Een BERA gehoortest voor je kindje. Niet alle kindjes hoeven een BERA test te krijgen, maar in sommige gevallen moeten ze de BERA test krijgen. Hoe gaat dat in z’n werk en waar moet je rekening mee houden. Wij hebben al meerdere malen een BERA test gehad voor onze dochter. Hieronder lees je onze ervaring en waar je op moet letten.

Wat is een BERA test?

BERA staat voor Brainstem Evoked Response Audiometry. Het is een uitgebreide gehoortest om na te gaan of je kindje kan horen en tot welk niveau. Er wordt tijdens de BERA test gemeten of je kindje harde geluiden maar ook zachte geluiden (zoals fluisteren) kan horen. Er wordt niet gekeken of je kindje reageert op geluiden, maar dit wordt geregistreerd via de zenuwen. Dit allemaal wordt gedaan aan de hand van plakkertjes op het hoofdje en het geven van tikjes via een koptelefoon.

Hoe wordt er gemeten of mijn kindje kan horen?

Er wordt geluid (tikjes) aangeboden via een koptelefoon (een over-ear koptelefoon, die de gehele oren bedekt). Het oor zet deze tikjes om in signalen die via het gehoorzenuw wordt doorgegeven aan de hersenen. Deze signalen kunnen door de hersenen, de hersenstam, worden gemeten. De plakkertjes op het hoofdje kunnen deze signalen meten en daardoor ook erachter komen of je kindje kan horen en op welk niveau.

Hoe vaak vind een BERA test plaats?

De BERA test moet in het eerste jaar van de kindje meerdere keren gebeuren, namelijk bij de uitgerekende datum, één maand, twee maanden, zes maanden en twaalf maanden. In het totaal vind de BERA test vijf keer plaats.

Waar komen de plakkertjes op het hoofdje?

Er komen vier plakkertjes, met elektrodes, op het hoofdje van je kindje. Eén op het voorhoofd, één achter elk oor en eentje midden op het hoofd. Voordat deze plakkertjes worden geplakt, gaat de arts de plekjes waar de plakkertjes komen scrubben. Dat doet geen pijn, maar is vervelend. Vraag aan de arts of ze het bij jou willen doen, zodat je weet hoe het voelt. Het is hetzelfde als dat je thuis zou scrubben onder de douche. Je kindje is dat alleen niet gewend en vind dat niet leuk.

Voorbereidingen voor de BERA test

Voor de BERA test is het handig om rekening te houden met een aantal dingen. Tijdens de BERA test moet je kindje helemaal stil liggen. Het handigste en beste voor de metingen is als je kindje slaapt tijdens de BERA test. Zorg ervoor dat je kindje wakker is voordat je de BERA test hebt, zodat het tijdens de BERA test kan gaan slapen. Elke beweging die je kindje namelijk maakt is een verstoring van een meting, dat wil je zo min mogelijk hebben. Daarnaast vonden wij het handig om eigen spullen mee te nemen. Bij de eerste maanden namen wij ons voedingskussen mee. Deze heeft al onze geur en onze dochter ligt daar het fijnste in om te slapen. Anders ligt ze namelijk op een hard ligbed (dat zeker geen bed te noemen is). Toen ze wat ouder werd namen wij onze eigen knuffel mee. Boven het bedje hangt een tv aan het plafond. Op later leeftijd kunnen ze dan ook tv kijken en vragen naar iets specifieks zoals Dribbel. Dat hebben ze vaak in het ziekenhuis een stapel met dvd’s liggen die ze kunnen afspelen. Het gaat erom dat ze zo stil mogelijk ligt voor de meting.

Het is bij ons ook voorgekomen da onze dochter 1,5 uur heeft gehuild tijdens de BERA test. Daarna valt ze dan eindelijk in slaap. Dan worden de stukjes die ze niet goed hebben kunnen meten, nog een keer over gedaan. Dan hebben ze namelijk een goede meting met meer details. Ze konden in de grove lijnen zien dat zij wel kon horen, maar niet tot welk niveau. Daarom hebben ze sommige stukjes nog een keer getest toen ze sliep.

Waar vind je BERA test plaats?

De BERA test vind plaats in het ziekenhuis. Er is een aparte kamer/ruimte waar de BERA test wordt afgenomen. Het is een kamer zonder ramen, zodat er geen afleidingen zijn. Telefoons zijn niet toegestaan en moeten helemaal uitgeschakeld worden. De telefoon kan namelijk de signalen van de BERA test verstoren, waardoor de uitslagen niet accuraat zijn. Er liggen knuffels in de kamer, een tv op het plafond, een stapel dvd’s om uit te kiezen en de apparatuur die nodig is om de BERA test af te nemen.

Wat gebeurd er tijdens een BERA test?

De arts gaat eerst de plekjes scrubben waar de plakkertjes met de elektrode komen. Daarna worden de plakkertjes op het hoofdje geplakt. Vervolgens krijgt het kindje een koptelefoon op. Het licht word gedimpt, in de hoop dat het kindje gaat slapen. De BERA test gaat starten. Het kindje hoort vervolgens de hele tijd kleine tikjes. Dan is het de bedoeling dat het kindje gaat slapen. Als ouder kan je er dan rustig naast gaan zitten. Als het kindje gaat huilen, dan moet je als ouder er voor zorgen dat je kindje gaat slapen of stil blijft liggen. Dan is de BERA test klaar.

Einde van de BERA test

Aan het einde van de BERA test wordt er met een ander apparaatje gekeken of er vocht zit achter het trommelvlies. Mocht dat het geval zijn dan kan dat duiden op een oorontsteking. Een oorontsteking lijdt, ongeacht je leeftijd, altijd naar iets van gehoorschade. Dat heeft namelijk ook invloed op de resultaten van de BERA test. Als je kindje een oorontsteking heeft dan kunnen de uitslagen namelijk slechter zijn op dat moment.

De uitslag van de BERA test

Het verschilt per ziekenhuis hoe je de uitslag krijgt. Wij hebben de BERA test in verschillende ziekenhuizen gehad. Bij het ene ziekenhuis kregen wij de uitslag een week later telefonisch. Bij het andere ziekenhuis moesten we een week later terug naar het ziekenhuis voor de uitslag. We hebben het ook gehad dat we een half uur na de BERA test de uitslag kregen in het ziekenhuis. Mocht je de keuze krijgen, vraag dan ook of je een half uurtje kan wachten en je daarna de uitslag kan krijgen van de KNO arts. Dat scheelt een ritje naar het ziekenhuis en een week wachten op de uitslag.