Veel kinderen worden prematuur geboren. Niet iedereen weet wat dat inhoud. Wij hebben een tweeling en deze zijn allebei prematuur geboren. Dat betekend in het kort dat ze te vroeg geboren zijn, voor de 37 weken. Dan is het kindje prematuur geboren. Als je kindje tussen 27 en 36 weken wordt geboren dan is het extreem prematuur. Toch zijn er nog andere dingen die ook handig zijn om te weten als je kindje prematuur geboren wordt. Daar vertellen we je alles over hieronder.

Als een kindje prematuur wordt geboren dan heb je al best een hoop meegemaakt. Niet veel mensen weten dat maar het is behoorlijk heftig als je te vroeg gaat bevallen en daardoor je kindje prematuur wordt geboren. dat heeft gevolgen voor de moeder maar ook voor het kind. Daarbij wordt de vader vaak compleet vergeten in dit verhaal.
Er zit een groot verschil tussen het bevallen voor en na 32 weken. Daar ga ik hieronder op in.

Bevallen in het ziekenhuis na 32 weken

Bij een bevalling na 32 weken, kan en mag je bevallen in het ziekenhuis waar je zou willen bevallen. Je mag dan niet thuis bevallen, omdat er dan te veel risico’s aan verbonden zitten. Je moet dan zelf naar het ziekenhuis en als dat niet mogelijk is dan ga je met een ambulance. In de meeste gevallen gaat je verloskundige dan gewoon mee. Het kan wel zijn dat de gynaecoloog het in het ziekenhuis overneemt van de verloskundige. Je lichaam of baby geeft tenslotte aan dat het eruit moet, en kan mogelijk betekenen dat er iets aan de hand is. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn maar daarom is de gynaecoloog er.

Bevallen in het zieken voor 32 weken

Als je voor 32 weken gaat bevallen dan moet je in een academisch ziekenhuis bevallen, zoals het Erasmus MC, AMC, UMC, MMC Veldhoven. Vaak wordt je thuis opgehaald met de ambulance of als je al naar jouw ziekenhuis gegaan was dan wordt je daar op spoed overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis. Je hebt dan geen keus in waar je gaat bevallen. Je gaat namelijk direct naar het ziekenhuis waar er plek is. Niet voor alleen jou maar voor na de bevalling voor jouw kind, aangezien die wordt opgenomen op de NICU afdeling van dat ziekenhuis. Er moeten dan gelijk twee plekken zijn. Mocht het zijn dat je in verwachting bent va een tweeling of drieling, dan hebben ze op de NICU afdeling direct plek nodig voor twee of drie baby’s. Er wordt in dat geval ook voor jouw bepaald waar je heen kan gaan. Hou er rekening mee dat dit het hele land kan zijn en mocht er in Nederland geen plek zijn dan wordt je zelfs opgenomen in Belgie.

Je kindje is geboren

Hoera! Je bent ineens ouder geworden! Dit klinkt misschien een beetje gek. Ja, je kindje is te vroeg geboren, maar vergeet zeker niet stil te staan dat je inderdaad ouder bent geworden van een prachtige zoon of dochter (of meerdere). Als je kindje wordt geboren dan wordt het opgenomen op de NICU afdeling. In de meeste gevallen gaat de vader direct mee met het kindje en volgt de moeder nadat het gynaecoloog de bevalling heeft afgerond (om het zo netjes mogelijk te zeggen).

Couveuse

In bijna alle gevallen ligt je kindje in een couveuse. Houdt hier rekening meer. He kan best heftig zijn om dit te zien. Je kindje ligt namelijk niet zoals bij andere bevalling, na 37 weken, bij jou op de kamer. Je moet naar de NICU afdeling om ze daar te kunnen zien. Vaak hebben ze allerlei snoertjes met plakkertjes op hun lichaam, vaak een vorm van beademing, monitoren met allerlei waardes en piepjes en hangt er een stelling met medicatie die gekoppeld is aan jouw kindje. Dit is allemaal niet niets en heeft tijd nodig om even te landen. Zeker na de bevalling heb je al iets te verwerken, met daarbij de vroeggeboorte van jullie kindje(s).

Ronald MacDonald Huis

Na de bevalling ben je meestal tussen de 1 a 3 dagen ontslagen. Echter ligt jouw kindje(s) nog op de NICU afdeling van het ziekenhuis. Als je in de buurt van het ziekenhuis woont, kun je thuis slapen en heen en weer gaan naar het ziekenhuis. In bijna alle gevallen is dat te ver en ben je ook te ver van huis om eventjes heen en weer te gaan. Dat is al een onderneming als je fit bent, maar net na een bevalling kost dat veel meer energie. Het ziekenhuis moet dan regelen dat er plaatst is in het Ronald MacDonald huis. Elk academisch ziekenhuis heeft een Ronald MacDonald huis die eraan gekoppeld zit. Het huis zit dan letterlijk tegenover het ziekenhuis. Je loopt (of na de bevalling in een rolstoel) naar het ziekenhuis. Als er geen plek is in het ziekenhuis dan kan er altijd gekeken worden naar een hotel in de buurt, voor hetzelfde tarief als de kosten voor het Ronald MacDonald huis.

Geboorte aangifte

Je kindje is geboren en moet aangegeven worden bij de gemeente. Dat moet in de stad waar de geboorte heeft plaatsgevonden. In ons geval betekende dat onze kinderen Brabanders zijn. Best grappig! In Nederland moet je ongeacht waar je kindje is geboren binnen twee werkdagen je kindje aangeven bij de gemeente. Vraag direct bij de aangifte naar het BSN nummer, dit heb je vaak direct al nodig voor de verder administratie in het ziekenhuis en verzekeringen voor je kindje.

Zorgverzekering voor je kindje

Als je kindje opgenomen wordt in het ziekenhuis omdat hij prematuur is geboren, dan maakt je kindje al zorgkosten. Het is dan ook verstandig dat je jouw kindje(s) na de geboorteaangifte direct aanmeld bij jouw zorgverzekeraar. Hiervoor heb je het BSN nummer van je kindje nodig. Vaak moet je binnen drie maanden na de geboorte jouw kindje aangemeld hebben bij de zorgverzekering. Het ziekenhuis maakt in jouw geval al kosten voor jouw kindje en zal dit doorsturen naar de zorgverzekering. Het is dan ook al handig dat je dit hebt geregeld. Het kost vaak maar 5 minuten om dit te doen. Bij de meeste zorgverzekeringen kun je dit via een onlineomgeving doorgeven en hoef je niet lang aan de telefoon te blijven hangen.

Kraamzorg

Wees er bewust van dat je na de bevalling in een andere stad dan jouw woonplaats vrijwel geen kraamzorg krijgt. In Nederland heb je recht op kraamzorg voor de moeder en voor het kind. Het is echter zo dat als je in een andere stad bevalt je daar vaak moeite voor moet doen om dit te ontvangen. Het lijkt in dat opzicht alsof je in een derde wereld bent bevallen omdat je alles zelf moet doen. Houdt er rekening mee dat je thuis een kraampakket hebt ontvangen en dat je de spullen die daarin zitten hard nodig hebt. Vraag aan familie of vrienden om deze langs te brengen. Het verstandigste dat wij achteraf het liefste gedaan hadden was het kraampakket in de auto bewaard. Dan heb je altijd alle spullen al bij je. De kraamzorg voor aan de moeder is 2 a 3 uur zorg per dag. Je hebt hier recht op en mag dit ook eisen vanuit de kraamorganisatie in een andere stad. Kom je hier niet uit, bel dan met jouw kraamorganisatie in jouw woonplaats. Zij kunnen je vaak helpen en de andere organisatie bellen om jouw zorg op gang te laten komen.

Overplaatsing naar een ander ziekenhuis

Als je voor 32 weken bevalt, dan gebeurd dat in een academisch ziekenhuis. Die zijn vaak niet in de buurt en daarvoor moet je bevallen in een andere stad. Het zou natuurlijk het fijnste zijn als je kindje opgenomen is een in ziekenhuis bij jouw woonplaats in de buurt. In de meeste gevallen kan je kindje overgeplaatst worden naar een ander ziekenhuis vanaf 32 weken en als je kindje van de beademing af is. Een overplaatsing met beademingsondersteuning mag wel, maar volledige beademing niet. Dat is specialistische zorg en kan alleen gegeven worden in academische ziekenhuizen. Het kan dan ook zijn dat je kindje naar een ziekenhuis in de buurt mag. Vraag hier naar op de NICU afdeling. Zij kunnen daar meer over vertellen.

Wij hadden het zelf heel fijn gevonden als iemand ons hierover had geïnformeerd, zodat we tenminste op de hoogte waren. Je kan natuurlijk niet overal iets van weten maar bevallen in een hele andere stad, ver weg van iedereen en zonder je spullen om je heen, dat heeft een behoorlijke impact op je leven. Als couveuse ouders heb je het al niet makkelijk. Daarnaast moet je als vrouw na de bevalling nog herstellen en ben je niet in staat om alles te overzien. Wij hopen door deze blog andere couveuse ouders te helpen of jullie als toekomstige ouders te informeren zodat jullie op de hoogte zijn mocht de bevalling eerder zijn dan gepland.