er geen medicijn die helpt om het RS-virus tegen te gaan. Het kindje moet dan uitzieken en dat heeft tijd nodig. Het komt vaak voor dat het kindje opgenomen moet worden in het ziekenhuis, meestal is dit uit voorzorg.

Wie plant de Synagis prikken in?

De apotheek van het ziekenhuis waar je naar de kinderarts gaat, die plannen de Synagis prikken in. Je kan bij hun je voorkeur voor de dag van de prik aangeven. Ze plannen dan een hele reeks afspraken in op de gewenste dag, bijvoorbeeld de vrijdagen.

Wie geeft de Synagis prikken?

Er komt een kinderverpleegkundige aan huis die de Synagis prikken geeft. Het is vaak dezelfde kinderverpleegkundige die elke vier weken de Synagis prik geeft. De kinderverpleegkundige neemt de Synagis prik mee, en zorgt voor alle benodigde spullen. Als ouder hoef je geen voorbereidingen te treffen om spullen in huis te hebben.

Wat gebeurd er thuis bij het geven van de Synagis prik?

De kinderverpleegkundige komt thuis. Je moet je kindje temperaturen en daarna volledig uitkleden. Je kindje wordt dan naakt gewogen, omdat op basis van het gewicht de hoeveelheid Synagis wordt berekend. Daarna kan je je kindje aankleden, zonder broekje want dan kan de prik daar gegeven worden. Dan wordt de hoeveelheid Synagis berekend en in een spuit gedaan. Vervolgens moet dit door iemand van de apotheek gecontroleerd wordt, dus wordt er digitaal een foto gemaakt van de berekening en de hoeveelheid. Als dat akkoord is dan kan de Synagis prik gegeven worden in de bovenbeen van je kindje. De kinderverpleegkundige blijft daarna nog een kwartiertje om te kijken of alles goed gaat.

Hoe gaat het na de Synagis prik met het kindje?

Na het geven van de Synagis prik, gaan de meeste kindjes huilen. Dat is meer door de prik dan dat het specifiek te maken heeft met Synagis. Sommige kindjes kunnen na de Synagis prik wat aanhankelijk of geïrriteerd zijn. Dat verschilt heel erg per kindje. Je zou de temperatuur van je kindje in de gaten kunnen houden, maar het komt zelden voor dat een kindje ziek wordt. De Synagis prik heeft namelijk antistoffen, dus dat hoeft het lichaam niet aan te maken. Als je het niet vertrouwd neem dan contact op met de kinderarts.

Wat is het verschil tussen een Synagis prik en een vaccinatie?

Het verschil tussen een Synagis prik en een (reguliere) vaccinatie is dat de Synagis prik niet wordt gegeven aan ieder kindje. Het is om een kwetsbare kindjes extra te helpen. Het verschil zit er ook in dat je kindje bij een vaccinatie ziek wordt en je lichaam dan antistoffen moet aanmaken. De Synagis prik heeft al de antistoffen, waardoor je kindje dat niet hoeft aan te maken en ook niet ziek wordt. Daarom wordt de Synagis prik elke vier weken gegeven omdat de antistoffen daarna minder worden. De antistoffen willen we het liefste zo hoog mogelijk houden om de kans op het RS-virus te verkleinen.

Onze ervaring met de Synagis prikken

Wij hebben een tweeling, twee meiden. Allebei de meiden zijn te vroeg geboren en zijn daardoor prematuur. De tweeling hebben in hun eerste wintermaanden, vanaf oktober t/m maart de Synagis prikken gekregen. Bij ons waren de Synagis prikken altijd op de vrijdagen, dat kwam voor ons het handigste uit. Op deze dagen ging mijn man thuiswerken. Tijdens het geven van de Synagis prikken was hij erbij, dat was ontzettende handig. Tijdens het geven van de Synagis prikken gingen onze meiden even huilen, maar al snel daarna zijn ze getroost. Daarna ging mijn man meestal weer aan het werk. Hij was dan wel thuis voor het geval dat het nodig was. De rest van de dag gaat dan vaak verder zoals elke andere dag. Ik zorg er dan wel voor dat ik bij elke verschoning de meiden temperatuur, zodat we dat beter in de gaten kunnen houden. Dat doe ik vaak een volle 24 uur, gewoon voor de zekerheid. Dat hoeft niet, maar het geeft ons een fijner gevoel.