In het ziekenhuis hebben wij verschillende couveuse doeken gebruikt. Wij hebben dat als zeer fijn ervaren en gebruiken deze couveuse doeken thuis nog dagelijks. Wij hebben hele fijne ervaringen aan deze couveuse doeken en hopen dat anderen dat ook hebben. In deze blog leggen wij uit waarvoor je de verschillende couveuse doeken kan gebruiken in het ziekenhuis en waar wij ze thuis voor gebruiken.

Geurdoekjes in het ziekenhuis (15 cm x 15 cm)

De geurdoekjes hebben wij elke dag gebruikt in het ziekenhuis. Wij hebben twee soorten, eentje voor moeder (roze) en eentje voor vader (geel). De doekjes droegen wij de hele dag op onze huid, onder onze kleding. Het zat meestal bij onze schouders of tegen onze buik aan. Hierdoor zat onze geur helemaal over de doekjes heen. Daarnaast konden we ze niet vergeten in het ziekenhuis, aangezien ze onder onze kleding zaten. We hadden twee soorten kleuren, dan wisten wij precies dat er in de couveuse een doekje met mijn geur zat en een doekje met de geur van papa. Dat vonden wij heel fijn, zeker met een tweeling. Elke dag gingen we de doekjes verschonen. De oude van gisteren uit de couveuse en de nieuwe doekjes deden we daarna weer in de couveuse. Wij hadden er van elk minimaal 14 (tweeling) omdat we ze dan niet elke dag hoefde te wassen in het Ronald MacDonald huis. Als je maar een kindje hebt zou ik je aanraden om er minimaal 7 te hebben. De geurdoekjes zijn gemaakt van katoen en een hydrofiele doek, daardoor zijn ze heel dun. Dat is belangrijk, aangezien ze komen te liggen onder het hoofdje van de kindje. Hoe dunner de stof hoe beter, het gaat om de geur van de ouders en dat komt dan goed tot z’n recht. Veel dikker mag ook niet van het ziekenhuis omdat het hoofdje dan te hoog ligt.

Geurdoekjes thuis

De geurdoekjes thuis gebruiken we niet als geurdoekjes. We hebben er van elk twee bewaard voor de kinderen later, we hebben een tweeling dus van elk een geurdoekje. De geurdoekjes gebruiken we thuis als alles doekjes. We gebruiken de geurdoekjes voornamelijk bij het verschonen. Er ligt een stapeltje beneden bij de verschoningskussen en boven bij het verschoningskussen. We gebruiken de geurdoekjes om de thermometers schoon te maken. We doen dan een beetje alcohol op het doekje en maken daarna de thermometer schoon,. Vervolgens gaat het gewoon in de was en kunnen we het daarna weer gebruiken. We gebruiken de doekjes ook om hun billetjes af te vegen of te helpen bij het verschonen. Als een van de meiden heeft geplast tijdens het verschonen dan is vaak hun onderkant helemaal nat. Als je dat met een billendoekje schoonmaakt dan is het vaak nog steeds nat, dan gaan we niet de luier dicht doen want dat geeft later luieruitslag. We maken dan de billen droog met de geurdoekjes. Daarna gaat het ook weer in de was. We gebruiken het ook om snel hun mondje af te vegen als er een beetje spuug uit hun mondje komt als we aan het verschonen zijn. Kortom de geurdoekjes gebruiken we echt elke dag. Heel handig en zeker de moeite waard. We hebben ze elke dag gebruikt in het ziekenhuis en nu ook elke dag thuis.

Couveuse doek mini in het ziekenhuis (30 cm x 25 cm)

De mini couveuse doek hebben we in het begin gebruikt voor de eerste drie weken vanaf de geboorte voor de meiden. Ze wogen toen 1500 gram en waren heel klein. Ze lagen toen in de couveuse in een snuggle. Het was heel intiem om te zien, zo teder en klein. De meiden hadden toen ook maar een klein doekje nodig om onder te liggen. De couveuse doek mini was groot genoeg voor hun om helemaal onder te liggen, van hun schouders tot over hun voeten. We hadden er totaal 8 (tweeling, wel 2 soorten zodat ze allebei hun eigen hebben), weer zodat we niet elke dag hoefde te wassen. De meiden kregen ongeveer elke twee dagen een schoon bed en werd alles vervangen. Als je één kindje hebt dan zijn 4 couveuse doeken mini voldoende om de week door te komen.

Couveuse doek mini thuis

Voor de couveuse doeken mini hebben we er één van elk doekje bewaard, voor later voor de meiden. Dan kunnen ze zien hoe de doekjes eruit zagen en kunnen we vertellen hoe het was. De couveuse doeken mini gebruiken wij nu ook dagelijks, als spuugdoekjes of monddoekjes. Als we de fles geven dan gebruiken we dat om het lekken of spuug op te vangen. Best handig, want het is gemaakt van katoen en badstof waardoor het goed absorbeert. In tegenstelling tot sommige couveuse doeken die gemaakt zijn van tricot, heb je hier minder aan. Het zijn met het formaat precies groot en klein genoeg om te gebruiken voor thuis of onderweg. Wij hebben er standaard twee in de luiertas zitten voor onderweg.

Couveuse doek max in het ziekenhuis (50 cm x 50 cm)

De couveuse doeken max hebben we in het ziekenhuis gebruikt als deken. Op een gegeven moment mogen ze uit de couveuse (bij ons was dat na 3 weken), en liggen ze daarna in een wieg. De wieg heeft een warmtebed waardoor ze eigenlijk slapen op een verwarmd matras. Het couveuse doek mini is dan te klein voor ze. Daarom zijn we overgestapt naar de couveuse doek max. Die was namelijk groot zat om te gebruiken als deken en om ze goed in te stoppen. Het is groot genoeg om in de zijkanten van het wiegje te stoppen zodat ze lekker bedekt zijn. Van het couveuse doek max hadden wij er totaal 4 (tweeling, twee soorten voor elk kindje twee stuks). Als je één kindje hebt zijn twee doeken voldoende. De wiegjes werd 1 a 2 keer in de week verschoond, dus meer hadden we ook niet nodig. We waren de enige op de afdeling met onze eigen couveuse doeken, maar dat vond iedereen juist leuk om te zien. De meeste ziekenhuis dekentjes zijn namelijk behoorlijk oud en versleten. Persoonlijk vond ik het heel fijn om nieuwe doeken te hebben voor onze meiden.

Couveuse doeken max thuis

De couveuse doeken max gebruiken we thuis ook nog dagelijks. We gebruiken ze als dekentjes voor in de kinderwagen en in de auto. We hebben er totaal vier. Twee liggen er standaard in de auto. Als de meiden dan in de autostoeltjes zitten dan bedekken we ze met de couveuse doek max. Dan hebben ze het wat warmer. De andere twee couveuse doeken max liggen standaard in de kinderwagen. Wij lopen elke dag, ongeacht het weer, een rondje met ze buiten. De couveuse doeken max is dan ook ideaal om in de kinderwagen te gebruiken. De meiden zijn inmiddels 4 maanden (gecorrigeerde leeftijd 2 maanden), maar de couveuse doeken max gebruiken we nog steeds en kunnen ook nog wel even mee. Ik heb dezelfde kleuren in de kinderwagen, dat als ik ze was dat ik ook weet waar ze terug moeten. Dat heb ik hetzelfde gedaan in de auto, dat zijn ook dezelfde doeken met printje, zodat als ik deze was deze direct terug naar de auto kunnen.

Wij hebben alle couveuse doeken en geurdoekjes gebruikt in het ziekenhuis en nu nog steeds. Het is dan ook fijn dat ze na het ziekenhuis nog te gebruiken zijn, anders zou ik dat zelf ook zonde vinden. Ondanks dat de ziekenhuisperiode met onze tweeling best heftig was, kijk ik altijd met plezier terug naar de doeken. Die hebben mijn meiden altijd warm gehouden en onze geur gehad. Nu gebruik ik ze nog steeds en kan ik er andere nieuwe positieve herinneringen aan geven.