Veel prematuur geboren baby’s moeten van de kinderarts extra ijzer (ferrofumaraat) innemen. Dat helpt bij hun ontwikkeling, maar hoe geef je een baby ijzer? Waar moet je op letten? Hoe spoel je na het geven hun mond? Dit zijn allemaal vragen waar wij tegenaan liepen, maar waar jullie hieronder de antwoorden en tips voor krijgen.

Waarom ijzer (ferrofumaraat)?

Veel mensen weten niet waarom je ijzer (ferrofumaraat) moet geven aan je prematuur geboren baby. Het heeft namelijk te maken met zijn ontwikkeling. Iedereen weet wel dat je bloed bestaat uit ijzer. Dat is een onderdeel waarvoor ijzer heel belangrijk is. Voor baby’s is het extra belangrijk voor het groeien en de ontwikkeling van hun hersenen en de groei in het algemeen. Hiervoor hebben baby’s een ijzervoorraad nodig. Hoe lager is getal hoe sneller het ijzer op is.

Er wordt ijzer (ferrofumaraat) in vloeibare vorm gegeven om het ijzervoorraad omhoog te halen. Hierdoor krijgt je baby genoeg vitamine binnen en wordt de ijzervoorraad aangevuld. Het is dus een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling.

Wat heb je nodig?

Voor het geven van ijzer (ferrofumaraat) maak ik onderscheid tussen baby’s onder de 2 maanden en daarboven. Baby’s onder de 2 maanden kunnen namelijk minder goed hun mond spoelen met een spuitje dan oudere baby’s. Dit is iets waar wij tegenaan liepen.

Je hebt nodig:

 • Een spuitje van 1 ml. Je krijgt dit vaak van de apotheek, vraag hier anders naar.
 • Een doekje. Dat vies mag worden en dat je niet erg vind dat vies wordt. Als je gaat dit doekje vaker gebruiken en elke keer wassen. Je kan ook gebruik maken van zakdoekjes of tissues maar dan ga je er snel doorheen. Wij gebruiken hiervoor kleine handdoekjes, klik hier om deze te bekijken. De ijzervlekken gaan bijna niet uit de doekjes en laten vaak een behoorlijke vlek achter.
 • Bekertje water. Gewoon water uit de kraan, dat hoef je niet speciaal uit te koken.
 • IJzer (Ferrofumaraat).
 • Extra doekje. Dit is niet nodig om het ijzer (ferrofumaraat) te geven, maar ik zet alles op een doekje voor het geval dat er iets lekt. Dan wordt de tafel niet vies, aangezien de vlekken er heel erg moeilijk uit gaan.

 

 • Onder de 2 maanden:
  • Een gaasje. Wij gebruiken de gaasjes die je in de verbanddoos hebt zitten. Deze knip je door het midden (en kan je twee keer gebruiken). Hiermee spoel je hun mondje, dat lees je hieronder.
 • Boven de 2 maanden:
  • Extra spuit van 1 ml. Deze vul je later met water maar dat lees je hieronder verder.

Het is handig om dit allemaal al klaar te zetten zodat je alles bij de hand hebt als je gaat beginnen. Je hebt van de kinderarts al te horen gekregen hoeveel ijzer je precies moet geven dus bekijk alvast hoeveel je dan in de spuit moet doen of hoeveel keer je de spuit moet vullen.

Voordat je gaat beginnen

Voordat je gaat beginnen met het geven van het ijzer (ferrofumaraat) is het goed om na te gaan wanneer je het ijzer (ferrofumaraat) geeft. Dat klinkt misschien heel raar, maar ijzer (ferrofumaraat) wordt niet goed opgenomen in combinatie met melkproducten. Heel handig natuurlijk, aangezien je baby alleen maar melk krijgt. Er wordt geadviseerd de ijzer (ferrofumaraat) in te nemen op een lege maag of 2 uur na het eten in te nemen. Daarna mag je een half uur niet eten. Voor een baby is dat vrij lastig om te doen. Het is altijd verstandig om ijzer (ferrofumaraat) te geven als je baby wakker is. Ga hiervoor niet speciaal je baby wakker maken omdat het tijd is voor het ijzer (ferrofumaraat). Slapen is veel belangrijker en er is altijd wel een moment wanneer je baby wakker is.

Voor een baby onder de 2 maanden is het handig om dit tussen de voedingen te plannen. Als er 2 uur tussen de voedingen zit, geef dan het ijzer (ferrofumaraat) na 1 uur. Dan heeft het eten al een uur de tijd gehad om opgenomen te worden door het lichaam en duurt het nog een uur voordat er een nieuwe voeding komt. Als er 3 uur tussen de voedingen zit probeer je dan te houden aan het voorschrift. Geef het ijzer (ferrofumaraat) dan 2 uur na de voeding, dan heeft het lichaam al het eten opgenomen. Daarna heeft het lichaam nog een uur de tijd om het ijzer (ferrofumaraat) goed op te nemen.

Bij baby boven de 2 maanden is het eigenlijk hetzelfde. Maak niet speciaal je baby wakker om het ijzer (ferrofumaraat) te geven. Er is altijd een moment dat je baby wakker is en je het ijzer (ferrofumaraat) kan geven. Lees hier hoe ik het ijzer geef aan mijn tweeling toen ze 3 maanden oud waren. Probeer zoveel mogelijk aan het voorschrift te houden, want dan wordt het ijzer (ferrofumaraat) zo goed mogelijk door het lichaam opgenomen.

IJzer geven aan baby’s onder de 2 maanden

Het ijzer (ferrofumaraat) geven aan een baby onder de 2 maanden. Het is uiteindelijk niet heel moeilijk maar je moet wel geduld hebben. Wij hebben al meerdere dingen geprobeerd en zijn tot deze methode gekomen. Het kan zijn dat jij dit niet prettig vind of dat het voor jouw baby niet werkt.

Vul de spuit met het ijzer (ferrofumaraat) op de aangeven hoeveelheid die de kinderarts heeft verteld. Leg dit alvast klaar op het extra doekje. Het gaasje ligt al klaar en knippen wij door het midden zodat deze iets kleiner is. Wij gebruiken dan één gaasje (dat in 2 stukken is geknipt) voor twee baby’s. Je kan er twee dagen mee doen voor één baby.

Het doekje leg je onder de kin van je baby voor het lekken. Als je het ijzer (ferrofumaraat) geeft en de baby slikt het niet goed door dan komt het op het doekje en niet op de kleertjes. Spuit voorzichtig klein beetjes ijzer (ferrofumaraat) in het mondje van je baby. Doe niet te veel in één keer want dan komt het er weer allemaal uit en let er op dat je baby het ijzer (ferrofumaraat) goed doorslikt.

Als je klaar bent met het geven van het ijzer (ferrofumaraat) op de hoeveelheid die de kinderarts heeft aangegeven, dan is het tijd om het mondje van je baby te spoelen. Doop het gaasje in het bekertje water zodat deze helemaal doorweekt is. Knijp het een klein beetje uit, doe het gaasje om je vinger (het liefste je pink, omdat deze het kleinste is) en doe het gaasje met je vinger in het mondje van je baby. Dan ga je heel voorzichtig met je vinger een beetje heen en weer om het mondje schoon te maken. Je baby gaat dan waarschijnlijk op je vinger zuigen, maar dat is niet erg want dan zuigt het water van het gaasje op. Ja, het klinkt heel raar maar dit is de beste manier om het mondje van je baby te spoelen. Wij hebben dit in het ziekenhuis besproken en zij zouden dit op dezelfde manier doen. Gewoon proberen, is het niets voor jou dan doe je het niet. Kijk waar jij je goed bij voelt.

IJzer geven aan baby’s boven de 2 maanden

Het geven van het ijzer (ferrofumaraat) aan baby’s boven de 2 maanden gaat gelukkig een stuk beter en sneller. Je bent ondertussen al gewend aan het geven van het ijzer (ferrofumaraat) aan je baby, dus dan valt dit hartstikke mee. Het eerste gedeelte is hetzelfde, alleen het spoelen van het mondje doen wij nu iets anders. Dit eerste stuk is hetzelfde als hierboven, alleen hebben we nu geen gaasje die we gaan gebruiken.

Vul de spuit met het ijzer (ferrofumaraat) op de aangeven hoeveelheid die de kinderarts heeft verteld. Leg dit alvast klaar op het extra doekje. Het doekje leg je onder de kin van je baby voor het lekken. Als je het ijzer (ferrofumaraat) geeft en de baby slikt het niet goed door dan komt het op het doekje en niet op de kleertjes. Spuit kleine beetjes ijzer (ferrofumaraat) in het mondje van je baby. Doe niet te veel in één keer en let er op dat je baby het ijzer (ferrofumaraat) goed doorslikt.

Als je klaar bent met het geven van het ijzer (ferrofumaraat), dan vullen we de extra spuit met water. Deze spuit vullen we helemaal met water en niet tot een bepaalde hoeveelheid. Wij doen  dit in een extra spuit en niet in dezelfde spuit als het ijzer. Dat vinden wij hygiënisch en fijner, maar dat hoef je natuurlijk niet te doen. Het doekje onder de kin van je baby laten we nog even liggen.

Het water geven we, net als het ijzer (ferrofumaraat), in kleine beetjes. Hierdoor heeft je baby de kans om het water door zijn mond te laten gaan en dit door te slikken (of soms uit te spugen). Het geeft niet als al het water weer uit hun mondje komt, dat is niet erg. Het gaat erom dat ze hun mondje spoelen. Je hoeft dus niet nog een spuitje te vullen met water als dit naar buiten komt. Op deze manier heb je geen gaasjes meer nodig en kan je makkelijker het mondje van je baby spoelen.

Extra ijzer (ferrofumaraat) geven dan aangegeven

Wij raden niet aan om meer ijzer (ferrofumaraat) te geven aan je baby dan dat de kinderarts heeft aangegeven, maar in sommige gevallen geven wij wel extra ijzer (ferrofumaraat) aan een van onze tweeling. De ene dochter spuugt namelijk veel ijzer (ferrofumaraat) weer uit. We hebben soms het idee dan er meer uitkomt dan binnen blijft.

In dat geval geven wij wat extra ijzer (ferrofumaraat) dan aangegeven door de kinderarts. Het is niet dat wij tegen het advies van de kinderarts in gaan, maar wel dat wij soms wat meer geven dan nodig. Dat geeft ons het idee dat onze dochter wel voldoende ijzer (ferrofumaraat) binnenkrijgt. Het is lastig om te meten of aan te geven, maar het gaat soms maar om 0,5 ml extra dat wij extra geven aan onze dochter.

Vraag om bloedtest (prikken)

De kinderarts laat vaak een bloedtest doen wij je baby om het ijzer en de ijzervoorraad te bekijken. Op deze manier weten zij precies hoeveel er in het bloed zit en of het nodig is om extra ijzer (ferrofumaraat) te geven. Er wordt een berekening gemaakt op basis van het gewicht van je baby. In sommige gevallen is er een (zwaar) ijzer te kort en wordt er een andere berekening gemaakt om het ijzerniveau van je baby aan te vullen. Het ijzerniveau dient tussen de 50 en 200 te liggen, voordat je mag/kan stoppen met het geven van ijzer (ferrofumaraat).

Sommige kinderartsen vinden het na verloop van tijd niet nodig om het ijzerniveau in het bloed te meten. Zij geven dan aan dat er op een gegeven moment geen ijzer (ferrofumaraat) meer gegeven hoeft te worden. Wij hadden dit zelf ook, maar het is vaak wijzer om te vragen of er een bloedtest afgenomen kan worden. Op deze manier weet je zeker of je baby nog wel/niet ijzer (ferrofumaraat) hoeft te krijgen. Het is niet dat je de kinderarts in twijfel trekt, maar soms is het toch handiger om te weten waar je staat. Het gaat tenslotte om jouw kind en zijn ontwikkeling. Het is je goed recht om te vragen naar een bloedtest. Weet dat je dat altijd kan en mag vragen aan de kinderarts.

Onze ervaring

Onze ervaring met het geven van ijzer (ferrofumaraat) is heel wisselend geweest. In het begin toen ze echt baby’s waren van 0 maanden en ze net uit het ziekenhuis kwamen, moesten we al ijzer (ferrofumaraat) geven. In het ziekenhuis was dit makkelijk omdat ze hun ijzer via de sondevoeding gaven. Niemand die je verteld hoe je dat thuis moet doen.

Onze tweeling was toen al 9 weken oud, maar kwamen pas thuis vanaf hun uitgerekende datum. Dat begin was heel lastig en moeilijk om het ijzer (ferrofumaraat) te geven. Wij konden niets vinden over het geven van hun ijzer of hoe je dit het beste zou kunnen doen. Op een gegeven moment hadden wij daar meer vertrouwen in gekregen en vonden wij een manier die voor ons werkte. Toen ze iets ouder werden zijn wij meer gaan werken met het geven van een spuit met water. Dat was een wereld van verschil en maakt het ijzer geven een stuk makkelijk om te doen en leuker.

Wij hebben een tweeling en allebei nemen ze hun ijzer anders. De ene dochter vind het helemaal niets en spuugt alles bijna weer uit, zoals hierboven al aangegeven. De andere dochter vind het prima en die heeft ook geen doekje nodig. Zij knoeit helemaal niet, zelfs niet als wij haar het spuitje met water geven. Heel leuk om dat verschil tussen die twee te zien.

Daarnaast vragen wij bij elke afspraak met de kinderarts om een bloedtest om na te gaan of hun ijzerniveau goed is. Onze kinderarts is een aardige vrouw en fijn in de omgang. Zij vind het dan ook niet erg dat wij veel vragen stellen of vragen naar uitslagen van bloed en onderzoeken. Wij hebben dan ook regelmatig contact om onze twijfels te bespreken. Het ijzerniveau van onze tweeling was vrij laag en wij moesten dan ook vanaf het begin al veel ijzer aan de tweeling geven. Ze zijn nu inmiddels 4 maanden (dat is hun gecorrigeerde leeftijd) en ze krijgen nog steeds elke dag ijzer. Dat gaat waarschijnlijk nog door tot ze 6 maanden (gecorrigeerde leeftijd) zijn. Voor ons maakt het niet meer uit, het is onderdeel van onze routine geworden.