Als jouw kindje op een NICU afdeling ligt wil je dat je kindje zo goed mogelijk wordt geholpen. Het is daarom handig en verstandig om een brief te schrijven aan de NICU afdeling waar jouw kindje ligt. In deze brief kan je allerlei handige informatie noteren die belangrijk is over jouw kindje. Het is een verzameling van alle punten die jouw kindje kunnen helpen op de NICU afdeling.

Waarom een brief

Het is een brief voor NICU afdeling die jou, als couveuse ouder, kan helpen om de zorg voor je kindje uit handen te geven aan de verpleegsters. Er werken natuurlijk goed, gediplomeerde verpleegsters op de NICU afdeling, maar jij kent je kindje het beste. Het maakt niet uit hoe oud je kindje is van een paar dagen tot weken. Jij kent je kindje het beste. Het is voor de NICU afdeling belangrijk om bepaalde vraagstukken over jouw kindje te weten. Er werken op de NICU afdelingen veel verpleegsters met veel verschillende diensten. Jij kent niet iedereen en niet iedereen kent jou, maar wel jouw kindje. Zij moeten voor jouw kindje zorgen, als jij er niet bent. Het is voor de NICU afdeling erg handig om een brief te hebben waar de grote lijnen genoteerd staan. Wat je in de brief noteert verdelen we hieronder is stukken.

Comfortabel

Het is goed om aan te geven hoe jouw kindje comfortabel is. Jij weet als geen ander wat het beste is voor jouw kindje en waar jouw kindje behoefte aan heeft. Beschrijf in de brief hoe jouw kindje het comfortabelste is. Dat kan zijn dat je kindje behoefte heeft aan een knuffel, dat zij graag wordt ingebakerd. Noteer ook of zij het fijn veel dat er tegen haar gepraat wordt, er de tijd wordt genomen om haar te verschonen omdat ze dan rustig blijft en ontspannen kan blijven. Denk aan dit soort dingen om te noteren voor de afdeling.

Pijn

Niemand wil natuurlijk dat jouw kindje pijn heeft, maar hoe weet je of jouw kindje pijn heeft als hij het zelf natuurlijk niet kan aangeven. De meeste kindjes die op de NICU afdeling liggen zijn extreem prematuur geboren en kunnen niet zeggen dat ze ergens last van hebben. Jij bent, als ouder, de beste persoon om aan te geven waar jouw kindje last van heeft en wat de signalen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het fronzen van de wenkbrauwen, een houding, een geluidje dat zijn allemaal dingen die handig zijn om te noteren voor de NICU afdeling. De verpleegsters weten natuurlijk waar ze op moeten letten, maar misschien weet jij de specifieke signalen die jouw kindje aangeeft, geef dit dan door aan de NICU afdeling op de brief.

Ouders

Vergeet in de brief zeker jezelf, als couveuse ouder, niet. Jullie zijn minstens zo belangrijk als jullie kindje. De NICU afdeling beschouwd namelijk jullie als hele gezin de patiënt. Jouw kindje ligt op de NICU afdeling en jij bent er verantwoordelijk voor maar zij zijn verantwoordelijk voor de medische aspecten. Het is dan ook handig om aan te geven waar jullie zelf behoefte aan hebben en bepaalde verwachtingen te delen. Denk bijvoorbeeld aan: de tijden dat jullie altijd in het ziekenhuis zijn, dat jullie graag de voedingen zelf geven, dat jullie uitleg willen over bepaalde behandelingen en niet in het donker gelaten willen worden. Dat zijn allemaal punten die jullie kunnen delen met de NICU afdeling door dat op gekleurd papier te zetten.

Op de NICU afdeling heb je als ouder niet veel te vertellen of inbreng te hebben in de medische aspecten van je kindje. Dat is heel jammer, want dat neemt ook een deel van het moedergevoel en vadergevoel weg. Door bepaalde dingen te delen in jullie brief voor de NICU afdeling kan dit onderdeel meer besproken worden.

Delen met de NICU afdeling

Wij raden iedereen aan om een brief te schrijven naar de NICU afdeling. Vertel de NICU afdeling en/of jullie eigen verpleegkundige dat deze brief er is. Schrijf je brief op gekleurd A4 papier, zo valt de brief op bij de verpleging die jullie kindje gaat verzorgen. Leg op plak de brief op een plek bij jouw kindje dat de verpleging het kan vinden. Vertel je verpleging dat ze de brief moeten lezen voor het beginnen van hun dienst en dat het meegenomen wordt in hun dag start. Op die manier zetten ze een opmerking in het systeem dat de verpleging geattendeerd worden op de brief en deze vooraf zullen lezen.

Onze ervaring

Wij hebben een tweeling de ene kwam eerder thuis dan de ander Wij hebben in de tijd dat we in het ziekenhuis lage een brief geschreven op een gekleurd papier zodat het voor de verpleegkundige op de afdeling handig was en duidelijk was waar ze informatie kon vinden. In deze brief stond bijvoorbeeld aangegeven hoe ons kindje pijn ervaarde op zijn gemak was en waar wij behoefte aan hadden als ouders

Uiteindelijk hebben wij twee brieven geschreven. De eerste brief hebben wij geschreven toen onze tweeling allebei nog op de NICU afdeling lage. De tweede brief hebben wij geschreven toen een van onze meiden al thuis was en de ander nog op de NICU afdeling lag. We hadden dus twee verschillende soorten brieven en toen dus eentje thuis was hebben wij een nieuwe brief geschreven. De ‘oude’ brief hebben we weer meegenomen naar huis, dan ontstond er geen verwarring.

In de eerste brief stond alles over alle twee de meiden. Een apart kopje voor de eerste dochter en daaronder een kopje over onze tweede dochter. Onderaan de brief stond een stukje over ons, als ouders. Wij hebben erbij genoteerd dat wij thuis sliepen en niet in het Ronald MacDonald huis, en dat wij binnen 20 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn.

In de tweede brief stond een uitgebreider stuk over onze dochter (die op de NICU afdeling lag). Onderaan de brief stond weer een stukje over ons als ouders, met onze verwachtingen en dat haar (tweeling)zusje als thuis was bij ons.

Voor ons heeft het enorm geholpen dat wij twee brieven naar de NICU afdeling hebben geschreven en dat deze zichtbaar was voor de verpleging. Op deze manier wist iedereen op de NICU afdeling over onze meiden en ook over ons. Wij kregen dan ook veel complimenten voor de brieven, en dat de NICU afdeling dit vaker zou willen zien van ouders. Zo weten zij precies waar ze op moeten en kunnen letten. Voor twee kanten een win win situatie.